Mărturia descoperită în telefonul atacatorului din Austin, care a terorizat orașul cu colete-capcană

22-03-2018 09:41

Un tânăr de 24 de ani - alb, şomer - este cel care a terorizat oraşul Austin, din Texas, timp de aproape două săptămâni, trimiţând colete-capcană care au ucis două persoane şi au rănit alte cinci.

Individul s-a sinucis când a fost încolţit de poliţişti, dar autorităţile avertizează populaţia să rămână în alertă, deoarece nu este exclus să mai existe pachete-capcană care nu au fost descoperite sau ca tânărul să fi avut complici.

Mark Conditt a făcut o confesiune video de aproximativ 25 de minute de pe telefonul său, pe care autorităţile l-au recuperat după ce acesta s-a sinucis miercuri, relatează New York Daily News.

Mark Conditt a povestit în înregistrare cu lux de amănunte cum a confecţionat toate cele şapte bombe. Cinci dintre acestea au explodat, una a fost dezamorsată de poliţişti într-un centru de sortare FedEx, iar pe ultima tânărul a detonat-o în maşina personală, în momentul în care a fost încolţit de forţele de ordine.

”El nu menţionează nimic despe terorism sau ură, ci este vorba de un strigăt de ajutor al unui tânăr cu probleme, care vorbeşte de provocările din viaţa sa personală”, a declarat şeful poliţiei din Austin, Brian Manley.

Forţele de ordine au recuperat şi o ”listă cu ţinte” în care atacatorul plănuia să pună bombe.

Conditt nu a avut niciodată probleme cu legea, iar apropiaţii lui sunt şocaţi de acţiunile tânărului. Potrivit lui Manley, cel mai probabil, videoclipul a fost realizat marţi dimineaţă, între 9.00 şi 11.00, când deja bănuia că anchetatorii erau pe urmele lui.

Seria de atacuri cu bombă din Austin care a început în 2 martie s-a încheiat joi, când suspectul a fost încolţit în apropierea unui motel din afara oraşului.

Brian Manley, şeful poliţiei din Austin: "Am identificat vehiculul pe care ştiam că îl conduce suspectul. În timp ce membrii echipei SWAT se apropiau de vehicul, suspectul a detonat o bombă înăuntrul vehiculului."

Poliţiştii îl identificaseră pe suspect cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere de la un centru de curierat, unde individul se prezentase în weekend ca să expedieze un colet. 

Coletele-capcană ale lui Conditt au ucis două persoane şi au rănit alte cinci. Moartea lui nu înseamnă însă că populaţia trebuie să renunţe la vigilenţă.

Fred Milanowski, agent FBI: "Suntem îngrijoraţi că ar putea exista alte bombe în oraş şi vrem să ne asigurăm că, dacă oamenii văd pachete sau genţi suspecte, continuă să sune la 911 şi să anunţe poliţia."

Joi seară, autorităţile au evacuat casele pe o rază de cinci străzi, în jurul celei în care locuia suspectul. De teamă ca locuinţa să nu fie plină de capcane, au trimis înainte un robot de explorare. În camera individului, poliţiştii au găsit explozibil artizanal, dar nu şi bombe deja asamblate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO