Ultimul drum al reginei Elisabeta a II-a. Sicriul regal a ajuns la Edinburgh

regina elisabeta, edinburgh
AFP

Știrile Pro TV prezintă cele mai importante informații, după moartea reginei Elisabeta a II-a.  

11-09-2022 20:10

Scoțienii și-au luat rămas bun de la regina Elisabeta a II-a. ”Durerea este preţul pe care îl plătim pentru iubire”

Cortegiul regal a ajuns în capitala Scoției, Edinburgh, unde sicriul va fi expus în catedrală, înainte să fie transferat cu avionul, marți, la Londra.  

11-09-2022 18:33

Sicriul regal a ajuns la Palatul Holyroodhouse

Convoiul regal care o transportă sicriul reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Palatul Holyroodhouse, în Edinburgh, unde se încheie călătoria de astăzi.

Sicriul regal va rămâne la Palatul Holyroodhouse peste noapte, anunță Sky News.

11-09-2022 18:28

Sicriul reginei a ajuns la Edinburgh

Mașina funerară care transportă sicriul reginei Elisabeta a II-a sosește în capitala scoțiană, unde va fi depusă luni la Holyroodhouse.

Monarhul a făcut un ultim drum de 175 de mile de la reședința sa din Highlands, Balmoral - care a durat aproximativ șase ore.

Mii de oameni s-au aliniat pe străzi pentru a vedea cortegiul care trece, descris de regele Charles ca fiind "ultima mare călătorie" a mamei sale, notează Sky News.

11-09-2022 17:36

Prințul William, onorat să fie numit Prinț de Wales

Prințul William s-a arătat onorat să fie numit noul prinț al Țării Galilor atunci când a discutat duminică cu primul ministru galez Mark Drakeford, a anunțat Palatul Kensington într-un comunicat, citat de France 24.

William a primit acest titlu, deținut anterior de tatăl său timp de peste 50 de ani, în urma decesului bunicii sale, regina Elisabeta.

"Prințul a recunoscut afecțiunea profundă a sa și a prințesei pentru Țara Galilor, după ce și-au făcut prima casă de familie în Anglesey, inclusiv în primele luni de viață ale prințului George", se arată în comunicat.

"Prințul și prințesa vor petrece lunile și anii următori aprofundând relația lor cu comunitățile din Țara Galilor. Ei doresc să își facă partea lor pentru a sprijini aspirațiile poporului galez și pentru a pune în lumină atât provocările, cât și oportunitățile care se află în fața lor."

11-09-2022 16:53

Sicriul regal a ajuns în orașul Dundee

Mulțimi de oameni s-au aliniat pe străzi pentru a aduce un omagiu monarhului.

Sicriul ei de stejar, acoperit cu Stindardul Regal al Scoției, cu o coroană de flori de la Balmoral în vârf, a început în această dimineață călătoria de șase ore de la Balmoral la Holyroodhouse din Edinburgh.

Acolo va rămâne peste noapte, înainte de a merge la Catedrala St. Giles, unde va fi depus pentru ca oamenii să îi aducă un omagiu, anunță Sky News.

11-09-2022 16:32

O înregistrare video uimitoare surprinde zeci de britanici care lucrează împreună pentru a îndepărta plasticul de pe florile lăsate în fața Palatului Buckingham în memoria reginei Elisabeta a II-a.

Aceste buchete sunt duse într-o zonă dedicată tributului din Green Park după aproximativ 12 ore - unde se pare că ambalajul este apoi îndepărtat de către voluntari, notează Sky News.

11-09-2022 14:48

Cortegiul se deplasează de-a lungul coastei de est a Scoției

Sicriul regal se deplasează pe autostrada A90 între Aberdeen și Dundee, pe coasta de est a Scoției.

Va ocoli orașul Forfar din Angus și apoi va trece pe lângă Castelul Glamis, casa ancestrală a bunicilor materni ai reginei și locul unde se spune că aceasta și-a petrecut multe vacanțe fericite în copilărie.

Aici și-au petrecut părinții ei luna de miere și unde mama ei, regina Elisabeta, a născut-o pe sora reginei, prințesa Margaret, în 1930, informează BBC.

11-09-2022 13:51

Ce cadouri nu se pot aduce ca omagiu pentru regina Elisabeta a II-a

Britanicii care deplâng moartea reginei Elisabeta a II-a sunt sfătuiţi să nu aducă ursuleţi de pluş, baloane sau să aprindă lumânări printre omagiile florale dedicate reginei. The Royal Parks a precizat că nu vor fi acceptate daruri sau artefacte, iar obiectele nonflorale nu ar trebui aduse, potrivit DPA şi PA Media, citate de Agerpres.

Mii de simpatizanţi au depus flori în apropierea Palatului Buckingham, Castelelor Windsor şi Balmoral după ce moartea suveranei a fost anunţată joi.

Unde pot oamenii să aducă flori pentru regină și ce condiții trebuie să îndeplinească 

Asociaţia The Royal Parks, care se ocupă de administrarea parcurilor regale din Londra, a spus că oamenii sunt îndemnaţi să aducă flori într-un loc special amenajat din Green Park, în apropiere de rezidenţa londoneză a defunctei regine.

Persoanele care vin să-i aducă un ultim omagiu reginei sunt rugate să îndepărteze orice ambalaj de pe flori înainte de a le depune. Omagiile florale depuse la reşedinţele regale în ultimele zile au inclus ursuleţi de pluş, jucării sub formă de Corgi, baloane şi sendvişuri cu marmeladă, referinţă la un filmuleț realizat cu prilejul Jubileului de Platină în care regina apare alături de ursuleţul Paddington.

Cadourile care nu vor fi acceptate

The Royal Parks a mai precizat că vor fi acceptate cărţile poştale şi etichetele adăugând: „Din păcate, nu vor fi acceptate daruri şi artefacte, iar oamenii sunt rugaţi să nu le aducă în parcuri. Obiecte nonflorale precum ursuleţi de pluş şi baloane nu ar trebui aduse”.

Organizaţia a mai adăugat că nu va fi permisă aprinderea lumânărilor în parcuri, iar lumânările aprinse vor fi stinse. Omagiile vor fi păstrate până la terminarea tuturor ceremoniilor şi se estimează că florile vor fi eliminate din parcuri după şapte până la 14 zile de la data funeraliilor.

Florile deteriorate vor fi transformate în compost

Florile care se deteriorează între timp vor fi îndepărtate şi duse în pepiniera din Hyde Park, unde vor fi procesate pentru a fi transformate în compost.

11-09-2022 13:41

Regele Charles a semnat declarația care îl face oficial noul monarh folosind cerneală dintr-un vas dăruit de fiii săi, Prințul William și Prințul Harry.

11-09-2022 12:20

Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial şef de stat al Australiei şi al Noii Zeelande

Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial şef de stat atât al Australiei, cât şi al Noii Zeelande, în cadrul unor ceremonii organizate duminică în capitalele celor două state, relatează Reuters.

În Noua Zeelandă, în Parlamentul din Wellington a avut loc ceremonia de proclamare a lui Charles ca monarh, preluând rolul Reginei Elizabeth a II-a. Premierul Jacinda Ardern a confirmate recunoaşterea fiului reginei, ”Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, ca suveran”, notează News.ro.

Prima imagine cu sicriul reginei Elisabeta a II-a

Prima imagine cu sicriul reginei Elisabeta a II-a

Prima imagine cu sicriul reginei Elisabeta a II-a
SURSA: Getty
11-09-2022 12:06

Ultimul drum al reginei. Sicriul din stejar al suveranei britanice este acoperit cu drapelul regal al Scoţiei şi deasupra a fost depusă o coroană de flori. După un drum de aproximativ 6 ore şi după ce va trece prin mai multe localităţi scoţiene, cortegiul funerar urmează să ajungă la Edinburgh, capitala Scoţiei, conform Agerpres.

11-09-2022 12:00

Ultimul drum al reginei Elisabeta a II-a

Sicriul reginei Elisabeta a II-a va fi dus la Edinburgh. Oamenii deja s-au adunat pe drum pentru a fi martori evenimentului istoric, conform Daily Mail.

Va fi ultimul drum făcut de regină de la iubitul ei castel Balmoral la Palatul Buckingham.

11-09-2022 11:55

Un cuplu din Godalming, Surrey, care a sărbătorit joi 60 de ani de căsătorie, a vorbit despre emoţiile amestecate simţite la deschiderea unei felicitări semnate de Regina Elizabeth a II-a, pe care a primit-o în ziua în care suverana s-a stins din viaţă. Ei au subliniat că au fost absolut devastaţi şi supăraţi”, iar doamna Pont a declarat că se simte ”foarte privilegiată că a luat contact cu Majestatea Sa”, relatează BBC, citat de News.ro.

Tricia şi Ray Pont au aflat despre boala reginei în timp ce se aflau la un prânz cu ocazia aniversării lor. Pensionarii au spus că a fost ”o zi de emoţii amestecate” pe care ”nu o vor uita niciodată”.

Toate cuplurile care împlinesc 60 de ani de căsătorie primesc o felicitare din partea monarhului.

”Am fost atât de încântată să deschid felicitarea. M-am gândit că va fi un moment atât de minunat pentru familia noastră. Felicitarea este cu atât mai preţioasă şi mai emoţionantă, având în vedere că am fost unul dintre ultimii oameni care au primit corespondenţă de la ea”, a declarat doamna Pont.

Prim-ministrul din Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că va cere convocarea unui referendum pentru ca ţara să devină republică în termen de trei ani, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

11-09-2022 10:02

Ce spun britanicii simpli despre Regină

Prințul și Prințesa de Wales, William și Catherine, li s-au alăturat ducilor de Sussex, Harry și Meghan, în fața Castelului Windsor. Cei doi nepoți ai reginei au salutat mulţimea și au schimbat câteva vorbe cu cei veniți să-i aducă un ultim omagiu suveranei. A fost o apariție rară a celor doi frați împreună, după ce Harry și Meghan au renunțat la poziția lor în Casa Regală și s-au mutat peste ocean, în Statele Unite.

Francis Newton, 85 de ani, locuitor în Windsor: „Cred că au avut parte de o moștenire bună de la Regină. Cum era ea ca om, cum i-a crescut... Cred că au învățat foarte multe lucruri și sper că le vor fi de folos. Cred că vor fi excepționali."

Deși Harry și Meghan nu sunt la fel de populari printre britanici ca prințul moștenitor și soția lui, oamenii prezenți în fața Castelului Windsor i-au aplaudat, iar Meghan a fost îmbrățișată de o adolescentă, care avea ochii în lacrimi.

Sicriul reginei Elisabeta va fi depus duminică la Catedrala din Edinburgh, pentru ca supușii ei scoțieni să-şi ia rămas bun.

„Cred că e foarte trist că a murit, dar era o doamnă foarte în vârstă și a domnit pentru mult timp și a făcut atât de mult bine în lume. Cred că prințul Charles o să aibă o misiune grea în a-i călca pe urme. Nu cred că el este la fel de iubit pe cât a fost regina.

„Ea a fost "Regina", a fost o regină absolut uimitoare pentru întreaga țară, pentru întregul imperiu. Am plâns, la fel ca mulți alți oameni. O să ne lipsească foarte mult” spuneau oamenii.

Marți, trupul Reginei va fi transportat cu trenul regal la Londra și depus în sala tronului de la Palatul Buckingham, iar miercuri, sicriul va fi dus la Palatul Westminster. O procesiune lentă, similară, a fost organizată pentru regina mamă în 2002, cu 1.600 de militari, pe o distanţă de un kilometru.

Pentru câteva zile, publicul va avea acces la Palatul Buckingham, pentru a-și lua rămas bun de la Regină. Unul dintre cei mai vechi fani ai suveranei, un bătrân de 87 de ani, a povestit cum a cunoscut-o pe Elisabeta a II-a... înainte să devină regină.

Tahir Levy: „Eram elevi, în 1947, și ne-am dus să vedem familia regală, aveam un Union Jack (steagul Marii Britanii, n.r.). Înainte să cântăm "God save the Queen" și "Land of hope and glory", ea s-a oprit chiar în fața mea. Am privit-o... Era prințesă și avea niște obraji de culoarea piersicii, iar eu am spus doar: "uau"! Arăta strălucitor, era încântătoare și fermecătoare." 

11-09-2022 07:03

Trupul neînsuflețit a fost depus într-un sicriu din stejar

Un oficial de rang înalt al palatului a descris "scena de demnitate liniştită" de la Balmoral, unde regina a fost depusă într-un sicriu de stejar în sala de bal, transmite BBC.

Sicriul este acoperit cu Stindardul Regal, cu o coroană de flori aşezată deasupra, conform News.ro.

"Acest lucru permite personalului de la Balmoral, dintre care mulţi dintre ei şi-au petrecut o bună parte din viaţă în serviciul regal acolo, să îşi prezinte ultimul omagiu", a declarat oficialul palatului.

11-09-2022 07:42

La Londra, freamătul continuă. Dacă pe străzi ritmul este din nou alert, după două zile de pauză, în jurul reşedinţei regale continuă pelerinajul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.