Reactia liderilor UE la imaginea baietelului sirian, plin de moloz si sange. Prezentatoarea de la CNN a plans in direct

×
Codul embed a fost copiat

UE a cerut joi "oprirea imediata" a luptelor in orasul Alep, in nordul Siriei, pentru a nu zadarnici interventia echipelor de salvare si a permite continuarea operatiunilor umanitare anunta efa diplomatiei europene, Federica Mogherini.

Este necesar sa se "permita evacuarile medicale, livrarea de ajutor umanitar si repararea infrastructurilor esentiale furnizarii de apa si electricitate", a subliniat Mogherini, precizand ca vorbeste in numele "UE si al statelor sale membre". Alep este de peste doua saptamani scena unei batalii cruciale intre trupele regimului Bashar al-Assad si fortele rebele. Joi, potrivit unui ONG, avioane ale regimului si aliatului sau rus au bombardat fiefurile insurgentilor.

Citeste si: Imaginea care surprinde catastrofa umanitara din Siria. Momentul in care un baietel este scos de sub o cladire bombardata

"UE condamna cu fermitate escaladarea violentei, bombardamentele ce nu contenesc si care au pus si mai mult in pericol vietile a sute de mii de sirieni", se spune in comunicatul semnat de Mogherini.Sefa diplomatiei europene subliniaza ca prima responsabilitate a regimului sirian este de a-si proteja populatia civila si acuza Damascul ca intreprinde "atacuri excesive si disproportionate". UE, aminteste Mogherini, sustine eforturile in vederea unei reglementari "politice" a conflictului, care a facut peste 200 de morti din 2011.

Joi, emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a denuntat la Geneva ca niciun convoi umanitar nu a putut intra de o luna in localitatile asediate din Siria. Potrivit ONU, sute de mii de civili sunt prinsi in capcana in Alep si se confrunta cu grave penurii si o explozie a preturilor. Potrivit lui Mogherini, ajutorul umanitar trebuie sa ajunga "in toata Siria, la cei care au nevoie".

Citește și
copil scos de sub daramaturi in Alep
Imaginea care surprinde catastrofa umanitara din Siria. Momentul in care un baietel este scos de sub o cladire bombardata
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Imaginea unui baietel de cinci ani, Omran, plin de moloz si sange, dupa ce a scapat cu viata, dintr-un bombardament in Alep, a devenit joi simbolul dramei cutremuratoare, care se deruleaza de 6 ani, in Siria.  Inregistrarea video, si fotografiile cu baietelul, stand naucit intr-o ambulanta, au fost vizionate de zeci de mii de oameni, care si-au exprimat socul si indignarea, fata de drama civililor, prinsi in razboi. In timp ce prezenta stirea cu Omran, prezentatoarea CNN, Kate Bolduan, nu si-a putut stapani durerea si a inceput sa planga.

Rusia sustine stabilirea in cel mai scurt timp a unor "pauze umanitare" de 48 de ore in Alep

Ministerul Apararii al Federatiei Ruse s-a declarat gata sa sustina propunerea emisarului special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, privind introducerea unor "pauze umanitare" de 48 de ore, pentru livrarea de ajutoare locuitorilor orasului sirian Alep, si propune la randul sau stabilirea unei prime asemenea pauze chiar de saptamana viitoare, a anuntat joi purtatorul de cuvant al ministerului rus, Igor Konasenkov, informeaza agentiile de presa TASS si AFP.

"Conform principiilor de drept umanitar international si in scopul extinderii anvergurii operatiunii umanitare in orasul Alep, Ministerul Apararii al Rusiei este gata sa sustina propunerea emisarului special al secretarului general al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, privind introducerea unor 'pauze umanitare' de 48 de ore in fiecare saptamana, pentru livrarea de produse alimentare, medicamente catre populatia orasului si restabilirea sistemelor pentru asigurarea traiului zilnic, distruse de combatanti", a declarat acesta.

Potrivit lui Konasenkov, Ministerul rus al Apararii este gata sa introduca prima "pauza umanitara" de 48 de ore in calitate de "proiect-pilot" chiar de saptamana viitoare, pentru a putea confirma securitatea livrarii de ajutoare pentru populatia pasnica a orasului. "Data si ora exacta vor fi stabilite dupa ce vom obtine de la reprezentanti ai ONU informatii cu privire la stadiul de pregatire a convoaielor umanitare si confirmarea garantiilor de securitate pentru trecerea lor din partea partenerilor americani", a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii rus.

Omran, in varsta de 4 ani, simbolul violentei oarbe si razboiului din Siria, provoaca furie in intreaga lume

Asezat intr-o ambulanta, plin de sange si de praf, micul Omran priveste fix, buimac, in obiectivul aparatului de fotografiat al lui Mahmoud Rslan, la cateva minute dupa ce a scapat unui raid care i-a vizat casa, in orasul sirian Alep, relateaza AFP, ciatat de news.ro. "Am facut multe poze cu copii morti sau raniti in raiduri cotidiene" asupra partii rebele a Alepului, al doilea cel mai important oras dintr-o tara devastata de peste cinci ani de razboi, povesteste Mahmoud, de la Beirut, contactat telefonic de AFP.

