Marturii din infernul declansat in turnul care a luat foc in Londra. O femeie si-a aruncat bebelusul de la etajul 9 sau 10

Ultima actualizare: 17-06-2017 07:16

Sase oameni au murit si 50 au fost raniti in incendiul de la Londr, a anuntat serviciul londonez de ambulante.

Este un bilant intermediar al incendiului urias care a cuprins azi-noapte un bloc turn cu 120 de apartamente din vestul Londrei. Turnul Grenfell, in apropiere de Notting Hill, a luat foc in jurul orei locale 1:00, 3:00 ora Romaniei.

200 de pompieri, 45 de auto speciale si peste 20 de ambulante au fost mobilizate imediat la locul incendiului. In scurt timp, autoritatile au anuntat ca o operatiune de evacuare este in curs.
Martorii spun ca pompierii nu au reusit sa evacueze decat etajele inferioare ale cladirii, in timp ce flacarile cuprinsesera deja intreg turnul. Cei aflati in apropiere povestesc ca au vazut oameni sarind de la ferestre sau facand semne disperate dupa ajutor. Altii spun ca nu reusesc sa ia legatura cu cei dragi, despre care stiau ca se afla in cladire.

O femeie si-a aruncat bebelusul de la etajul noua sau zece al Grenfell Tower

Un copil mic a fost prins de un martor dupa ce a fost aruncat de mama lui pe geam "de la etajul 9 sau 10", conform Samirei Lamrani, care a fost la fata locului.

"Oamenii incepeau sa apara la geamuri lovind si tipand. O femeie gesticula aratand ca isi va arunca bebelusul si cineva sa-l prinda. Un barbat a fugit si a reusit sa-l prinda. Fiica unui prieten a spus ca a vazut un alt om care si-a facut un fel de parasuta si a incercat sa coboare pe geam. cu cat ma uitam in sus cu atat vedeam mai multi oameni, in mare parte copii. Vocile lor subtiri imi vor ramane mult timp in minte. Ii puteam auzi cum tipau pentru vietile lor", a povestit Samira pentru PA, relateaza The Guardian.

O alta femeie, pe nume Zara, a spus ca a vazut o femeie care si-a aruncat fiul de aproximativ 5 ani de la geam, de la etajul 5 sau 6. "Cred ca este teafar, cred ca are cateva oase rupte si vanatai", a spus Zara.
 

Un barbat a reusit sa coboare de la etajul 17 impreuna cu matusa lui in varsta de 68 de ani.

"Am vazut pompierii si ne uitam afara sa vedem ce se intampla. Nu a fost alarma de incendiu pentru ca nu avem un sistem integrat in cladire. Am iesit pe hol si am simtit fum. Am intrat iar in casa si am vazut flacara urcand rapid din cauza izolatiei extrem de imflamabile. S-a aprins ca un chibrit", a povestit barbatul pentru un jurnalist de la Channel 4 News.

El a explicat ca a coborat "pas cu pas, incet" pe scara umpluta de fum si a fost terifiant. "Fumul era deja foarte gros cand am iesit, Dumnezeu stie ce ar fi fost daca se intampla cateva minute mai tarziu", a mai spus el.

Sute de locatari au reusit sa iasa la timp din apartamente si au povestit ce au vazut.

"Era fum peste tot, chiar peste tot. Erau oameni jos, erau bucati care cadeau din blocului in flacari, oameni care tipau. Oamenii inca dormeau la etajele superioare si nu stiau ce se intampla. Nici nu sunt sigur daca jumatate dintre ei au putut reusit sa scape, ca sa fiu sincer. Erau copii la geamuri, oameni care aprindeau lanternele de la telefoane ca sa ceara ajutor. Pompierii nu au putut sa ajunga sus", a spus un locatar.

"Am auzit unii oameni care au strigat dupa ajutor, pe la etajele 19-20. Faceau semnale cu lanternele, dar acum s-au oprit. Nu stiu ce s-a intamplat cu ei, daca sunt teferi sau nu. A fost oribil. Asa un foc nu am mai vazut niciodata", a spus un altul.

Un alt martor a povestit ca a vazut "o persoana cazand de la etaj" si "o femeie care isi tinea copilul la fereastra". El a spus a spus ca a incercat sa intre in cladire dar a ajuns doar pana la etajul 2 pentru ca fumul era prea gros. "Am auzit tipete, le-am spus unor oameni sa coboare si au spus ca nu pot iesi din apartamente pentru ca fumul este prea gros pe coridoare", a povestit martorul.

Politia Metropolitana a infiintat o linie de urgenta pentru cei care vor sa afle informatii despre apropiati: 0800 0961 233

Un jurnalist de la Channel 4 spune ca a vorbit cu o femeie care a vazut o mama aruncandu-si copilul de la fereastra. De asemenea, unii locatari au spus ca au vazut oameni sarind de la fereastra.

Un barbat care locuia la etajul 4 al turnului Grenfell a spus pentru Sky News ca a aflat ca trebuie sa fuga atunci cand cineva a batut la fiecare usa de la etaj in timp ce mergeau spre iesire.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO