Kremlinul, mesaj categoric după o nouă noapte de proteste violente în Georgia. Referire directă la Ucraina
În Georgia, a fost a cincea noapte de manifestații violente, după suspendarea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Imperturbabil, premierul pro-rus spune că participanții au fost amăgiți de minciunile opoziției.
Iar Kremlinul vede în situația din Georgia semnele unei Revoluții portocalii în stil ucrainean.
Între timp, înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului s-a arătat profund îngrijorat de folosirea "disproporţionată a forţei" împotriva protestatarilor și a angajaților mass-media.
Demonstranții au trecut la atac cu petarde și artificii, iar poliția anti-revoltă i-a împrăștiat cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.
Mai mult de 220 de manifestanți au fost încătușați după patru nopți de proteste. "Au fost bătuți și majoritatea dintre cei arestati au suferit răni serioase", a declarat președinta pro-occidentală a Georgiei, citând avocați care ii reprezintă.
Pe de altă parte, ministerul de Interne a anunţat că, în noaptea de luni spre marți, și 21 de poliţişti au fost răniţi, unii "grav".
Partidul Visul Georgian - la putere din 2012 şi acuzat de opozanţi de derivă autoritară pro-rusă - a suspendat, până în 2028, orice negociere de integrare în Uniunea Europeană.
Visul Georgian a câstigat alegerile din 26 octombrie - văzute de mulți ca un referendum asupra aspirațiilor Georgiei de a adera la Uniunea Europeană. Dar opoziția a contestat această victorie, a denunțat fraude masive și a boicotat noul parlament.
Irakli Kobakhidze, premierul Georgia: "Vreau să le amintesc tuturor că orice încălcare a legii va fi sancționată cu toată severitatea legii. Nici politicienii care se ascund în birourile lor și sacrifică membri ai grupurilor lor violente nu vor scăpa de răspundere".
Kremlinul a declarat că Rusia nu se va amesteca în niciun fel în situatia din Georgia, deși...
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Seamănă cu Maidan-ul din Ucraina. Vedem aici toate semnele unei tentative de a declanșa o Revoluție Portocalie (în stil ucrainean). Autoritățile georgiene iau măsuri pentru a stabiliza situația și a readuce calmul".
Așa numita Revoluție portocalie, din 2004, din Ucraina, a dus la anularea unui vot prezidențial împiedicându-l pe candidatul susținut de Kremlin, Viktor Ianukovici, să preia președinția Ucrainei.