Kiev-ul nu a fost capturat nici după șase zile de război. Rusia miza pe un atac de cel mult 48 de ore
"Trăim vremuri în care orice neînțelegere și eroare de calcul poate face situația să degenereze în direcții imposibil de controlat".
Este un avertisment lansat de premierul britanic după ce Kievul a cerut Occidentului să instituie o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a întrerupe bombardamentele.
Între timp ucrainenii rezistă, iar Kievul nu a fost capturat nici după șase zile de război, deși Rusia miza pe un atac de cel mult 48 de ore, însă un convoi militar rusesc, extrem de mare, s-a apropiat la mai puţin de 30 de kilometri de capitala Ucrainei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În plus, Belarusul a anunţat că își va dubla numărul de trupe la granița de sud cu Ucraina. Ofensiva Rusiei a continuat şi în noaptea abia încheiată, raidurile aeriene lovind mai multe zone rezidenţiale.
Raidurile au vizat, printre altele, o şcoală de tancuri. Unda de şoc în urma bombardamentului a fost uriaşă.
O altă ţintă a ruşilor a fost aeroportul militar din Chuguev, aflat tot în regiunea Harkov.
A fost o noapte de teroare şi în oraşul Zhytomyr, din vestul Ucrainei, aflat la aproximativ două ore de Kiev. Flăcări uriaşe au cuprins mai multe case, după ce un atac aerian al ruşilor a vizat o bază militară din apropiere.
Sergey Sukhomlyn, primarul din Zhytomyr: "O rachetă de croazieră a lovit o zonă rezidențială de lângă al doilea spital al nostru, pe strada Saburov. Au fost mai multe bombe. Câteva clădiri au fost distruse. Ușile și ferestrele spitalului au fost, de asemenea, distruse."
Mai mulţi oameni au fost prinşi sub dărâmături, iar echipele de intervenţie au dus o luptă contra cronometru ca să-i salveze, dar cel puţin patru persoane au fost găsite fără suflare, printre care şi un copil.
Mai multe explozii s-au auzit şi în jurul Kievului, dar pentru a şasea noapte consecutiv capitala Ucrainei a rezistat eroic în faţa atacurilor.
Potrivit oficialilor de la Pentagon, rușii au trimis în Ucraina 80% din trupele mobilizate la graniță. Dar, potrivit acelorași surse, convoiul militar întins pe 65 de kilometri, care se îndreaptă spre Kiev, nu a avansat prea mult, din cauza problemelor de logistică, dar și a lipsei de carburant.
Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: "Problema este că Rusia domină pe cer. Piloții noștri luptă cu înverșunare împotriva lor, dar avem și pierderi. Așa că rușii își folosesc avioanele de luptă și bombardierele pentru a ataca orașele noastre și trebuie să contracarăm această amenințare."
Totodată, jurnaliştii CNN au suprins imagini cu un lansator multiplu de rachete "Uragan" care este mutat la sud de Belgorod, Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina.
Antony Blinken, secretarul de stat american: "Atacurile aeriene ruseşti lovesc școli, spitale, clădiri rezidențiale. Distrug infrastructura critică, care asigură milioane de oameni din Ucraina cu apă potabilă, gaz pentru a nu muri de frig sau să rămână în beznă. Autobuze civile, mașini și chiar ambulanțe au fost bombardate. Rusia face acest lucru în fiecare zi în toată Ucraina."
Exploziile din ultimele 24 de ore au făcut oraşul Harkov de nerecunoscut.
Darja Stomato, corespondent CNN PRIMA NEWS în Harkov: "Acolo e un crater, iar aici se văd efectele unei explozii. Sunt cioburi peste tot, dar ne continuăm deplasarea. Trebuie să avem grijă şi să mergem pe lângă perete. Acest magazin sau birou este complet avariat. Peste tot sunt cioburi și grinzi căzute. După explozie s-a declanșat o alarmă, iar acolo sunt mașini distruse. Asta e ce a mai rămas dintr-un bar aflat chiar în centrul oraşului. Doar această parte pare mai întreagă, dar în rest locul e complet avariat şi, după cum puteţi auzi, alarma sună încontinuu. Trebuie să fim atenţi pentru că sirenele antiaeriene continuă să sune, aşa că trebuie să rămânem lângă nişte clădiri ca să ne putem ascunde."
În timp ce lupta pentru cucerirea oraşului Harkov se duce în continuare, marți seară, trei coloane ruseşti, venite din diferite direcţii, au ocupat complet oraşul Trostyanets, din regiunea Sumy, în estul Ucrainei.