Mărturia şocantă a patronului terasei din Halkidiki unde au murit o româncă și fiul ei


Ultimul update: Vineri 12 Iulie 2019 19:49
Data publicarii: Vineri 12 Iulie 2019 18:33
Categorie: Stiri externe

Este stare de urgenţă în Halkidiki, unde o româncă din Cluj şi fiul ei de 8 ani au murit, în urma unei furtuni apocalitice.

În total, șapte persoane n-au avut nicio scăpare, iar alte 140 au fost rănite, printre acestea din urmă, şi soţul femeii, care s-a prăpădit.

Cei trei se aflau cu prietenii în vacanţă, iar vijelia devastatoare i-a prins într-o tavernă, de care s-a ales praful. La două zile de la dezastru, Grecia este încă în stare de şoc. Oamenii nu au toţi, apă şi curent electric, iar în staţiuni peisajul este dezolant.

Aşa a arătat înainte de vijelie taverna în care şi-au găsit sfârşitul o româncă şi fiul ei. Locul este acum distrus.

Cosmin Stan, corespondent Știrile ProTV: „Acesta este locul în care au murit românca şi fiul ei de opt ani. În momentul în care a izbucnit teribilă furtuna, ei se adăposteau împreună cu alte o sută de persoane sub acest acoperiş, care a fost smuls de vijelie şi i-a strivit. Exact în acest loc."

Patronul tavernei poveste ca miercuri seară a fost acolo, însă nu a putut să intervină.

Theoharis Latsaridis, patronul terasei unde au murit românii:Am scos lumea afară. Pe femeie nu am reuşit să o scoatem, iar copilul a căzut acolo. Am luat-o mai întâi pe femeie şi au dus-o până acolo. Femeia era aici în fiecare zi. Era cu copilul ei. da, şi cu soţul ei şi era şi o fetiţă. Erau rude."

Soţia patronului l-a dus pe copil la spital, dar băiatul n-a avut scăpare. Tatăl său a fost rănit însă acum este în afara oricărui pericol. Vineri, poliţiştii eleni au anunţat rudele din ţară, iar consulatul nostru la Salonic face demersuri pentru repatrierea trupurilor.

Localnic: „Știm despre femeia din România, mama și copilulul ei.”
Reporter: „Ce s-a întâmplat acolo?”
Localnic: „Toată tavena a căzut. Erau mulți oameni acolo, dar doar doi au murit. A fost o tragedie. În timpul furtunii, nu vedeai nimic, pentru că toate lucrurile erau în aer, toţi erau loviți de obiecte. Știm că 108 oameni au ajuns la spital."

Actor sârb: „Am văzut pe stadă părinţi cu copii mici. Abia mai reuşeau să îi ţină de mână, fiindcă vântul era foarte puternic. Erai ca într-un film. Nu eşti pregătit să vezi aşa ceva."

Stațiunea, devastată de furtună

 

Vor trece multe zile, dacă nu săptămâni, până când autorităţile vor reconstrui staţiunea. Cu greu recunoști acum plajele, care cândva erau pline de şezlonguri, perne şi oameni. Şi terasele din Halkidiki, vestite pentru atmosfera liniştită şi mâncarea gustoasă, sunt doar nişte mormane de resturi împrăştiate de vânt.

Cosmin Stan: „Porţiuni întinse din Nea Plagia arată acum dezolant. Vedeţi faleza de promenadă. Turiştii încearcă acum să facă slalom printre resturi pt a ajunge pe plajă. Scaune distruse, şezlonguri făcute praf, copaci smulşi din rădăcină, iată forţa devastatoare a vijeliei a măturat totul în cale. Martorii au asemuit această furtună cu o tornadă, care a spulberat totul în cale, pe o distanţă de categva sute de metri. Practic clădirile din primul rând au fost cele mai afectate. O vijelie a cărei forţă a urcat selongurile în copac, la câteva zeci de metri înălţime."

