Magazine jefuite si revolte in SUA, dupa uciderea unui tanar de culoare de catre politie. Barack Obama face apel la calm

Incidente in Ferguson, dupa uciderea lui Michael Brown

FOTO si VIDEO. Presedintele american, Barack Obama, a facut apel la calm si la dialog, dupa uciderea unui tanar de culoare de catre un politist, in orasul Ferguson (statul Missouri, SUA).

Incidentul a avut loc in circumstante controversate si a provocat revolte in noaptea de duminica spre luni. "Moartea lui Michael Brown este dureroasa. Eu si Michelle transmitem sincere condoleante familiei sale si comunitatii", a afirmat Obama, potrivit unui comunicat, reamintind ca FBI a lansat o ancheta federala, in paralel cu cea initiata de politia locala, pentru a face lumina asupra acestui incident.

Recunoscand ca "evenimentele din ultimele zile au provocat tensiuni", presedintele a indemnat la dialog si intelegere.

Revolte au izbucnit, iar magazine au fost jefuite in noaptea de duminica spre luni in acest oras de la periferia Saint-Louis, dupa uciderea cu o zi inainte a lui Michael Brown, in varsta de 18 ani, de catre un politist. Doi politisti au fost raniti, iar 32 de persoane au fost arestate pentru jefuirea unor magazine.

Citește și
femeie in metrou, Londra
VIDEO. Femeie cautata de politisti, dupa ce a agresat calatorii de culoare intr-un metrou
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Versiunile despre circumstantele decesului tanarului difera. Potrivit unui martor, Michael Brown mergea pe strada, iar un agent de politie s-a luat de el si a tras asupra adolescentului in timp ce acesta avea mainile ridicate. Potrivit politiei, Michael Brown a fost ucis dupa ce a agresat un politist pe care ar fi incercat sa-l dezarmeze.

FBI a deschis o ancheta

Politia de la nivel federal "a lansat o ancheta federala vizand eventuale incalcari ale drepturilor civice, care va completa ancheta politiei din comitatul St-Louis", a declarat Cheryl Mimura, o purtatoare de cuvant a Biroului FBI local. Secretarul american al Justitiei Eric Holder a anuntat, citat intr-un comunicat, ca incidentul "merita o ancheta completa", care va fi efectuata de catre FBI in colaborare cu servicii din cadrul Departamentului Justitiei. "Efectuarea unor asemenea investigatii profunde este foarte importanta pentru pastrarea increderii intre politie si comunitatea pe care o serveste", a subliniat Holder.

Tanarul a fost impuscat "in mai multe randuri", potrivit politiei. Tanarul a fost impuscat de opt ori, potrivit familiei adolescentului.

Membrii familiei tanarului a indemnat la calm luni dupa-amiaza si au cerut "sa i se faca dreptate fiului" lor. Uciderea lui Michael Brown este, "din nou, uciderea absurda a unei persoane de culoare", a declarat avocatul familiei, Benjamin Crump, prezent la conferinta de presa.

Crump a fost avocatul familiei lui Trayvon Martin, un tanar de culoare omorat in 2012 de catre un "vigilante" intr-un cartier din Florida (sud-est). Uciderea lui Trayvon Martin a relansat in Statele Unite o dezbatere asupra rasismului si legislatiei care stabileste cadrul legitimei aparari. Avocatul a indemnat orice eventual martor la incident sa vorbeasca. "Vom putea intelege, atunci cand toate acestea se vor termina, ceea ce s-a intamplat cu adevarat si cum a fost executat acest copil", a adaugat el.

"Nu violenta, ci dreptate", a adaugat Lesley McSpadde, mama tanarului, extrem de afectata, abia putand sa vorbeasca.

Primarul orasului James Knowles a declarat luni, intr-un interviu pentru CNN, ca va fi efectuata o ancheta impartiala, dar nu de catre instantele municipale, ci de catre politia de la nivelul comitatului St-Louis. "Se va face dreptate", a dat el asigurari. "Este o ancheta foarte complicata", a declarat Jon Belmar, seful politiei comitatului St-Louis. "Trebuie sa fie. Un om si-a pierdut viata. Un politist este implicat. Ancheta trebuie sa fie facuta bine" a spus el.

Calmul a revenit in oras luni dimineata, dar scolile au ramas inchise, potrivit ziarului local St-Louis Post Dispatch. Cateva sute de persoane au participat luni la o manifestatie, fara incidente, cerand sa se faca dreptate. Importanta organizatie de aparare a a persoanelor de culoare NAACP a anuntat ca "moartea unei persoane de culoare de mana celor care au jurat sa apere si sa serveasca membrii comunitatii iti zdrobeste inima".

Potrivit presei locale, incidentul releva existenta unor tensiuni rasiale intre politia locala majoritar alba si locuitorii unui oras cu populatie majoritara de culoare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Trupul neinsufletit al unui tanar de culoare, gasit in trenul de aterizare al unui avion Air Force. Autoritatile, in alerta
Trupul neinsufletit al unui tanar de culoare, gasit in trenul de aterizare al unui avion Air Force. Autoritatile, in alerta

Trupul neinsufletit al unui barbat a fost gasit in trenul de aterizare al unui avionul al US Air Force. Aeronava a calatorit prin Africa inainte sa se intoarca la o baza militara americana din Germania, a spus, marti, Pentagonul.

VIDEO. Femeie cautata de politisti, dupa ce a agresat calatorii de culoare intr-un metrou
VIDEO. Femeie cautata de politisti, dupa ce a agresat calatorii de culoare intr-un metrou

Politistii britanici cauta o femeie care a fost filmata in timp ce facea scandal la metrou, jignind si amenintand cativa calatori de culoare.

Un profesor de culoare de la Harvard acuza politia de rasism
Un profesor de culoare de la Harvard acuza politia de rasism

Un profesor de culoare al universitatii Harvard din statul Massachusetts, arestat saptamana trecuta in timp ce se intorcea acasa, a acuzat politia din Cambridge de rasism, potrivit unui raport al politiei privind arestarea sa.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.