Kievul încearcă să se adune după atacul masiv al Moscovei, care a lansat peste 100 de drone kamikaze spre oraș
Soldații ruși, îmbracați în uniforme militare ucrainene, au luat cu asalt liniile defensive din Kupiansk.
Între timp, Kievul încearcă să se adune, după ce forțele Moscovei au lansat atacuri cu peste 100 de drone kamikaze, dar și rachete de croazieră și balistice, menite să terorizeze populația civilă.
O parte dintre acestea, lansate de pe bombardiere strategice, au vizat chiar capitala Ucrainei.
Dronele kamikaze, lansate de ruși, au produs incendii în Kiev. Pompierii au reușit să potolească vâlvătaia abia în zorii zilei.
Viktoria Ruban, purtător de cuvânt: „Incendiul este aproape stins, iar angajații noștri lucrează la curățarea clădirilor distruse. Din păcate, există o persoană rănită și primește îngrijiri medicale.”
În regiunea Sumî, din nord-estul țării, unitățile anti-aeriene ucrainene încearcă să doboare dronele explozive inamice, înainte să ajungă deasupra orașelor sau centralelor electrice.
Dar, cel puțin în acest sector, pot riposta doar cu tunuri din epoca sovietică. O echipă Sky News a petrecut 48 de ore cu apărătorii ucraineni.
”Accelerăm după vehiculul lor, între punctele de control, pe o șosea în beznă. O dronă este deasupra noastră...
Încearcă să descopere drona inamică cu proiectoare, dar imediat urmează alta”.
Soldat: ”Avem nevoie de sisteme de apărare anti-aeriană mai puternice, mai automatizate, care pot opera independent de implicarea factorului uman„.
Aşadar, nu poate fi subestimată dependența forțelor Kievului de armamentul occidental, în special cel american. Ascunşi în pădure, ucrainenii repară un blindat american Bradley. Nu au cu ce să-l înlocuiască.
Antony Blinken: ”Am alocat recent și am trimis încă 8 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina. Aceasta a fost în septembrie. Alta tranșă, de aproape o jumătate de miliard de dolari a fost acordată acum câteva săptămâni. Iar președintele Biden este hotărât să se asigure că fiecare dolar pe care îl avem la dispoziție va fi direcționat până pe 20 ianuarie”.
Volodimir Zelenski: „Ucraina este recunoscătoare tuturor partenerilor noștri care ne ajută cu sistemele antirachete și de apărare aeriană. Purtăm discuții pentru a crește în continuare ajutoarele de la partenerii noștri – atât rachete, cât și sisteme de apărare, precum și tot ceea ce avem nevoie pentru a consolida artileria noastră.”
Ce va urma, însă, după ce Donald Trump va fi instalat la Casa Albă? Dacă președintele republican taie livrările, ucrainenii vor pierde și nu există nicio îndoială.
În estul Ucrainei avansul rușilor continuă, lent, dar neabătut.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele Moscovei au cucerit încă o aşezare din regiunea Donețk - Rivnopil.