Mancarea viitorului: hamburger cu gandaci, viermi sau tantari

Ultima actualizare: 05-10-2012 09:23
Gandac

Se uita la o pralina de ciocolata pe jumatate mancata, isi face curaj si o inghite pe toata. Cu tot cu viermele din interior!

Este o studenta olandeza, parte dintr-un studiu care isi propune sa gaseasca o sursa de proteine mai sanatoasa si mai prietenoasa cu mediul inconjurator decat carnea obisnuita.

“Delicios… seamana cu gustul alunelor!” le spune Walinka van Tol colegilor de seminar. Alaturi de alte 200 de persoane, aceasta si-a insusit rolul de... soarece de laborator pentru un grup de cercetatori din Olanda, care au prezis ca, in viitor, larvele si lacustele vor “invada” meniurile occidentale, la pretul unei simple fripturi.

Asta in contextul in care “va veni o zi cand un BigMac va costa 120 de euro, iar un BugMac (n.r. hamburger cu gandaci),12 euro, cand oamenii vor manca insecte mai mult decat orice alt tip de carne”, a prezis coordonatorul cercetarii, Arnold van Huis, intr-o conferinta sustinuta la Universitatea Wageningen din centrul Olandei.

“Cea mai buna cale e sa incerci o data”, ne invata etimologul sa ne invingem repulsia de a incerca sa mancam gandaci.

Insa cercetatorii stiu ca succesul conferintei de la Wageninger, la care s-au consumat, de altfel, toate feluri de mancare cu insecte, nu este suficient pentru a schimba mentalitatile vesticilor.

“Problema este aici”, a declarat pentru AFP seful echipei de etimologie, Marcel Dicke, aratand cu degetul spre cap.

Si, pana la urma, sunt peste 1.200 de specii de viermi, viespi, termite, tantari sau gandaci comestibile.

Dicke a declarat ca echipa de cercetare din care face parte nu a avut alta optiune decat sa-si prezinte ideea Organizatiei de Alimentatie si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite, avand in vedere ca, pana in 2050, populatia lumii va creste la 9 miliarde de oameni, iar agricultorii nu vor face fata presiunii de a produce o cantitate atat de mare de mancare.

“Va trebui fie sa mancam mai putina carne, fie sa gasim o alternativa”, a declarat acesta.

Gandacii sunt bogati in proteine, contin putine grasimi si sunt simplu de crescut. Din punct de vedere al protectiei mediului, produc mai putine gaze de sera si mai putine excremente. In plus, nu transmit boli care pot suferi mutatii si deveni periculoase pentru rasa umana, spun cercetatorii.

“Intrebarea ar trebui sa fie: “De ce NU MANCAM insecte?”, a concluzionat etimologul Marcel Dicke, mentionand un studiu care a concluzionat ca o persoana mananca oricum 500 de grame de parti de insecte anual fara sa vrea - in gemul de capsuni, paine sau alte mancaruri procesate.

In Mexic sunt consumate deja aproximativ 500 de tipuri de gandaci, in Africa 250 si in China si alte parti din Asia, 180. Cele mai multe sunt considerate delicatese.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO