Mărturia şocantă a patronului terasei din Halkidiki unde au murit o româncă și fiul ei

×
Codul embed a fost copiat

Este stare de urgenţă în Halkidiki, unde o româncă din Cluj şi fiul ei de 8 ani au murit, în urma unei furtuni apocalitice.

În total, șapte persoane n-au avut nicio scăpare, iar alte 140 au fost rănite, printre acestea din urmă, şi soţul femeii, care s-a prăpădit.

Cei trei se aflau cu prietenii în vacanţă, iar vijelia devastatoare i-a prins într-o tavernă, de care s-a ales praful. La două zile de la dezastru, Grecia este încă în stare de şoc. Oamenii nu au toţi, apă şi curent electric, iar în staţiuni peisajul este dezolant.

Aşa a arătat înainte de vijelie taverna în care şi-au găsit sfârşitul o româncă şi fiul ei. Locul este acum distrus.

Cosmin Stan, corespondent Știrile ProTV: „Acesta este locul în care au murit românca şi fiul ei de opt ani. În momentul în care a izbucnit teribilă furtuna, ei se adăposteau împreună cu alte o sută de persoane sub acest acoperiş, care a fost smuls de vijelie şi i-a strivit. Exact în acest loc."

Citește și
grecia
Mărturii din vacanța de groază din Grecia: "Lucruri în aer, toţi erau loviţi de obiecte"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Patronul tavernei poveste ca miercuri seară a fost acolo, însă nu a putut să intervină.

Theoharis Latsaridis, patronul terasei unde au murit românii:Am scos lumea afară. Pe femeie nu am reuşit să o scoatem, iar copilul a căzut acolo. Am luat-o mai întâi pe femeie şi au dus-o până acolo. Femeia era aici în fiecare zi. Era cu copilul ei. da, şi cu soţul ei şi era şi o fetiţă. Erau rude."

Soţia patronului l-a dus pe copil la spital, dar băiatul n-a avut scăpare. Tatăl său a fost rănit însă acum este în afara oricărui pericol. Vineri, poliţiştii eleni au anunţat rudele din ţară, iar consulatul nostru la Salonic face demersuri pentru repatrierea trupurilor.

Localnic: „Știm despre femeia din România, mama și copilulul ei.”
Reporter: „Ce s-a întâmplat acolo?”
Localnic: „Toată tavena a căzut. Erau mulți oameni acolo, dar doar doi au murit. A fost o tragedie. În timpul furtunii, nu vedeai nimic, pentru că toate lucrurile erau în aer, toţi erau loviți de obiecte. Știm că 108 oameni au ajuns la spital."

Actor sârb: „Am văzut pe stadă părinţi cu copii mici. Abia mai reuşeau să îi ţină de mână, fiindcă vântul era foarte puternic. Erai ca într-un film. Nu eşti pregătit să vezi aşa ceva."

Stațiunea, devastată de furtună

 

Vor trece multe zile, dacă nu săptămâni, până când autorităţile vor reconstrui staţiunea. Cu greu recunoști acum plajele, care cândva erau pline de şezlonguri, perne şi oameni. Şi terasele din Halkidiki, vestite pentru atmosfera liniştită şi mâncarea gustoasă, sunt doar nişte mormane de resturi împrăştiate de vânt.

Cosmin Stan: „Porţiuni întinse din Nea Plagia arată acum dezolant. Vedeţi faleza de promenadă. Turiştii încearcă acum să facă slalom printre resturi pt a ajunge pe plajă. Scaune distruse, şezlonguri făcute praf, copaci smulşi din rădăcină, iată forţa devastatoare a vijeliei a măturat totul în cale. Martorii au asemuit această furtună cu o tornadă, care a spulberat totul în cale, pe o distanţă de categva sute de metri. Practic clădirile din primul rând au fost cele mai afectate. O vijelie a cărei forţă a urcat selongurile în copac, la câteva zeci de metri înălţime."

Femeie: „Zgomotul era asurzitor. Vântul era foarte puternic. Dimineaţa când am ieşit afară am văzut că totul era groaznic."

Mai bine de 42 de ore au stat turiştii fără energie electrică, iar unii fără apă în hoteluri. Mai grav este că astfel de fenomene s-ar putea repeta cât de curând.

Dinu Mărășoiu, meteorolog de serviciu: „Mai sunt posibile apariţii ale acestor nori cu aspect de ciclon, duminică, luni marţi, inclusiv în Grecia."

Ministerul de Externe a transmis vineri că nu mai sunt alte victime printre români.

Cosmin Stan, corespondent Știrile ProTV: „Potrivit ultimelor informații pe care le dețin, bărbatul rănit în furtuna de miercuri, care se afla internat într-un spital din Salonic, a fost externat și se află în afara oricărui pericol.

În Nea Plagia, oamenii sunt în continuare șocați și spun că cea ce au trăit nu au mai trăit niciodată. Ceea ce vedeți în aceste momente este o terasă, foarte renumită în stațiune, care era un magnet pentru turiști. Practic, în urma furtunii, nu a mai rămas absolut nimic. Vijelia a măturat totul în cale.

Potrivit martorilor, a avut un aspect de tornadă, iar punctul furtunii supercelulare a fost pe plajă. Practic, pe o distanță de câteva sute de metri, a zburat totul în calea vijeliei: palmieri, șezlonguri, perne. Distrugerile au continuat apoi cu faleza de promendadă, terase și restaurante și parcul de lângă plajă. Un copac cu copaci maturi, practic smulși din rădăcini și doborâți la pământ. Alții au fost rupți în bucăți.

Urmările dezastrului sunt foarte vizibile. Oamenii încearcă să revină la normal; în estul stațiunii, terasele s-au deschis, au fost spălate, curățate, oamenii încep să vină din nou. Oamenii încep să revină la plajă, însă pe porțiunea de câteva sute de metri, nu s-a întâmplat mare lucru.

Echipele de intervenție au eliberat zona. Probabil că în două zile aici va fi curat și viața va reveni la normal.

Unii din turiștii români abia au ajuns în Halkidiki. Alții au plecat din resorturi, pentru că nu mai aveau apă, energie electrică, deși în multe alte zone s-a restabilit alimentarea cu curent electric. Unii turiști au decis să se întoarcă în țară. Alții își găsesc diverse soluții pentru a se spăla, pentru a mânca.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Român aflat cu familia în Halkidiki: ”Restaurantele nu mai servesc mâncare”
Român aflat cu familia în Halkidiki: ”Restaurantele nu mai servesc mâncare”

Un român aflat în concediu cu familia în Halkidiki ne-a transmis că vacanța s-a transformat într-un coșmar după furtuna care a devastat regiunea miercuri.

Mărturii din vacanța de groază din Grecia:
Mărturii din vacanța de groază din Grecia: "Lucruri în aer, toţi erau loviţi de obiecte"

Staţiunile din Grecia, răvăşite de furtună, îşi revin încet-încet, însă turiştii şi localnicii sunt încă marcaţi de dezastrul prin care au trecut.

MAE: Trupurile celor două persoane decedate în Grecia vor fi repatriate
MAE: Trupurile celor două persoane decedate în Grecia vor fi repatriate

Românul aflat în vacanţă cu familia în Halkidiki - Grecia şi care a fost rănit în urma furtunii de miercuri noaptea va fi externat în cursul zilei de vineri, anunță Ministerul român de Externe.

Cine este femeia care a încercat să-l salveze pe copilul româncei moarte în Grecia
Cine este femeia care a încercat să-l salveze pe copilul româncei moarte în Grecia

Soția patronului terasei din Nea Plagia, unde o româncă și fiul ei și-au găsit sfârșitul, a încercat să-l salveze pe copil, însă au ajuns prea târziu la spital, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru minor.

Cosmin Stan, din Grecia. Imagini de pe terasa unde a murit românca și fiul ei
Cosmin Stan, din Grecia. Imagini de pe terasa unde a murit românca și fiul ei

După ce natura și-a arătat într-un mod crunt forța, stațiunile din Grecia, pline de viață, au fost reduse la tăcere. Furtuna puternică a lăsat în urmă un peisaj dezolant.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.