Atac armat în Noua Zeelandă, la două moschei: 49 morți. Noi operațiuni ale poliției

×
Codul embed a fost copiat

Atac armat în Noua Zeelandă. Cel puţin 49 de oameni au fost ucişi în atacuri asupra a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch, în timpul rugăciunii de vineri

Atac armat în Noua Zeelandă. Atacatorul, un extremist de dreapta de naţionalitate australiană, în vârstă de 28 de ani, s-a filmat înainte şi în timpul masacrului. El şi-a montat camera video pe cască în aşa fel încât oamenii să vadă ceea ce face.

Bărbatul, care s-a identificat drept Brenton Tarrant pe o reţea de socializare, a transmis live pe Facebook ambele atacuri.

În imagini se vede că pe armele lui sunt scrise mai multe nume de comandanţi de oşti. Printre ele apar, în mod surprinzător, cele ale unor domnitori români: Şerban Cantacuzino, Ştefan cel Mare şi Iancu de Hunedoara. Ceea ce au în comun toţi aceştia este faptul că erau împotriva otomanilor.

Atacatorul s-a îndreptat către locuri de rugăciune musulmane.
Prima vizată, moscheea Al Noor, în care a intrat în timpul rugăciunii de după-amiază. 

Citește și
luptatori kurzi
Muntele pe care se ascund sute de terorişti ISIS. Ar putea reînvia Statul Islamic
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Martor: ”Purta o cască şi ochelari şi era îmbrăcat în uniformă militară. Era înarmat, avea o mitralieră, iar în jurul taliei avea o centură cu muniţie. A trecut pe lângă mine şi l-am întrebat ce face. Nu mi-a spus nimic, însă m-a privit. A început să tragă către oamenii care erau în afară moscheii şi am fugit.

S-a dus mai întâi în sala de rugăciune a bărbaţilor, după care a mers către cea a femeilor. În total, a tras cam 100 de gloanţe.

Martor: "Discursul începuse şi, după 3-4 minute, am auzit tirul de armă, care venea de la intrarea principală. Toată lumea s-a repezit către uşile din spate, să se salveze.

41 de morţi au numărat autorităţile în această moschee.

Bărbatul a mers apoi către un al doilea lăcaş de rugăciune musulman, aflat la 10 kilometri distanţă, unde a făcut alte 8 victime. N-a trecut mult până când poliţia a confirmat gravitatea extraordinară a atacului.

Poliţia neo-zeelandeză a găsit şi explozibili ascunşi în maşini, însă aceste dispozitive au fost dezamorsate de autorităţi.

Printre cei arestaţi este şi Brandon Tarrant. Niciunul dintre suspecţi, spun autorităţile australiene, nu apărea pe listele persoanelor urmărite. Autorităţile au ridicat nivelul alertei teroriste în toată ţara.

Înainte de masacru, atacatorul postase pe internet un manifest de 73 de pagini, în care spunea că este inspirat de asasinul norvegian Anders Breivik, autorul masacrului de pe insula norvegiană Utoya.

Ce se ştie despre atacator. Ar fi transmis LIVE momentul atacului

DESFĂŞURAREA EVENIMENTELOR, LIVE UPDATE

17:50: Preşedintele american Donald Trump şi-a declarat "cea mai caldă simpatie" după "oribilul masacru" căruia i-au căzut victime 49 de persoane 'nevinovate' la Christchurch, în Noua Zeelandă.

"Simpatia mea cea mai caldă şi cele mai bune urări se îndreaptă spre poporul din Noua Zeelandă după oribilul masacru de la Moschei. 49 de oameni nevinovaţi au murit atât de absurd şi mulţi alţii sunt răniţi. Statele Unite sunt alături de Noua Zeelandă cu orice putem face. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi', a scris Trump pe Twitter.

14:00 Liderii lumii transmit mesaje de condoleanțe după atacul terorist din Noua Zeelandă.

Donald Trump, Angela Merkel și Emmanuel Macron au condamnat atacul și au transmis că sunt alături de Noua Zeelandă.

12:00 Poliţia desfăşoară o operaţiune legată de atacurile de la moschei în localitatea Dunedin, la 362 km de Christchurch. Locuinţele au fost evacuate şi zona este complet izolată

11:30 Martorii au filmat momentul în care criminalul este arestat de forțele de ordine.

10:50 Poliţia a anunţat că doar într-o maşină - cea a atacatorului - au fost găsit 2 dispozitive explozibile.

10:15 Bilanţul anunţat oficial de Mike Bush, comisar al poliţiei din Noua Zeelandă, a urcat la 49 de morţi, dintre care 41 la moscheea al Noor.

10:00 Legislaţia privind armele de foc ar putea fi înăsprită în urma acestui atac, scrie CNN.

09:20 La spitalul din Christchurch se află în acest moment în jur de 48 de persoane cu răni provocate de gloanţe, printre răniţi fiind şi mai mulţi copii.

09:15 Una dintre persoanele reţinute a fost eliberată. Premierul Jacinda Ardern a anunţat că niciun dintre presupuşii atacatori nu era pe vreo listă de suspecţi.

08:30 Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunţat oficial că sunt 40 de morţi şi 20 de răniţi şi că atacul este considerat "un atac terorist". La moschea Al Noor au fost ucise 30 de persoane iar la Centrul Islamic Linwood, alte 10.

08:20 Premierul australian a confirmat că cel puţin unul dintre atacatorii este un cetăţean australian - fiind vorba, cel mai probabil, despre Brandon Tarrant, bărbatul care s-a filmat şi a transmis live atacul.

Atac armat în Noua Zeelandă. 4 suspecti- 3 bărbaţi şi o femeie, au fost arestaţi deja de autorităţi. Desfăşurarea incidentului , despre care premierul Noii Zeelande spune că marchează una dintre cele mai negre zile din istoria ţării, este încă destul de neclară.

Atac armat în Noua Zeelandă. Martorii aflaţi în zona unei moschei din centrul oraşului, au alertat autorităţile după ce au văzut mai mulţi răniţi în faţa clădirii. Un martor a declarat că l-a văzut chiar pe unul dintre atacatori, care a vizat iniţial sala de rugăciune a bărbaţilor, după care a mers către cea a femeilor.Poliţia spune că atacatorii intenţionau să foloseasca şi explozibili plasaţi în maşini , însă aceste dispozitive au fost dezamorsate de autorităţi.

Atacurile s-au produs în două locuri din Christchurch, o moschee pe Deans Avenue şi o altă moschee pe Linwood Avenue.

În această zi de rugăciune pentru musulmani, poliţia le-a cerut credincioşilor să evite moscheile "peste tot în Noua Zeelandă", a insistat Bush.

În momentul incidentului armat, moscheea Masjid al Noor, de pe Deans Avenue, era plină de credincioşi, printre care şi membrii echipei naţionale de cricket a Bangladeshului, care au scăpat nevătămaţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Atac armat la o școală din Brazilia. 9 oameni au murit, iar 5 dintre victime sunt copii
Atac armat la o școală din Brazilia. 9 oameni au murit, iar 5 dintre victime sunt copii

Un atac armat la o şcoală primară din Sao Paolo s-a soldat miercuri cu cel puţin 9 morţi, relatează The Guardian.

Muntele pe care se ascund sute de terorişti ISIS. Ar putea reînvia Statul Islamic
Muntele pe care se ascund sute de terorişti ISIS. Ar putea reînvia Statul Islamic

Aproximativ 300 de militanţi ai grupării Stat Islamic (SI) şi familiile lor se ascund în munţi în provincia irakiană Ninive (nord), a relatat miercuri un cotidian local, citat de agenţia Xinhua.

Cel puţin 15 persoane au fost ucise într-un atac într-un club de noapte din Mexic
Cel puţin 15 persoane au fost ucise într-un atac într-un club de noapte din Mexic

Cel puţin 15 persoane au fost ucise într-un atac într-un club de noapte din Mexic, au relatat sâmbătă media locale, citate de agenţia DPA.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.