Liderii tarilor din G8 si G20 cauta solutii pentru iesirea din criza

Ultima actualizare: 16-07-2012 02:15

Austeritate sau stimularea economiei? Aceasta este intrebarea momentului la care incearca sa gaseasca repede un raspuns intelept liderii tarilor din G8 si G20, intruniti zilele acestea la Toronto, in Canada.

In timp ce europenii strang cureaua, americanii recomanda cresterea consumului pentru dezghetarea economiei mondiale.

Marea Britanie, Franta si Germania pledeaza pentru reducerea drastica a datoriei publice si a cheltuielilor bugetare.

Statele Unite, care au trecut de apogeul crizei, cred ca masurile prea dure ar putea compromite revenirea economiei din zona euro.

Poate n-ar fi rau ca liderii G8 si G20 sa priveasca mai atent la tara gazda, abia atinsa de recesiune. In timp ce mai toate statele se imprumutau, Canada inregistra surplus bugetar, zece ani la rand, iar ofertele exagerat de generoase ale bancilor erau tinute la respect de o legislatie stricta.

Daca mai marii lumii cauta solutii, fiecare tara se descurca asa cum poate. Grecia, de exemplu, e pregatita sa vanda sau sa concesioneze o parte din cele 6.000 de insule din Mediterana.

Preturile variaza de la 15 milioane de euro, la doua. Cu alte cuvinte poti sa iti cumperi stanca ta si sa dai mai putin ca pe o vila din cartierele sic ale Londrei. Chiar si asa, cumparatorii nu se inghesuie. Stiu ca tot din buzunarul lor ar trebui sa traga apa, curent si sa faca drumuri.

Probleme si in Italia. Sindicatele bugetarilor au declansat vineri greva generala, nemultumiti de planurile guvernului Berlusconi, privind reducerea cu 25 de miliarde de euro a cheltuielilor publice. Protestatarii sustin ca masurile de austeritate lovesc in cei multi si slabi, ocolindu-i pe bogati, in frunte cu bancherii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO