Omran a iesit din spital dupa ce ranile i-au fost curatate. Medic: "Nici macar nu a putut sa planga, asa era de socat"
Imaginile dramatice cu Omran, baietelul de 5 ani scos dintre daramaturi dupa un bombardament in orasul sirian Alep, au starnit un urias val de solidaritate.
Sute de mii de oameni si-au revarsat compasiunea prin comentarii pline de emotie pe site-urile de socializare. Ultimele vesti venite din Alep spun ca baietelul a iesit din spital. "Nici macar nu a putut sa planga, asa era de socat", povesteste medicul care l-a ingrijit.
Medicul care l-a ingrijit povesteste ca micutul Omran a ajuns la spital dupa ce o lovitura aeriana a daramant casa unde locuia cu familia.
"Omran a ajuns la spitalul nostru.. Ii era teama, era bulversat, dar nu a plans, pentru ca era in stare de soc dupa ce i s-a intamplat. I-am curatat fata, i-am tratat rana si am inchis rana din cap. Omran a plecat de la spital dupa doua ore, dupa ce l-am tratat. A fost norocos, pentru ca avea doar o rana la cap, care nu i-a afectat creierul", a spus medicul.
Baiatul era in stare de soc, naucit de cumplita experienta.
Imaginile cu Omran, plin de sange si praf, stand pe scaunul ambulantei, au provocat reactii emotionale extrem de puternice. O prezentatoare de la CNN nu si-a putut stapani lacrimile, in timp ce prezenta filmuletul.
Marturia fotografului
Asezat intr-o ambulanta, plin de sange si de praf, micul Omran priveste fix, buimac, in obiectivul aparatului de fotografiat al lui Mahmoud Rslan, la cateva minute dupa ce a scapat unui raid care i-a vizat casa, in orasul sirian Alep, relateaza AFP.
"Am facut multe poze cu copii morti sau raniti in raiduri cotidiene" asupra partii rebele a Alepului, al doilea cel mai important oras dintr-o tara devastata de peste cinci ani de razboi, povesteste Mahmoud, de la Beirut, contactat telefonic de AFP, potrivit News.ro.
"De obicei sunt lesinati sau plang. Insa Omran statea acolo, fara glas, cu privirea goala, era ca si cum nu intelegea foarte bine ceea ce tocmai i se intamplase", afirma acest fotograf in varsta de 27 de ani.
Fotografia, care imortalizeaza acest moment tragic, a bulversat retelele de socializare.
Intr-o inregistrare video realizata de activisti din cadrul Aleppo Media Center (AMC), micul Omran este surprins stergandu-si fruntea insangerata cu mana. Copilul isi priveste apoi mana si, nevenindu-i sa creada ce vede, si-o sterge de scaun.
Omran "rezuma suferinta copiilor din Alep, supusi unor bombardamente pana in case", subliniaza Mahmoud.
El se afla aproape de sectorul Qaterji, in estul orasului impartit in sectoare loialiste si rebele, atunci cand au avut loc raidurile, miercuri seara. Cartierele din est sunt vizate in mod regulat de fortele aeriene ale regimului sau de aviatia rusa.
"Catre ora (locala) 19.15 (19.15, ora Romaniei), am auzit raidurile si m-am precipitat acolo", povesteste Mahmoud.
"Era deja seara, insa am vazut un imobil complet surpat si altul surpat pe jumatate", in care locuia Omran si familia sa, precizeaza el.
"Impreuna cu salvatori de la Apararea Civila, a trebuit sa trecem peste trei cadavre inainte de a intra in imobil. (...) Am vrut sa urcam la primul etaj, dar se prabusisera scarile", continua el.
Ei au fost nevoiti sa intre intr-un imobil adiacent si "sa scoata membrii familiei lui Omran, unul cate unul, dintr-un balconul intr-altul".
Mai intai pe Omran, apoi pe fratele sau in varsta de cinci ani si pe cele doua surori ale lor, in varsta de opt si 11 ani. In fine, pe mama si tatal copiilor.
"Atunci cand l-am pus pe Omran in ambulanta, era destula lumina, asa ca am putut sa fac poze", spune Mahmoud, care apare cu spatele in inregistrarea video a AMC.
"Omran era in stare de soc, pentru ca un zid s-a prabusit peste el si familia sa", afirma Mahmoud.
Potrivit fotografului, tatal copilului nu a vrut sa dea numele adevarat al familiei, din motive de securitate.
Potrivit Reuters, copilul a fost identificat ca fiind Omran Daqneesh.
"Acest copil, ca toti copiii din Siria, este simbolul inocentei. Ei nu au nimic a face cu razboiul", deplange Mahmoud.
Rusia se declara de acord cu un armistitiu saptamanal la Alep
Imaginea baiatului confuz si obosit, stand intr-o ambulanta, plin de praf si sange pe fata, surprinde ororile cu care se confrunta orasul, un bastion rebel asediat de trupe guvernamentale sustinute de atacuri aeriene ruse.
Difuzarea unei inregistrari video cu baiatul si reactia internationala aminteste de reactia fata de o fotografie in care apare corpul unui copil adus la mal, pe o plaja din Turcia, anul trecut.
"Acel baietel nu a avut o zi din viata fara razboi, moarte, distrugere, saracie in tara sa", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american, John Kirby, despre Orman, baiatul din Alep.
Armistitiul va permite de saptamana viitoare livrarea unor ajutoare umanitare in Alep si va fi un "proiect pilot" pentru viitoare posibile armistitii, a anuntat joi seara tarziu generalul rus Igor Konasenkov, un purtator de cuvant al Ministerului rus al Apararii.
Rusia este pregatita sa asigure protectie eforturilor ONU de a oferi ajutoare in oras, a adaugat generalul rus.
Moscova a propus instaurarea unui armistitiu umanitar saptamanal de 48 de ore, pentru a permite livrarea unor ajutoare populatiei atat in cartierele din estul Alepului, aflate sub controlul rebelilor, cat si celei din vest, aflate sub controlul fortelor loialiste.
Propunerea a fost salutata de ONU, care s-a declarat pregatita sa se mobilizeze.
"Data si ora exacte vor fi stabilite dupa ce vom primi de la ONU informatii cu privire la pregatirea convoielor si garantii din partea partenerilor nostri americani ca vor fi trimise in deplina securitate", a declarat Konasenkov.
Emisarul ONU pentru Siria Staffan De Mistura "se felicita" de initiativa Moscovei "iar echipa umanitara a ONU este pregatita sa se mobilizeze pentru a raspunde acestei provocari", se arata intr-un comunicat al biroului emisarului.
De Mistura a subliniat ca el conteaza pe Rusia si Statele Unite sa se asigure ca partile pe care le sustin in razboi - fortele Damascului in privinta Moscovei si rebeliunea in privinta Washingtonului - respecta viitorul armistitiu.
Urmarile catastrofale ale razboiului din Siria
Declansat in martie 2011 de reprimarea sangeroasa a manifestatiilor in favoarea democratiei, razboiul din Siria a devenit tot mai complex odata cu interventia straina si ascensiunea jihadistilor. Razboiul s-a soldat cu peste 290.000 de morti si a aruncat pe drumuri milioane de persoane.
Alepul, al doilea cel mai important oras din Siria si o miza importanta in razboi, este impartit incepand din 2012 in sectoare loialiste si rebele.
Fortele aeriene ale regimului largeaza asupra cartierelor din est butoaie cu explozivi, atacuri soldate cu cateva sute de morti, in timp ce rebelii lanseaza la randul lor obuze de mortier asupra partii controlate de Guvern.