Ce s-a întâmplat în Serbia după crime asemănătoare cu cele din Caracal
Parlamentul din Serbia a adoptat în luna mai mai multe amendamente la Codul Penal, printre care şi Legea Tijana, care prevede închisoarea pe viaţă fără drept de eliberare condiţionată pentru crime asemănătoare celor petrecute la Caracal.
Amendamentele, denumite “legea Tijana” ( n.r. după numele unei victime), prevăd închisoarea pe viață, fără drept de eliberare condiționată pentru cazurile de viol și crimă în care sunt implicați minori, femei gravide sau persoane cu dizabilități, relatează Euronews.
Legea a fost adoptată după ani întregi de dezbatere, la inițiativa lui Igor Juric, tatăl Tijanei, o fată de 15 ani care a fost răpită și omorâtă în 2014. Ucigașul ei este în prezent în închisoare, cu o sentință de 40 de ani. Inițiativa lui Juric a fost susținută de o petiție semnată de peste 160.000 de oameni.
Tijana Juric a fost răpită în noaptea dintre 25 şi 26 iulie 2014 de către Dragan Djuric, un bărbat în vârstă de 34 de de ani din Belgrad. După 12 zile, cadavrul fetei a fost găsit îngropat în nordul Serbiei.
La scurt timp după, alte două fete au fost răpite, violate şi ucise - Ivana Podrascic, în vârstă de 14 ani şi Dragana Ciric, în vârstă de 18 ani, potrivit balkaninsight.com. Cazurile i-au revoltat pe sârbi.
Conform legii modificate, cei condamnați pot face o cerere pentru eliberare condiționată de-abia după 27 de ani petrecuți în închisoare, pentru infracţiuni ca genocidul şi alte crime de război, asasinatul politic, criminalitatea organizată şi periclitarea ordinii constituţionale.
O altă prevedere a Legii Tijana este că autorităţile trebuie să înceapă căutările unui minor declarat dispărut în momentul în care părinţii anunţă dispariţia, nu după 48 de ore, cum era cazul.
Parlamentarii coaliției de guvernământ condusă de președintele Aleksandar Vucic și o parte din opoziție au votat pentru amendamente.
“Sentința are un înțeles simbolic pentru că poate exprima mai bine gravitatea anumitor crime”, se arată în proiectul de lege care a fost adoptat, potrivit Guvernului.
Pe de altă parte, unii juriști susțin că această modificare ar putea să aibă un impact negativ, iar condamnații pot primi sentințe mai mici. În loc să le permită judecătorilor să aleagă o pedeapsă între 20 și 40 de ani și închisoare pe viață, propunerea i-ar putea forța să aleagă între 20 de ani și închisoare pe viață.
“Acest lucru va duce la creșterea numărului sentințelor de 20 de ani de închisoare, deoarece puțini judecători își vor asuma responsabilitatea de a condamna persoane pe viață”, a scris Milena Vasic, un oficial din Asociații de Avocați pentru Drepturile Omului.
Serbia, care vrea să adere la Uniunea Europeană, trebuie să se alinieze la legislația UE. Mai mult decât atât, trebuie să îmbunătățească independența sistemului judiciar pentru a îndeplini cerințele de aderare.
Multe țări europene au în lege sentințe de închisoare pe viață, dar cu posibilitatea de eliberare condiționată, printre care Franța, Germania și Italia.
Un sondaj din 2018 a arătat faptul că 56% dintre cetățenii Serbiei sunt de acord cu pedeapsa cu moartea, abolită în UE.
Sursa: Euronews
Etichete: inchisoare, serbia, lege, sentinte, modificari,
Dată publicare:
29-07-2019 14:38