Manifestație ”anticorona” de la Berlin, dispersată de poliție pentru că cei 18.000 de participanți nu păstrau distanța

Ultima actualizare: 29-08-2020 20:40

În jur de 20.000 de oameni au protestat, în Berlin, față de măsurile luate de autorităţi pentru combaterea pandemiei.

Au fost acolo activişti împotriva vaccinării, adepţi ai teoriilor conspiraţiei, dar şi familii care doreau pur şi simplu să-şi exercite dreptul de a manifesta.

Poliția s-a mobilizat masiv şi, după doar câteva ore, a cerut organizatorilor să pună capăt demonstrației, întrucât oamenii nu respectau distanţarea. Pe plan global, numărul total de îmbolnăviri de COVID-19, a depăşit astăzi 25 de milioane.

”Distanţarea minimă nu este respectată, în pofida unor solicitări repetate” în acest sens ale forţelor de ordine, a anunţat poliţia, iar ”de aceea nu există altă posibilitate decât ca adunarea să fie dizolvată”.

Abia pornită, coloana care a plecat de la emblematica Poartă Brandenburgică a fost nevoită să se oprească, la ordinul poliţiei.

După anunţarea dispersării, sâmbătă după-amiaza, manifestanţii, dintre care unii s-au aşezat pe drum, au rămas la faţa locului şi au strigat ”Rezistenţă!”, ”Noi suntem poporul!” - un slogan folosit de extrema dreaptă - şi au intonat imnul naţional.

Intitulat ”Sărbătoarea libertăţii şi păcii”, evenimentul - la care participau ”liber-gânditori”, activişti împotriva vaccinurilor, conspiraţionişti şi simpatizanţi ai extremei drepte - este al doilea în decurs de o lună şi îngrijorează autorităţile.

Mulţimea era foarte diversă, de toate vârstele, inclusiv familii cu copii mici.

Manifestanţii au arborat steaguri curcubeu ale păcii şi ale Germaniei şi au strigat în mai multe rânduri ”Merkel trebuie să plece!” -cuvântul de ordine al Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta).

O manifestaţie anterioară de acelaţi tip a adunat, la 1 august, aproximativ 20.000 de persoane, majoritatea din sfera extremei drepte. Ea a fost de asemenea întreruptă de poliţie, din acelaşi motiv ca .sâmbătă.

Primăria capitalei germane a interzis mai întâi, miercuri, manifestaţia, din ”motive de sănătate publică”, care ţin în opinia sa se imposibilitatea respectării distanţării de 1,5 metri între manifestanţi.

 

Manifestație aprobată de tribunal, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 metri

 

Însă un tribunal administrativ, sesizat de organizatori, le-a dat dreptate vineri, cu condiţia să se respecte o distanţă de 1,5 metri între manifestanţi.

Această adunare intervine într-un context de nemulţumire tot mai mare în rândul opiniei publice germane faţă de restricţiile legate de pandemia covid-19, în pofida faptului că Germania a rezistat mai bine ca vecinii săi, iar restricţiile în lupta împotriva noului coronavirus nu au fost niciodată la fel de stricte ca în Franţa sau în Italia, de exemplu.

Mai multe organizaţii de stânga, au îndemnat, la rândul lor, la contramanifestaţii.

”Va fi important să arătăm că nu poate exista toleranţă faţă de rasiţti, antisemiţi, extremişti de drepta şi nazişti”, a apreciat Anne Helm, conducătoarea secţiei de la Berlin a Partidului Die Linke (stânga radicală).

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO