Mărturia preotului român stabilit în Christchurch: ''Nu cred că oamenii o să îşi revină foarte repede"

15-03-2019 15:16


Christchurch

Preotul Dumitru Dan a povestit pentru Ştirile ProTV care este atmosfera din orașul Christchurch după atacul terorist, în urma căruia au murit 49 de oameni.

"Atmosfera în Christchurch nu a fost niciodată aşa, chiar şi când a fost cutremurul cel mare, de acum 8 ani, nu a fost aşa cum e astăzi, după acest incident. In Noua Zeelandă nu s-a întâmplat niciodată un astfel de atac terorist. Oamenii au crezut că se află într-o ţară paşnică, într-o ţară în care nu se va întâmpla niciodată aşa ceva", a marturisit preotul Dumitru Dan.

Roxana Hulpe, corespondent Stirile ProTV: ''Cum e atmosfera acolo? Unde eraţi când s-a întâmplat?"

Preotul Dumitru Dan: "Eu eram între cele două moschei care au fost atacate, chiar în centru, la fel era şi soţia. Mergea după copil la creşă şi a fost întoarsă de poliţie. A rămas blocată în trafic, apoi m-a sunat, ne-am întâlnit în centru şi a trebuit să stăm acolo până s-a eliberat drumul. Toate şcolile şi creşele au fost închise pentru o perioadă. Oamenii nu au putut să se ducă să-şi ridice copiii de la creşe sau de la şcoli, toată lumea a fost foarte panicată, oriunde mergeai vedeai oameni care plângeau.''

"Ne-am speriat pentru că nu am trecut niciodată prin aşa ceva. Încercam să stăm calmi, dar nu poţi sta foarte calm când te gândeşti că unde ţi-ai trimis copilul e chiar la 500 de metri de locul în care s-a întâmplat. Creşa era aproape de prima moschee în care a fost atacul", a mai spus preotul.

''Nu cred că oamenii o să-şi revină foarte repede după acest incident, atmosfera este de panică. Se aud elicoptere, maşini de poliţie, sirene. Incă mai sunt străzi care sunt blocate", a declarat preotul.

Roxana Hulpe, corespondent Stirile ProTV: "Ce spun romanii cu care aţi vorbit? Ce simţiţi dumneavoastră acum?"

Preotul Dumitru Dan: "Stăm şi ne gândim, ne punem semne de întrebare când se întâmplă aşa ceva. Oare vom fi bine? Suntem panicaţi pentru că şi noi locuim lângă biserică şi ne gândim că nu ştim sigur dacă aceste lucruri se pot întâmpla şi la noi, când ne adunăm toţi la Inviere, la fel cum a fost la moschee".

Preotul Dumitru Dan are în parohie 60 de familii de romani în Christchurch şi alte 30 în apropierea oraşului.

Atac armat în Noua Zeelandă, la două moschei: 49 morți. Noi operațiuni ale poliției

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO