Cutremure în Turcia și Siria. Sunt peste 23.700 de morți. Turcii refuză ajutorul din partea Ciprului

×
Codul embed a fost copiat

Suntem în cea de-a cincea zi după dezastrul din Turcia şi Siria. Numărul morţilor confirmaţi oficial a depăşit 23.700, dar realitatea este mai brutală de atât.

Speranța e pe sfârșite, dar salvatorii nu se dau bătuți. Caută în continuare supraviețuitori printre dărâmături, iar eforturile lor sunt, uneori, răsplătite.

90% dintre cei salvați după un cutremur major sunt scoși dintre ruine în primele 72 de ore, spun specialiștii. Așa că ține de miracol fiecare persoană găsită acum în viaţă în Turcia sau în Siria.

Desfășurarea evenimentelor:

22:28 Cel puțin 2.166 de persoane au fost ucise în nord-vestul Siriei, aflat sub controlul opoziției, în urma cutremurului major, au anunțat Căștile Albe siriene.

Bilanțul în zonele controlate de guvern a crescut, de asemenea, la 1.387 de morți și 2.326 de răniți, a anunțat joi presa de stat, citând Ministerul sirian al Sănătății.

Astfel, bilanțul total al victimelor din Siria se ridică la 3.553 de morți, notează Al Jazeera.

22:05 Premier League (prima ligă engleză de fotbal) a anunțat că va dona un milion de lire sterline ca răspuns la cutremurele devastatoare din Turcia și Siria.

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

"Premier League este profund întristată de cutremurele devastatoare din Turcia și Siria, care au ucis mii de oameni", se arată într-o declarație a primei ligi de fotbal din Anglia.

"Liga va face o donație de 1 milion de lire sterline (1,1 milioane de euro) la apelul Comitetului de Urgență pentru Dezastre (DEC) pentru a oferi ajutor umanitar direct celor care au nevoie", informează Al Jazeera.

21:45 Aliații NATO au decis să trimită în Turcia adăposturi semipermanente pentru a ajuta persoanele strămutate în urma cutremurului de luni.

"Am fost de acord cu această decizie: "NATO este foarte solidară cu aliatul nostru Turcia, iar desfășurarea acestor facilități de adăpost va contribui la salvarea de vieți. Aliații și partenerii NATO oferă un sprijin substanțial pentru eforturile de ajutorare și vom continua să facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În declarație se precizează că adăposturile care vor fi furnizate sunt dotate cu o serie de facilități, inclusiv încălzire, generatoare de energie și zone de tratament medical, potrivit BBC

21:37 Ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat că cel puțin 80.052 de oameni au fost răniți în cutremurul care a lovit 10 provincii din Turcia în această săptămână, potrivit presei de stat turce Anadolu.

El a precizat că cetățenii salvați dintre dărâmături au fost transferați în provincii din afara regiunilor afectate de cutremur.

21:05 Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a crescut din nou , de această dată la peste 23.700 de morți.

S-a confirmat acum că numai în Turcia au murit 20.213 persoane. Alte 3.553 de persoane au fost ucise din cauza cutremurului din Siria.

Astfel, numărul total de decese confirmate ajunge la 23.766, transmite Sky News

21:02 O femeie în vârstă de 85 de ani a fost scoasă dintre dărâmăturile unei clădiri de apartamente prăbușite, după patru zile în care a rămas blocată printre dărâmături.

Femeia a fost salvată din orașul Adiyaman din sud-estul Turciei.

Imaginile distribuite de Humanitarian Relief o arată pe bătrâna de 85 de ani stând cu o pătură înfășurată în jurul genunchilor, în timp ce salvatorii acționează în apropiere.

Ea este una dintre sutele de persoane care au fost scoase din ruinele clădirilor distruse în Turcia de la cutremurele care au avut loc luni. 

20:23 Turcia a refuzat ajutorul din partea Ciprului, pe care nu îl recunoaște ca stat.

Ministerul cipriot de Externe a declarat că Turcia "a refuzat cu amabilitate" oferta sa de a trimite o echipă de salvare pentru a ajuta la eforturile de căutare, în ciuda faptului că inițial a acceptat asistența.

O echipă cipriotă formată din 15 salvatori, un medic și un paramedic se afla în așteptare încă de miercuri.

Mii de soldați turci sunt staționați în nordul separatist cipriot turc al insulei încă din 1974, când Turcia a invadat această zonă după o lovitură de stat care viza unirea cu Grecia, conform Sky News

20:12 Numărul persoanelor confirmate ca decedate în urma cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria a crescut din nou în această seară.

Acesta vine în timp ce Turcia a confirmat că un total de 19.875 de persoane au fost ucise.

Alte 3.384 de persoane au murit ca urmare a dezastrului din Siria.

Astfel, numărul total al victimelor a ajuns la 23.259, notează Sky News

20:00 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că peste 141.000 de salvatori lucrează pe teren în 10 provincii din Turcia afectate de cutremur.

"Avem peste 141.000 de persoane, inclusiv echipe străine, care lucrează pe teren în 10 provincii. Agenția de gestionare a dezastrelor și alte instituții oferă corturi, containere și clădiri prefabricate, astfel încât să poată răspunde rapid nevoilor", a declarat el în timpul unui discurs în orașul Malatya.

Erdogan a precizat că instituțiile și organizațiile turcești oferă mese calde echipelor de ajutorare a supraviețuitorilor cutremurului prin intermediul bucătăriilor mobile și al cantinelor de ajutorare, potrivit CNN.

19:02 Până la 5,3 milioane de sirieni din nord-vestul țării ar fi rămas fără adăpost în urma cutremurelor, a declarat agenția ONU pentru refugiați.

"Pentru Siria, aceasta este o criză în cadrul unei crize", a declarat UNHCR. "Am avut parte de șocuri economice, de COVID și acum suntem în plină iarnă, cu viscole care fac ravagii în zonele afectate.

"O parte din propriul nostru personal doarme în afara caselor lor, deoarece sunt îngrijorați de daunele structurale ale locuințelor lor. Acesta este doar un microcosmos a ceea ce se întâmplă în toate zonele afectate. Toate acestea, desigur, au un impact asupra accesului pentru ajutor. Drumurile au fost avariate și acest lucru ne îngreunează încercarea de a ajunge la oameni. A fost foarte, foarte dificil. Există deja 6,8 milioane de persoane strămutate intern în țară. Și asta înainte de cutremur", a adăugat organizația, potrivit Sky News.

18:42 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a postat pe Twitter o înregistrare video care arată "momentul incredibil" în care pompierul londonez Dom Mabbett, de la stația de pompieri din Edmonton, ajută la scoaterea unei femei dintre dărâmături, permițând astfel reunirea unei mame și a unei fiice la patru zile după cutremurul din Turcia, potrivit The Guardian.

"Mândru să văd echipa internațională de căutare și salvare a pompierilor din Londra salvând vieți”, a reacționat primarul Londrei. 

18:18 ONU și-a apărat răspunsul în ceea ce privește furnizarea de ajutor pentru Siria, după ce s-a confruntat cu critici privind livrarea acestuia.

În cursul zilei de astăzi, Căștile Albe - un grup umanitar care lucrează în nord-vestul Siriei - a acuzat ONU că a gestionat "prost" răspunsul său în această țară devastată de război.

Coordonatorul umanitar al ONU pentru Siria a declarat că afirmațiile făcute despre răspunsul organizației nu sunt "corecte".

"Aceasta nu este o țară normală în care ai toate mijloacele de care ai nevoie - este o situație geografică complexă și o situație de securitate complexă", a declarat El-Mostafa Benlamlih pentru BBC.

"Să ajungi în nord-vestul țării nu este doar o chestiune de a te urca în mașină și de a conduce. Lipsa de combustibil este un alt impediment. Oamenii de aici au muncit extrem de mult, 24 de ore din 24", a adăugat el. 

17:38 Presa de stat din Siria anunță că guvernul a aprobat livrarea de ajutor umanitar în zonele aflate în afara controlului său.

Se pare că ajutoarele vor ajunge în regiunile controlate de rebeli în scurt timp, cu ajutorul Organizației Națiunilor Unite, al Semilunii Roșii siriene și al Crucii Roșii Internaționale.

Distribuirea ajutoarelor va fi supravegheată de Comitetul Internațional al Crucii Roșii și de Semiluna Roșie siriană, cu ajutorul ONU.

Gevernul de la Damasc a numit, de asemenea, zonele cele mai afectate de dezastrul de luni: Lattakia, Hama, Alep și Idlib, notează Sky News

17:30 Corespondentul Știrile PRO TV, Cosmin Stan, transmite din orașul turcesc Islahiye, de la granița cu Siria.

Este a cincea zi de la dezastrul din Turcia şi Siria, iar numărul morţilor confirmaţi oficial depăşește 22.000.

Este greu să ne imaginăm ce înseamnă acest bilanț în termeni care să cuprindă suferința atâtor familii.

Ca să poată înhuma victimele, oamenii sapă gropi comune. Pe lângă trauma psihică uriașă, supraviețuitorii îndură frigul, foamea și setea.

Corespondentul Știrile PRO TV, Cosmin Stan, transmite din orașul turcesc Islahiye:

Dezastru este puțin spus. Întotdeauna crezi că ai văzut destul, dar niciodată pare că nu ai văzut totul, pentru că ce am văzut la Islahiye este dincolo de orice dezastru pe care ți l-ai putea imagina.

În mormanul de moloz au fost, până luni, zece blocuri de locuințe. Absolut nicio viață nu a mai putut fi salvată. De luni sunt continuu scoase numai cadavre. Cel puțin 100 de morți au fost culeși de sub moloz. Este cutremurător ce am găsit în acest orășel de 60.000 de locuitori care se află foarte aproape la granița cu Siria”.

16:50 Bilanțul deceselor din Turcia și Siria este de 22.722. În ultimele momente, Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a confirmat că numărul morților din țara sa se ridică acum la 19.388.

Se estimează că cel puțin 3.384 au murit în Siria, notează Sky News. Până acum, s-au raportat 75.000 de răniți în cele două state.

16:37 Un membru al personalului umanitar din orașul sirian Alep a descris situația de acolo ca fiind "cel mai adânc nivel al iadului".

Părintele Tony O'Riordan, de la Serviciul iezuit pentru refugiați, a descris haosul din orașul sirian Alep, controlat de guvern, deja devastat de războiul civil care durează de 12 ani în această țară.

El spune că noi clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurului, iar altele au devenit nesigure, "strămutând oamenii în tot orașul".

Tony O'Riordan a adăugat că, înainte de cutremur, un coleg de muncă a descris situația din Alep ca fiind "un iad".

"Asta a fost înainte de cutremur, așa că, dacă înainte de cutremur eram în iad, acum suntem în cel mai adânc nivel al iadului", spune el.

Există peste 120 de adăposturi de urgență în oraș și oamenii sunt atât de traumatizați de prăbușirea clădirilor după cutremure, încât mulți dorm acum în mașini și în aer liber, la temperaturi sub zero grade, a mai spus el.

"Avem nevoie ca... organizațiile civile și guvernele din Occident să pompeze ajutoare aici foarte, foarte repede", a conchis Tony O'Riordan, potrivit BBC.

16:18 Mirjana Spoljaric, președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), a cerut "acces umanitar deplin" în toate zonele afectate în timpul unei vizite în orașul sirian Alep.

"Este dificil să găsesc cuvintele pentru a descrie nivelul de pierderi, suferință și distrugere pe care l-am văzut și despre care am auzit. Inima mea este alături de toți cei care au pierdut persoane dragi în Siria și Turcia.

Faptul că acest cutremur a avut loc într-o regiune devastată de război nu este nimic mai puțin decât o catastrofă. Oamenii sunt epuizați și speriați. Rezistența lor a fost distrusă după ani de conflict. (...)

Serviciile de bază necesare pentru a susține viața - apă curată, încălzire, asistență medicală, electricitate - erau extrem de slabe înainte de cutremur. Situația umanitară este și mai gravă astăzi.

CICR va face tot ce îi stă în putință pentru a sprijini oamenii - oricine și oriunde s-ar afla. Este imperativ să ni se acorde acces umanitar deplin în toate zonele afectate, iar acțiunea umanitară nu trebuie să fie împiedicată. (...)", a declarat Spoljaric, informează The Guardian.

16:03 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că guvernul turc va plăti chiria cetățenilor timp de un an dacă aceștia nu doresc să stea în corturi.

În timpul vizitei sale în orașul Adiyaman din sud-estul țării, Erdogan a declarat din nou că guvernul va reconstrui clădirile prăbușite într-un an.

"Între timp, vom oferi 10.000 de lire turcești (530,92 dolari) cetățenilor noștri. În plus, pentru cetățenii care nu stau în corturi, care nu doresc să stea în corturi, ne vom asigura că se pot muta în unități rezidențiale și le vom acoperi chiria", a declarat el.

Erdogan a menționat, de asemenea, că, dacă cetățenii speriați preferă să stea în hoteluri, "le putem oferi și această cazare", conform CNN.

1516:50 Bilanțul deceselor din Turcia și Siria a sărit peste 22.700. În ultimele momente, Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a confirmat că numărul morților din țara sa se ridică acum la 19.388.

Se estimează că cel puțin 3.384 au murit în Siria, notează Sky News. Din regiunile afectate de cutremurul de luni au venit rapoarte despre atacuri asupra întreprinderilor și jafuri, a declarat, vineri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, adăugând că "nu va lăsa loc de abuzuri".

În cadrul stării de urgență declarate, guvernul a "asigurat autoritățile de care are nevoie" pentru a reprima aceste infracțiuni, a declarat el la Adiyaman, în Turcia. "De acum înainte, acești abuzatori vor fi supuși sancțiunilor necesare imediat ce vor fi prinși", a adăugat Erdogan, potrivit CNN.

14:51 - Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a recunoscut ,vineri, pentru prima dată că operațiunile de salvare puse în aplicare de Guvernului său nu merg atât de repede pe cât se spera. „Au fost avariate atât de multe clădiri încât, din păcate, nu am putut să intervenim atât de repede pe cât ne-am dorit”, a spus Erdogan.

14:40 - Imagini din Islahiye, un oraș din provincia Gaziantep, sud-estul Turciei.

 
 

14:14 - Numărul morților din cutremurele din Turcia și Siria a depășit 22.000. Cel puțin 18.991 de oameni și-au pierdut viața în Turcia și 3.377 de persoane au murit în Siria. Totalul a ajuns la 22.368 de morți, conform Al Jazeera.
 
13:50 - România va asigura transportul mai multor tipuri de produse de adăpost aflate în rezerva rescEU de pe teritoriul ţării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt), în cadrul asistenţei internaţionale oferită Turciei, potrivit unei hotărâri adoptată vineri de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
 
 
Totodată, CFR Marfă va asigura preluarea şi transportul produselor în Republica Turcia, pe ruta România-Bulgaria-Turcia.

13:00 - Suntem în a cincea zi de la dezastrul din Turcia şi Siria, iar numărul morţilor confirmaţi oficial depăşește 21.000. Este greu să ne imaginăm ce înseamnă acest bilanț, în termeni care să cuprindă suferința atâtor familii. Ca să poată înhumata victimele, oamenii sapă gropi comune. Pe lângă trauma psihică uriașă, supraviețuitorii îndură frigul, foamea și setea. Cosmin Stan se află în localitatea Islahyie și transmite ce se întâmplă acum, acolo.


10:56 - Salvările miraculoase continuă. Joi, când se făcuseră 92 de ore de la producerea primului cutremur, un bărbat de 33 de ani, Mahmut Șahin, a fost scos în viață, conform presei străine. 

10:17 - O pisică a fost găsită după 105 ore după producerea cutremurelor, în Gaziantep. 

 

09:25 - Vineri dimineața, la ora 06:50:28 (ora locală a României), un cutremur cu magnitudinea ml 5.1, la adâncimea de 10km, s-a produs în Turcia, conform INFP.

09:00 - Numărul morților în Turcia a crescut la 18.342, ducând numărul total de persoane ucise la 21.719. Conform celor mai recente actualizări din Siria , 3.377 de oameni au murit, conform The Guardian.  

07:51 - Experți ucraineni în salvare, care au acționat în zonele de război, au mers în Turcia pentru a căuta supraviețuitorii cutremurului. Kievul a trimis, joi, 88 de persoane. „Există un război în țara noastră, dar înțelegem că trebuie să ajutăm, iar acest ajutor este reciproc”, a declarat Oleksandr Khorunzhyi, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, conform Al Jazeera. 

07:40 - Peste 63.000 de persoane au fost rănite în Turcia, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.  

07:39 - Ce se va întâmpla cu fetița născută printre dărâmături, în Siria.

07:27 - SUA vor oferi ajutoare umanitare în valoare de 85 de milioane de dolari Turciei şi Siriei.

****

Amintim că luni dimineață, un cutremur extrem de puternic, de 7,8 pe scara Richter, a zguduit sudul Turciei. Cu epicentrul în provincia Kahramanmaraş, seismul a afectat grav și țara vecină Siria. Au urmat zeci de replici și apoi un alt seism de 7,7 grade, dar replicile nu s-au oprit, urmând alte zeci. Președintele truc a declarat stare de urgență în zece provincii afectate de cutremure. 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Ministrul britanic al apărării: Rușii au pregătit ”luni de zile” un tir cu o ”nouă rachetă balistică”
Ministrul britanic al apărării: Rușii au pregătit ”luni de zile” un tir cu o ”nouă rachetă balistică”

Ministrul britanic al apărării, John Healey, a afirmat joi că ruşii pregătesc "de luni de zile" un tir cu o "nouă rachetă balistică", relatează AFP.

 

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul șef al armatei: „Bun venit, al Treilea Război Mondial a început”
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul șef al armatei: „Bun venit, al Treilea Război Mondial a început”

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat că al treilea război mondial a început în 2024.

Reacția furibundă a lui Netanyahu după decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare împotriva sa
Reacția furibundă a lui Netanyahu după decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare împotriva sa

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat joi drept "antisemită" decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat internaţional de arestare împotriva sa şi a fostului său ministru al apărării Yoav Gallant, relatează AFP.

 

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.