"De obicei sunt lesinati sau plang. Insa Omran statea acolo, fara glas, cu privirea goala, era ca si cum nu intelegea foarte bine ceea ce tocmai i se intamplase", afirma acest fotograf in varsta de 27 de ani. Fotografia, care imortalizeaza acest moment tragic, a bulversat retelele de socializare.Intr-o inregistrare video realizata de activisti din cadrul Aleppo Media Center (AMC), micul Omran este surprins stergandu-si fruntea insangerata cu mana. Copilul isi priveste apoi mana si, nevenindu-i sa creada ce vede, si-o sterge de scaun.

Omran "rezuma suferinta copiilor din Alep, supusi unor bombardamente pana in case", subliniaza Mahmoud. El se afla aproape de sectorul Qaterji, in estul orasului impartit in sectoare loialiste si rebele, atunci cand au avut loc raidurile, miercuri seara. Cartierele din est sunt vizate in mod regulat de fortele aeriene ale regimului sau de aviatia rusa.
"Catre ora (locala) 19.15 (19.15, ora Romaniei), am auzit raidurile si m-am precipitat acolo", povesteste Mahmoud. "Era deja seara, insa am vazut un imobil complet surpat si altul surpat pe jumatate", in care locuia Omran si familia sa, precizeaza el. "Impreuna cu salvatori de la Apararea Civila, a trebuit sa trecem peste trei cadavre inainte de a intra in imobil. (...) Am vrut sa urcam la primul etaj, dar se prabusisera scarile", continua el.

Ei au fost nevoiti sa intre intr-un imobil adiacent si "sa scoata membrii familiei lui Omran, unul cate unul, dintr-un balconul intr-altul". Mai intai pe Omran, apoi pe fratele sau in varsta de cinci ani si pe cele doua surori ale lor, in varsta de opt si 11 ani. In fine, pe mama si tatal copiilor. "Atunci cand l-am pus pe Omran in ambulanta, era destula lumina, asa ca am putut sa fac poze", spune Mahmoud, care apare cu spatele in inregistrarea video a AMC. "Omran era in stare de soc, pentru ca un zid s-a prabusit peste el si familia sa", afirma Mahmoud. Potrivit fotografului, tatal copilului nu a vrut sa dea numele adevarat al familiei, din motive de securitate.

Potrivit Reuters, copilul a fost identificat ca fiind Omran Daqneesh. "Acest copil, ca toti copiii din Siria, este simbolul inocentei. Ei nu au nimic a face cu razboiul", deplange Mahmoud. Fotografia cu micul Omran aminteste, prin latura sa simbolica, de fotografia micului Aylan. Imaginea acestui copil refugiat in varsta de trei ani, al carui corp fara viata a fost adus de valuri pe o plaja din Turcia, a emotionat intreaga lume in septembrie 2015 si a devenit emblematica pentru drama refugiatilor sirieni.

Declansat in martie 2011 de reprimarea sangeroasa a manifestatiilor in favoarea democratiei, razboiul din Siria a devenit tot mai complex odata cu interventia straina si ascensiunea jihadistilor. Razboiul s-a soldat cu peste 290.000 de morti si a aruncat pe drumuri milioane de persoane. Alepul, al doilea cel mai important oras din Siria si o miza importanta in razboi, este impartit incepand din 2012 in sectoare loialiste si rebele. Fortele aeriene ale regimului largeaza asupra cartierelor din est butoaie cu explozivi, atacuri soldate cu cateva sute de morti, in timp ce rebelii lanseaza la randul lor obuze de mortier asupra partii controlate de Guvern.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Raport: 18.000 de oameni au murit in inchisorile din Siria, in ultimii 5 ani. Majoritatea victimelor, batute si violate
Raport: 18.000 de oameni au murit in inchisorile din Siria, in ultimii 5 ani. Majoritatea victimelor, batute si violate

 Amesty International sustine ca pana la 18.000 de persoane si-au pierdut viata, in ultimii cinci ani ai razboiului civil sirian, doar in penitenciarele sponzorizate de catre fortele fidele presedintelui Bashar al-Assad.

Imaginea care surprinde catastrofa umanitara din Siria. Momentul in care un baietel este scos de sub o cladire bombardata
Imaginea care surprinde catastrofa umanitara din Siria. Momentul in care un baietel este scos de sub o cladire bombardata

Scene devastatoare au fost surprinse in orasul sirian Alep, bombardat constant de regimul lui Bashar al-Assad si de aliatii sai rusi.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.