Mandat de arestare pe numele lui Fethullah Gulen, în legătură cu asasinarea ambasadorului rus la Ankara

Dată publicare: 02-04-2018 15:51
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Fethullah Gulen

Autoritățile turce au emis, luni, mandate de arestare împotriva predicatorului Fethullah Gulen și a altor șapte persoane, în legătură cu asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara, în decembrie 2016.

Ambasadorul rus Andrei Karlov a fost împuşcat mortal de un poliţist care se afla în afara serviciului, cu prilejul deschiderii unei expoziţii la Ankara, în decembrie 2016. Agresorul a strigat „Allahu Akbar” şi „Nu uitaţi de Alep!”, făcând referire la implicarea militară a Rusiei în Siria. El a fost împuşcat mortal de forţele de poliţie la locul incidentului.

Astfel, cotidianul Haberturk a relatat, în ediția de luni, cu o zi înainte de vizita președintelui rus Vladimir Putin în Turcia, că autoritățile de la Ankara îl consideră responsabil pe Gulen pentru asasinarea diplomatului, conform Reuters, citat de Agerpres.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a susţinut că în spatele asasinatului se află mişcarea lui Gulen, acuzaţie respinsă de acesta.

Potrivit Haberturk, cei opt împotriva cărora au fost emise mandate de arestare sunt acuzaţi că au ordonat asasinarea ambasadorului Karlov.

Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, mai este acuzat de regimul de la Ankara de orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016. Cu excepția acestuia, alte şapte persone, printre care trei poliţişti, au fost arestate până acum în legătură cu asasinarea diplomatului rus.

Asasinul era originar din Soke, din sud-vestul Turciei, regiune considerată una din cele mai secularizate din ţară. Conform presei de la acea vreme, tatăl atacatorului a declarat că fiul său a început să-şi schimbe comportamentul după ce a intrat în academia de poliţie, devenind mai religios.

Şeful statului rus, Vladimir Putin, soseşte marţi într-o vizită de două zile în Turcia, unde se va întâlni cu omologul său turc Tayyip Erdogan şi cu preşedintele iranian Hassan Rouhani. Cele trei state sunt garantele negocierilor de pace de la Astana, care au instituit zone dezescaladare în Siria.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO