STS afirmă că nu a furnizat nicio adresă poliției în cazul crimelor din Caracal
Cele trei apeluri efectuate la 112 de către Alexandra în data de 25 iulie au fost procesate corect din punct de vedere legislativ şi operaţional, a declarat, luni, prim-adjunctul STS, general de brigadă Sorin Bălan.
El a făcut aceste declarații la audierile din Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor.
Adjunctul directorului STS, Ionel-Sorin Bălan, a respins în timpul audierilor acuzațiile poliției, care a afirmat că a avut 3 adrese greșite în cazul intervenției din Caracal, când Alexandra aștepta să fie salvată.
”Noi nu furnizăm adrese poştale pentru agenţiile specializate de intervenţie decât în situaţiile în care apelul la 112 este realizat de pe un telefon fix. Noi nu am furnizat cele trei adrese. Nici nu putem. Vreau să vă informez că informaţia de localizare preluată de la operatorii de telefonie mobilă este afişată într-un format grafic atât la operatorul STS, cât şi la toate celelalte agenţii, inclusiv la Poliţie. Nu am furnizat adrese. (...) Accesarea informaţiilor de localizare au fost disponibile în sistem de la primul apel - 11,05 - iar deschiderea aplicaţiei de localizare pentru prima dată la operatorul de la poliţie s-a realizat la 12,08. Au fost solicitări ale operatorului de la poliţie de a asigura sprijin privind utilizarea aplicaţiei de vizualizare a proiecţiei informaţiilor, ceea ce s-a şi realizat, (...) ultimul (sprijin - n.r.) fiind la 12,32", a spus Bălan.
El a precizat că operatoarele STS, în urma solicitărilor Poliţiei, au iniţiat 9 apeluri pe telefonul victimei pentru a putea afla informaţii de localizare mai clare.
"Din păcate, telefonul era închis", a adăugat generalul de brigadă Sorin Bălan.
Reacția sa vine după ce Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR, a declarat că cei de la STS au furnizat poliției 3 adrese greșite: „Cei de la STS ne-au transmis o informare cu aria în care s-ar afla telefonul mobil de pe care a fost efectuat acel apel, iar ulterior ne-au fost comunicate trei adrese la care poliţiştii IPJ Olt au efectuat percheziţii, însă în urma acestor perechezitii nu au fost indentificate mijloace materiale de probă şi nici nu a fost identificată, găsită minora.”
Perimetrul în care poliţiştii au căutat-o pe Alexandra, pe baza informaţiilor primite de la STS, a fost de 10 kilometri pătraţi. O zonă uriaşă, în care s-a pierdut timp.
De asemenea, la audieri, adunctul șefului STS a mai spus că, "din punct de vedere tehnic, din interogarea registrelor de sistem, rezultă clar faptul că în sistemul informatic 112 nu s-au înregistrat disfuncţionalităţi, echipamentele informatice au funcţionat normal, după cum rezultă din verificările tehnice ale sistemelor informatice".
"Sistemul nu a generat erori de funcţionare pe perioada operării apelurilor de urgenţă efectuate de către apelantă, din punct de vedere operaţional. Din punctul de vedere al analizei modului de gestionare a celor trei apeluri de urgenţă din data de 25 iulie, coroborat cu prevederile OUG 34/2008, ale manualului de operare (...), putem concluziona foarte clar că cele trei apeluri au fost procesate corect din punct de vedere legislativ şi operaţional", a adăugat Bălan.
Niciun reprezentat al MAI nu a venit la audieri
Luni, a mai fost chemat pentru audieri și ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, care, însă, nu s-a prezentat. De altfel, la aceste discuții nu se află niciun reprezentant al MAI.
La audieri a mai fost invitat și şeful demisionar al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Ionel-Sorinel Vasilca, precum şi actualul şi fostul inspector general ai Poliţiei Române, Florian Dragnea şi, respectiv, Ioan Buda, precum şi directorul Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), Mihai-Cristian Mărculescu.
Miercuri, Alexandra Măceşanu, tanara de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină "la ocazie".
Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla.
Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.
Luiza Mihaela Melencu, de 18 ani, din comuna doljeană Dioşti, a dispărut la mijlocul lunii aprilie după ce a spus familiei că va merge la Caracal pentru a scoate bani de la un bancomat.
Sursa: Pro TV
Etichete: crima, PSD, ancheta, Alexandra Măceșanu, Caracal, sts,
Dată publicare:
29-07-2019 09:42