Femeie: „Zgomotul era asurzitor. Vântul era foarte puternic. Dimineaţa când am ieşit afară am văzut că totul era groaznic."

Mai bine de 42 de ore au stat turiştii fără energie electrică, iar unii fără apă în hoteluri. Mai grav este că astfel de fenomene s-ar putea repeta cât de curând.

Dinu Mărășoiu, meteorolog de serviciu: „Mai sunt posibile apariţii ale acestor nori cu aspect de ciclon, duminică, luni marţi, inclusiv în Grecia."

Ministerul de Externe a transmis vineri că nu mai sunt alte victime printre români.

Cosmin Stan, corespondent Știrile ProTV: „Potrivit ultimelor informații pe care le dețin, bărbatul rănit în furtuna de miercuri, care se afla internat într-un spital din Salonic, a fost externat și se află în afara oricărui pericol.

În Nea Plagia, oamenii sunt în continuare șocați și spun că cea ce au trăit nu au mai trăit niciodată. Ceea ce vedeți în aceste momente este o terasă, foarte renumită în stațiune, care era un magnet pentru turiști. Practic, în urma furtunii, nu a mai rămas absolut nimic. Vijelia a măturat totul în cale.

Potrivit martorilor, a avut un aspect de tornadă, iar punctul furtunii supercelulare a fost pe plajă. Practic, pe o distanță de câteva sute de metri, a zburat totul în calea vijeliei: palmieri, șezlonguri, perne. Distrugerile au continuat apoi cu faleza de promendadă, terase și restaurante și parcul de lângă plajă. Un copac cu copaci maturi, practic smulși din rădăcini și doborâți la pământ. Alții au fost rupți în bucăți.

Urmările dezastrului sunt foarte vizibile. Oamenii încearcă să revină la normal; în estul stațiunii, terasele s-au deschis, au fost spălate, curățate, oamenii încep să vină din nou. Oamenii încep să revină la plajă, însă pe porțiunea de câteva sute de metri, nu s-a întâmplat mare lucru.

Echipele de intervenție au eliberat zona. Probabil că în două zile aici va fi curat și viața va reveni la normal.

Unii din turiștii români abia au ajuns în Halkidiki. Alții au plecat din resorturi, pentru că nu mai aveau apă, energie electrică, deși în multe alte zone s-a restabilit alimentarea cu curent electric. Unii turiști au decis să se întoarcă în țară. Alții își găsesc diverse soluții pentru a se spăla, pentru a mânca.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Român aflat cu familia în Halkidiki: ”Restaurantele nu mai servesc mâncare”
Român aflat cu familia în Halkidiki: ”Restaurantele nu mai servesc mâncare”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Armată SUA
SUA trimite soldați în Arabia Saudită, pentru prima dată din 2003. Ce se întâmplă
Trump e gata să garanteze personal pentru rapperul american ASAP Rocky, deţinut în Suedia
Arsenalul descoperit într-un laborator din Hong Kong, înaintea unui protest masiv
Peste 20.000 de ruși au ieșit în stradă pentru a cere alegeri libere și corecte
Alertă din cauza valului neobișnuit de căldură. Canicula provoacă incendii de vegetație
Dezvăluiri după condamnarea lui El Chapo: săpase din nou un tunel pentru a evada
Momentul în care vulcanul Etna erupe din nou
Momentul în care Etna erupe din nou. Aeroporturi închise din cauza norului de cenușă
VIDEO. Un bărbat a sărit pe motorul unui avion, cu puțin înainte de decolare
Alertă portocalie după erupția unui vulcan. Nor uriaș de cenușă și 2 explozii
Momentul în care o centrală termică este aruncată în aer
Momentul în care un bărbat a coborât pe exteriorul unui bloc cu 19 etaje
50 de ani de la prima aselenizare. Cum este sărbătorit evenimentul în SUA