Lukașenko a acuzat NATO și Polonia că doresc „dezmembrarea” Ucrainei și anexarea unei părți din țară
Alexander Lukașenko, președintele din Belarus, a acuzat NATO că dorește „dezmembrarea” Ucrainei și Polonia că vrea să anexeze o parte din Ucraina.
Lukașenko a făcut afirmațiile în timpul unei întâlniri cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Moscova, dar nu a oferit dovezi pentru spusele sale, conform Reuters.
„Ceea ce ne îngrijorează pe noi este că ei sunt pregătiți, polonezii și NATO, să vină și să ajute la anexarea vestului Ucrainei, precum era înainte de 1939,” a spus liderul bielorus în apariția televizată alături de Putin, căruia îi este un aliat apropiat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lukașenko crede că Ucraina ar fi cerut ajutor pentru a preveni capturarea unei părți din țară de Occident
Lukașenko a mai sugerat că liderii de la Kiev ar fi nevoiți în cele din urmă să ceară ajutor Rusiei și Belarusului pentru a preveni capturarea vestului Ucrainei de către Occident.
Moscova a mai afirmat în trecut că Polonia ar încerca să recapete controlul asupra unor regiuni ucrainene care aparțineau Poloniei în trecut, însă Varșovia a respins ideea ca fiind dezinformare.
Polonia este unul dintre cei mai înfocați susținători ai Ucrainei, trimițând arme peste graniță și primind peste trei milioane de refugiați ucraineni.
Belarus a respins ideea că s-ar fi implicat în invazia Ucrainei de către Rusia
Între timp, Belarus a spus în martie că forțele sale armate nu au luat parte în „operațiunea specială” a Rusiei în Ucraina, după cum a fost numit războiul de către Kremlin.
Însă, Belarus a ajutat Rusia să trimită mii de soldați peste graniță pe 24 februarie, când a început invazia Ucrainei.
Potrivit unui pact de neagresiune semnat în 1939 înainte izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania nazistă și Uniunea Sovietică și-au împărțit Polonia, majoritatea teritoriului luat de Moscova fiind acum în Belarus și Ucraina.
Polonia a reziliat acordul de gaze încheiat cu Rusia acum trei decenii. Reacția Kremlinului
Sursa: Reuters
Etichete: Ucraina, NATO, Polonia, belarus, aleksandr lukasenko,
Dată publicare:
23-05-2022 22:13