Polonia a reziliat acordul de gaze încheiat cu Rusia acum trei decenii. Reacția Kremlinului

Ultima actualizare: 23-05-2022 17:59
Gaze naturale
Shutterstock

Polonia a anunțat că a reziliat acordul încheiat cu Rusia acum 29 de ani legat de furnizarea gazelor naturale și infrastructură.

„Polonia denunţă acordul de gaz interguvernamental din 1993 referitor la (conducta de gaz) Yamal,” a scris Ministrul polonez al Climei și Mediului, Anna Moskwa, pe Twitter.

Aceasta a mai spus că invazia Ucrainei de către Rusia „a confirmat acuratețea deciziei Guvernului polonez legată de independenţa completă faţă de gazele din Rusia”.

Ce a spus Ministrul Climei și Mediului din Polonia despre Gazprom

„Întotdeauna am ştiut că Gazprom nu este un partener de încredere,” a adăugat Moskwa.

Acordul a inclus furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal, precum şi construirea şi întreţinerea infrastructurii referitoare la tranzitul gazelor prin Polonia, conform CNN, citat de News.

Rusia a întrerupt livrarea de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria la sfârşitul lunii aprilie pentru că nu au efectuat plăţi în ruble, o decizie pe care liderii UE au descris-o la acea vreme drept „şantaj” din partea Moscovei.

Polonia spune că decizia nu afectează livrările din Germania prin Yamal

Moskwa a spus agenției PAP, citată de Agerpres, că decizia autorităţilor de la Varşovia nu afectează livrările de gaze din Germania spre Polonia prin conducta Yamal, care este operată de o companie poloneză.

Polonia intenţiona încă dinainte de războiul dintre Rusia și Ucraina să nu mai prelungească contractul de aprovizionare cu gaze ruseşti care urma să expire la sfârșitul lui 2022. Grupul polonez de gaze PGNiG a comunicat grupului rus Gazprom încă din 2019 că nu va reînnoi acest contract.

Anna Moskwa a apreciat că rezilierea contractului a fost o decizie naturală după ce Rusia a încălcat contractul prin oprirea livrărilor pentru refuzul plății în ruble, solicitat de președintele Rusiei Vladimir Putin.

Reacția Kremlinului

„Trebuie să analizăm cu atenţie posibilele consecinţe pentru tranzitul gazelor naturale,” a replicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a oferi alte detalii.

Polonia a utilizat gazoductul Yamal-Europe, o axă majoră pentru transportul gazelor naturale ruseşti prin Belarus şi Polonia până în Germania, pentru a primi gaze naturale din Germania în sistem reverse flow.

Tronsonul din Polonia al gazoductului Yamal-Europe este deţinut de un joint venture între Gazprom şi grupul polonez PGNiG, dar operatorul este firma poloneză de stat Gaz-System, operatorul reţelei de gazoducte din Polonia.

„Acordurile interguvernamentale cu Rusia care încalcă legislaţia europeană nu ar trebui să mai fie în vigoare,” a apreciat Anna Moskwa.

„Gazoductul Yamal funcţionează în conformitate cu legislaţia europeană, care permite utilizarea în regim reverse flow pentru a asigura livrările de gaze din Germania în Polonia, fără întrerupere,” a mai spus Moskwa.

La rândul său, ministrul polonez al Securităţii Energetice, Piotr Naimski, a declarat luni pentru postul public de radio că Guvernul de la Varşovia a adoptat o rezoluţie privind rezilierea contractului cu Rusia la data de 13 mai, iar o notificare oficială în acest sens urmează să fie trimisă luni.

Pentru a putea renunţa la gazele ruseşti, Polonia a decis să extindă un terminal de import al gazelor naturale lichefiate amplasat la Swinoujscie, pe coasta Mării Baltice, şi de asemenea să construiască un gazoduct spre Norvegia.

CITEȘTE ȘI: Un nou val de scumpiri. Mediul de afaceri anticipează prețuri mai mari cu până la 30%

Rusia încearcă să-și consolideze poziția pe Insula Șerpilor pentru a ataca dinspre mare. De acolo poate monitoriza România

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO