Carnea de curcan se vinde cu 250% mai bine decat in anii trecuti.Vezi de ce

Dată publicare: 19-01-2011 00:00
Dată actualizare: 01-11-2012 21:48


Nimeni nu are margele mai rosii ca ale lui si nici carne mai slaba si mai sanatoasa. Infumuratul curcan incepe sa se infoaie in tavile de friptura ale romanilor.

Se vinde cu 250% mai bine ca in anii trecuti, in timp ce banalele gaini si grasutul porc au cam pierdut teren.

Totul tine de dorinta de a ne hrani cat de natural se mai poate in ziua de azi. Curcanul are, intr-adevar, putin colesterol, vitamine B, seleniu, dar faptul ca e sanatos tine si de cum e crescut.

Spre deosebire de pui, spre exemplu, care poate creste fara probleme in baterii, curcanul care vine din ferme are nevoie neaparat, ca si cel din batatura taranului, de acces la spatii deschise. Adica face miscare si elimina hormonii de crestere pe care ii primeste prin furaje. Aceeasi nevoie naturala o au, de fapt, si ratele, si gastele. Aici, insa, vanzarile cresc, in Romania, mult mai timid, din cauza preturilor inca prohibitive.

Acum cateva luni, la Brasov, a inceput ofensiva curcanului crescut in Romania. Spunem crescut pentru ca a iesit din ou in Germania si abia apoi s-a mutat la aer curat. Hrana e 100% naturala, iar conditiile sunt aproape de cele naturale, asternutul e din lemn.

Asadar, poporul de curcani este tratat regeste fata de bietele gaini chinuite in custi. In plus ei trec intr-o lume mai buna perfect relaxati, adica fragezi.

Imediat ce carnea procesata patrunde in magazine, isi gaseste clienti.

Pediatrii spun ca si pentru copii curcanul e cea mai sanatoasa proteina inca de la cinci luni de viata. Ramane problema pretului, cu 30-40% mai mare fata de carnea de pui.

De fapt, pana acum sase ani, nici nu puteai avea curcanul pe masa daca nu-l cumparai direct din curtea taranului. Apoi, am inceput sa importam curcani congelati din Brazilia; s-au vandut, intai, 3000 de tone pe an. In 2010, am ajuns la 17 000 de tone, de sase ori mai mult. Preturile au scazut si gasesti acum in magazine curcani si subproduse din Olanda, Franta, Ungaria, Austria si, evident, Romania.

Asa ca si gospodinele noastre si-au pus dinainte sortul, dupa ce au studiat cartea de bucate de unde au prins niste trucuri.

Pentru cei mai comozi si mai infometati, uriasul se gateste si mai repede la restaurant. Gratarul din piept de curcan este, spun bucatarii, varianta garantata pentru sanatate, savoare si fast, pe o singura farfurie.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO