Război în Ucraina Ziua 7. Primul oraș mare ucrainean care cade în mâinile rușilor. Explozie la gara din Kiev

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina, ziua a șaptea. A fost a 7-a zi de război, iar Ucraina rezistă eroic asaltului trupelor ruseşti.

După șapte zile de război, Rusia domină spațiul aerian al țării vecine, spune ministrul ucrainean de Externe. Din această cauză, după fiecare bombardament, victimele din rândul civililor și militarilor se numără cu zecile.

Potrivit unui consilier al președintelui Zelenski, peste 7.000 de soldați ruși ar fi fost uciși de la începutul invaziei în Ucraina. În același timp, Rusia susține că de partea sa sunt 498 de militari ucişi şi 1.597 răniţi, iar de partea ucraineană sunt 2.870 de morţi şi circa 3.700 de răniţi.

Harkov, al doilea şi unul dintre cele frumoase oraşe ale Ucrainei, cu cele mai multe universităţi, luptă pentru supravieţuire. De dimineaţă, guvernatorul anunţa că, numai în ultimele 24 de ore, au fost 21 de morţi şi peste 100 de răniţi.

Iată cum arată războiul din Ucraina, ziua 7:

Citește și
Vladimir Putin
Vladimir Putin este frustrat de eșecul armatei și ar putea ordona o escaladare a violențelor în Ucraina
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

 

Rusia susţine că a ocupat Herson, un port cu importanţă strategică de la Marea Neagră, dar nu este clar în ce măsură ruşii controlează oraşul. Mamele și bebeluşii de la maternitate au fost mutaţi din nou în adăposturi, în timp ce afară se dădeau lupte. Mai multe gravide au născut în aceste condiţii.

Război în Ucraina, ziua 7. Cele mai importante evenimente:

►Banca Centrală a Rusiei a interzis „exportul de dolari” unor entităţi străine
►Kremlin: Toate țările care au introdus sancțiuni împotriva Rusiei, considerate ”neprietenoase de facto”
►Gruparea de hackeri Anonymous susține că a compromis sistemele informatice ale Agenției Spațiale din Rusia
►Rusia anunţă că a doua rundă de negocieri cu Ucraina poate continua astăzi 
Ucraina neagă că orașul Herson a fost capturat de ruși
►Germania se așteaptă ca Rusia să oprească exporturile de gaze
►Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în Harkov
►Trupe aeropurtate ruse au debarcat la Harkov
►Joe Biden l-a atacat dur pe Vladimir Putin, numindu-l ''dictator''

 

ucraina, rusia

 

Știrile PRO TV v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai noi informații despre războiul din Ucraina:

UPDATE 23.59 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a vorbit cu premierul Canadei, Justin Trudeau, căruia i-a mulțumit pentru sancțiunile anti-ruse. 

UPDATE 23.49 Consilierul șefului Biroului Președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak, consideră că Rusia ar putea introduce legea marțială în zilele următoare, conform novosti.dn.ua.

UPDATE 23.33 Un consilier al ministerului de Interne din Ucraina a scris pe Facebook că explozia din apropierea gării din Kiev a fost provocată de epava unei rachete de croazieră doborâtă de apărarea antiaeriană a Ucrainei.

“Dacă această rachetă ar fi atins ținta din centrul Kievului, victimele și distrugerile ar fi fost terifiante. Slavă Forțelor Aeriene Ucrainene”, a scris Anton Gerashchenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei.
 

UPDATE 23.14 Compania de căi ferate, Ukrzalizniţia, a declarat că gara din Kiev a suferit pagube minore și că trenurile circulau în continuare. 

 UPDATE 23.02 Primarul din Herson, Igor Kolykhaev, a sugerat pe Facebook că orașul Herson a fost ocupat de ruși, conform BBC.  

UPDATE 22.36 John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a anunțat că SUA vor amâna un test cu rachete balistice pe fondul tensiunilor crescute cu Rusia, conform Fox News.

UPDATE 22.26 Elena Osipova, supraviețuitoare a asedierii Leningradului, a fost reținută în St. Petersburg în timpul unui protest față de războiul din Ucraina. 


UPDATE 22.20 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a criticat îngheţarea activelor ruseşti în străinătate de către ţările occidentale, calificând aceste măsuri drept ''furt'', relatează miercuri dpa.

''Ei calcă pe toate principiile pe care le-au stabilit ferm pe scena internaţională'', a declarat Lavrov pentru postul de televiziune Al-Jazeera. ''Acesta este furt'', a apreciat el.

UPDATE 22.17 Iată noi imagini surprinse pe camerele de supraveghere în timpul exploziei din Kiev. 

 

UPDATE 21.58 Forțele Armate cer ajutor populației

 
„Dragi ucraineni! 160 de ore de apărare. Rusia nu a suportat asta și a început să recunoască pierderea. Acest lucru s-a întâmplat datorită eroismului apărătorilor noștri. (…) Este timpul să întărim presiunea asupra inamicului. E timpul să trecem la rezistența totală! Armata noastră întâmpină cu succes atacurile invadatorilor ruși”, se transmite pe pagina de Facebook a Forțelor terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
 
Reprezentanții Forțelor terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei au transmis oamenilor că au nevoie de sprijinul lor pentru a invinge rușii, ai ales trupele de sprijin aflate în spatele coloanelor.
 
“Dacă inamicul rămâne fără combustibil, echipament de luptă, hrană, inginerie și sprijin pentru reparații, el va deveni neputincios”, au punctat aceștia.

UPDATE 21.38 Iată primele imagini de la explozia de lângă gara din Kiev. 
 
 

 

UPDATE 21.34 Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a denunţat miercuri invazia Rusiei în Ucraina ca fiind un război "alimentat de o lectură revizionistă a istoriei europene", relatează AFP.

''Rusia nu este atacată, ea este agresorul'', ''acest război nu este un conflict între NATO şi Rusia'' şi ''cu atât mai puţin o luptă împotriva nazismului, este o minciună'', a adăugat el într-un discurs solemn adresat naţiunii, transmis de televiziuni, conform Agerpres. 

UPDATE 21.30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, rezultatul votului din Adunarea Generală ONU, care a adoptat miercuri o rezoluţie care ''cere Rusiei să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei''. 

 

UPDATE 21.21 La Kiev se aud iar alemele anti-aeriene

UPDATE 21.21 Explozia auzită în Kiev a avut loc lângă Hotelul Ibis din apropierea Gării din Kiev, dar nu există informații despre morți sau răniți, a declarat purtătorul de cuvânt al Ukrzaliznytsia, companie de stat de transport feroviar din Ucraina, Serhiy Shchur. 
 
UPDATE 21.17 Oracle, al doilea cel mai mare producător de software din lume, după Microsoft, suspendă operațiunile din Rusia în sprijinul Ucrainei, conform RBC. 
 
UPDATE 21.11 H&M a suspendat temporar vânzările în Rusia, iar Netflix a anunțat că suspendă filmările la serialele rusești Originals și întrerupe alte proiecte privind conținutul din Rusia, conform presei externe. 

UPDATE 21.08 Conform grupurilor de Telegram, în Kiev s-au auzit mai multe explozii, nu doar cea de la gară. 

UPDATE 21.04 Un consilier al ministerului de interne din Ucraina afirmă că o explozie a avut loc în apropierea gării din Kiev, transmite Reuters miercuri, conform Agepres. 

UPDATE 20.59 Un cameraman al postului de televiziune Kiev Live TV a fost ucis în atacul asupra turnului de televiziune din Kiev.

  

UPDATE 20.49 În Odesa au început să sune alarmele anti-aeriene, conform corespondentului Știrile PRO TV în Ucraina.  

 

UPDATE 20.43 „Ceea ce facem aici nu este să luptăm, ci să supraviețuim. Fără tactică, fără provizii, fără mâncare. Iar ucrainenii nu sunt naziști. Sunt doar oameni pașnici, care au fost atacați și se apără unul pe altul”, spus un soldat rus prins de ucraineni. Imaginile au fost postate pe Twitter de Olexander Scherba, fost ambasador al Ucrainei în Austria (2014-2021)

 

UPDATE 20.30 Spitalele din Ucraina se confruntă cu o penurie de oxigen, cel puţin 2.000 de pacienţi având nevoie de acesta pentru a supravieţui, au avertizat lideri ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - informează DPA miercuri, citată de Agerpres. 

UPDATE 20.27 Anonymous a publicat documente care arată că invazia rusă în Ucraina ar fi fost aprobată încă din data de 18 ianuarie.

UPDATE 20.25 Georgia va cere "imediat" să adere la Uniunea Europeană, a declarat miercuri partidul aflat la putere în această republică din Caucazul de Sud, care întreţine relaţii delicate cu Moscova, anunţul venind la o zi după ce Ucraina a solicitat integrarea în UE pe fondul invaziei ruse, relatează AFP.

Preşedintele Partidului Visul Georgian, Irakli Kobahidze, a anunţat într-o conferinţă de presă "decizia de a solicita imediat statutul de ţară candidată la intrarea în UE", adăugând că Georgia cere Bruxelles-ului să examineze "urgent" această cerere, conform Agerpres.

UPDATE 20.18 Lavrov spune că Rusia vizează dezarmarea Ucrainei

 
Într-un interviu acordat Al Jazeera, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că „Ucraina are capacitatea și tehnologia de a produce o armă nucleară... Misiunea (Rusiei – n.red.) este clară: să dezarmeze Ucraina ca să nu producă arme care amenință securitatea Rusiei”.
 

UPDATE 20.12 1.070 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România

"De la începerea conflictului din Ucraina, 1.070 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională", a anunţat, miercuri, MAI.
 
"În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, menţionăm că, în ultimele 24 de ore, 71.364 de persoane, dintre care 23.862 de cetăţeni ucraineni, au intrat în ţară, iar 78.584 de persoane, dintre care 17.783 de cetăţeni ucraineni, au părăsit teritoriul României", au adăugat reprezentanţii MAI.

 

UPDATE 20.10 Șeful Administrației Regionale de Stat Nikolaev a publicat imagini cu echipamentele capturate de la ruși.

 

UPDATE 20.08 Ucraina susţine că a ucis peste 7.000 de soldaţi ruşi de la începutul invaziei

 
Peste 7.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei în Ucraina, în timp ce câteva sute au fost luaţi prizonieri, inclusiv ofiţeri superiori, a susţinut miercuri Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters, notează Agerpres.

 

UPDATE 20.03 Primarul din Harkov, Igor Terekhov, a transmis că trupele ruse bombardează și trag rachete în zonele rezidențiale „în mod constant”, conform BBC.

„Au aruncat împotriva Harkovului toate forțele imaginabile și un număr colosal de tancuri se apropie de Harkov”, spune el. "Orașul Harkov va rezista și astăzi Harkov este mai unit ca niciodată", a transmis primarul.

 

UPDATE 19.44 Ucraina denunţă un ''genocid'' de la tribuna Adunării Generale a ONU

Ambasadorul Ucrainei la Naţiunile Unite, Serghei Kisliţia, a denunţat miercuri un "genocid" în curs de desfăşurare în ţara sa, comis de Rusia, într-un discurs rostit în faţa Adunării Generale a ONU în încheierea unei dezbateri de două zile, relatează AFP.

''Este deja clar că obiectivul Rusiei nu este doar ocuparea. Este un genocid'', a denunţat el, după ce a făcut o lungă paralelă cu Hitler şi invazia acestuia în Europa, conform Agerpres.

UPDATE 19.35 Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care ''cere Rusiei să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei'', transmite AFP.

Documentul a fost votat de o majoritate covârşitoare de 141 de ţări. Dintre cele 193 de ţări membre ale organizaţiei, cinci au votat împotrivă şi 35 s-au abţinut, printre care China, notează Agerpres.

UPDATE 19.20 Toyota și Lexus suspendă livrările de mașini în Rusia, conform Nexta. 

 
UPDATE 19.12 China a transmis că nu va impune sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei, conform Reuters

UPDATE 18.47 Ministerul Apărării din Rusia a anunțat pentru prima dată pierderile armatei ruse în Ucraina. Reprezentanții ministerului susțin că 498 de soldați ruși au fost uciși, conform RBC.

 
UPDATE 18.40 Polonia a anunţat că pune la dispoziţie 7.000 de paturi de spital pentru răniţi din Ucraina, informează DPA.
 
UPDATE 18.38 Consiliul Uniunii Europene a decis să suspende distribuţia canalelor mass-media deţinute de stat Russia Today şi Sputnik, în întreaga UE, începând de miercuri, după anunţul de duminică făcut de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei, notează News.ro. 
 
UPDATE 18.30  Armata ucraineană le-a invitat miercuri pe mamele soldaţilor ruşi capturaţi pe teritoriul său să vină să îi ia, Kievul afirmând că a luat prizonieri zeci de militari de la începutul invaziei ruse, relatează AFP.

"A fost luată decizia de a-i preda pe soldaţii ruşi mamelor lor dacă acestea vin să îi ia în Ucraina, la Kiev," a transmis Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, conform Agerpres. 

 
UPDATE 18.25 Ria Novosti transmite, pe surse, că negocierile dintre Rusia și Ucraina de miercuri vor avea loc la Belovezhskaya Pushcha, unde au fost semnate acordurile pentru dizolvarea Uniunii Sovietice.
 
De asemenea, Rusia Today informează că delegația rusă a ajuns deja la locul negocierilor. Vladimir Medinsky, șeful corpului diplomatic rus, a spus că delegația Ucrainei va ajunge joi. 

UPDATE 17.50 Imagini din apartamentul unor locuitori din Harkov. 

UPDATE 17.25 Primarul din Mariupol, Vadym Boichenko: Ne fac una cu pâmântul, non-stop, de 12 ore

Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a declarat că “ne fac una cu pâmântul, non-stop, de 12 ore”. “Astăzi nu putem nici măcar să scoatem răniții de pe străzi, din case și apartamente, deoarece bombardamentele nu se opresc”, a transmis primarul, citat de Interfax, informează The Guardian.
 

UPDATE 17.25 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, susține că mai mulți copii au fost arestați în timpul protestelor din Moscova. 

„Putin este în război cu copiii. În Ucraina, unde rachetele au lovit grădinițe și orfelinate, și în Rusia. David și Sofia, în vârstă de 7 ani, Matvei, 9 ani, Goșa și Liza, în vârstă de 11 ani, au petrecut noaptea asta în spatele gratiilor în Moscova pentru afișe cu „Nu războiului”. Atât de speriat este omul”, a scris Dmytro Kuleba pe Twitter.

UPDATE 17.20 Și corespondentul Al Jazeera, aflat în Zaporizhzhia, transmite că sunt multe victime în Mariupol. „Primarul susține că forțele ruse blochează ieșirea civililor din oraș”, a spus Stratford.

UPDATE 17.00 Rusia vrea 15 ani de închisoare pentru cei care transmit informații false despre acțiunile Rusiei.

Duma de Stat propune 15 ani de închisoare pentru cei care transmit informații false despre acțiunile trupelor ruse, conform șefului Comitetului Dumei pentru Securitate și Anticorupție, Vasili Piskarev, conform canalului TV Rain. 

UPDATE 16.54 Un voluntar ucrainean care facea, marți, un video a surprins în timp real cum o rachetă a lovit clădirea Administraţiei Regionale de Stat din oraşul Harkov.

UPDATE 16.45 Președintele, rus Vladimir Putin, ar fi plănuit să cucerească Kievul într-o singură zi și să îl pună la conducere pe fostul președinte ucrainean fugar Viktor Ianukovici, care se afla deja la Rostov pentru a prelua puterea, scrie presa din Ucraina.

UPDATE 16.40 Rusia a transmis Agenției Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că forțele sale militare au preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina.

UPDATE 16.37 Kremlinul recunoaşte că sancţiunile au dat o 'lovitură serioasă' economiei Rusiei

Sancţiunile financiare aspre impuse de SUA, Uniunea Europeană şi aliaţii occidentali au dat o 'lovitură serioasă' economiei Rusiei, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiilor de presă ruse, transmite miercuri dpa.

'Economia rusă se află acum sub o presiune serioasă şi o lovitură serioasă, aş spune', a afirmat Peskov, cotat de Agerpres. 

UPDATE 16.30 Sberbank, cel mai important creditor al Rusiei, părăseşte piaţa europeană, deoarece sucursalele din Europa se confruntă cu un flux considerabil de numerar, iar angajaţii şi proprietăţile sale sunt, astfel, ameninţate, a anunţat banca, miercuri, conform Reuters, citat de News.ro. 

UPDATE 16.26 Nexta trasmite pe Telegram o imagine realizată în zona Saltovka din Harkov.

UPDATE 16.15 Președinta Comisiei Europene vine în România, să discute despre războiul din Ucraina

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, se vor afla joi la Bucureşti.

Cei doi oficiali vor fi primiţi de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului o va primi pe Ursula von der Leyen la ora 10,00. Cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, la finalul cărora vor susţine declaraţii comune de presă.

La ora 12,00, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

UPDATE 16.10 Peste 60 de ucraineni au fost arestaţi în timp ce încercau să iasă din ţară. 

Aceștia au fost prinși când încercat să intre în Republica Moldova, conform Agerpres. 

UPDATE 16.07 Autoritățile din Mariupol transmit că mai mulți oameni au murit în urma bombardamentelor.

Viceprimarul Sergii Orlov spune că un cartier de pe malul râului, unde ar locui 130.000 de oameni, inclusiv tatăl său, a fost „aproape total distrus”.

„Nu putem număra numărul victimelor de acolo, dar credem că sunt sute de oameni morți. Nu putem intra să recuperăm cadavrele”, a declarat el pentru BBC. 

UPDATE 16.02 Forțele terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei au publicat pe Facebook câteva imagini în care susțin că sunt vehicule abandonate de ruși.

Ei spun că “ocupanții abandonează armele și echipamentele celei ‘mai puternice armate din lume’”.

UPDATE 15.48 Turnul TV din Harkov a fost atacat cu două obuze, dar a rezistat. Personalul a fost evacuat și nu există informații despre răniți, conform jurnalistului Anatoly Tsaplienko. 

UPDATE 15.35 Bulgaria, Polonia şi Slovacia au transmis că nu vor furniza Ucrainei avioane de luptă

UPDATE 15:20 - Peste 2.000 de civili ucraineni au fost uciși de la invazia rusă, potrivit serviciului de urgență ucrainean.

Într-o declarație, acesta a precizat că sute de structuri, inclusiv instalații de transport, spitale, grădinițe și locuințe, au fost distruse, potrivit BBC.

UPDATE 14:45 - Banca Centrală a Rusiei a interzis „exportul de dolari” unor entităţi străine

Banca Centrală a Rusiei a anunţat miercuri că suspendă temporar transferurile persoanelor fizice şi juridice străine din unele ţări spre conturile din străinătate, transmite Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE 14:35 - Ministrul ucrainean al Apărării: “Inamicul se predă, rușii protestează, propaganda rusă eșuează

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a declarat că, începând cu a șaptea zi a războiului din Ucraina, a devenit mai greu pentru ruși să își mențină diviziile pregătite de luptă, deoarece soldații lor se predau și refuză să atace.
 

UPDATE 14:30 - Uniunea Europeană exclude şapte bănci ruseşti din sistemul SWIFT

Uniunea Europeană exclude şapte bănci ruseşti din sistemul SWIFT, ca parte a sancţiunilor impuse pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, a informat miercuri Jurnalul Oficial al UE, transmite Reuters, citată de Agerpres. 

UPDATE 14:10 - Trupele rusești spun că au preluat controlul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa

Forţele ruse deţin controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, anunţă miercuri Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), citând informaţii de la Moscova.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a fost informat de diplomaţi ruşi de la Viena, unde se află sediul agenţiei, transmite dpa.

UPDATE 14:05 - Nu se știe deocamdată când vor avea loc noi discuții cu Rusia, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

"Suntem pregătiți pentru negocieri, suntem pregătiți pentru diplomație, dar nu suntem în niciun caz pregătiți să acceptăm vreun ultimatum rusesc. Nu se știe când vor avea loc noile discuții ", a declarat Kuleba într-o postare pe Facebook miercuri, potrivit Interfax.

El a adăugat că cererile rușilor rămân neschimbate. "Acestea sunt cererile pe care Putin le-a exprimat în discursul său înainte de război, de fapt, declarându-ne război", a spus Kuleba. 

UPDATE 13:40 - Kremlin: Toate țările care au introdus sancțiuni împotriva Rusiei, considerate ”neprietenoase de facto”. ”Facem ce trebuie”

Rusia consideră ”neprietenoase de facto” toate țările care au introdus sancțiuni împotriva sa și analizează răspunsurile pe care le va avea la adresa acestora.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că guvernul rus va considera toate țările care introduc sancțiuni împotriva Rusiei drept „neprietenoase de facto”, scrie CNN.

UPDATE 13:36 - Importante orașe din Ucraina, bombardate. Localnicii s-au trezit cu tancurile pe străzi

Este a șaptea zi de război, iar Ucraina rezistă eroic asaltului trupelor rusești.

Potrivit președintelui Zelenski, aproape 6.000 soldați ruși ar fi fost uciși de la începutul invaziei în Ucraina. Întâlnirea dintre cele două tabere, la frontiera Belarusului, este pusă sub semnul întrebării. În tot acest timp se dau lupte grele în mai multe orașe ale Ucrainei.

UPDATE 13:33 - Rusia a confirmat că submarinele sale au început exerciții tactice

La doar două zile de la anunțul înfiorător al președintelui Putin privind plasarea în alertă a forțelor de descurajare nucleară, Rusia confirmă că submarinele sale au început exerciții tactice.

Flota nordică a Rusiei a anunțat, potrivit Associated Press, că mai multe dintre submarinele sale nucleare sunt implicate în exerciții de antrenament pentru manevre în condiții de furtună în Marea Barents. În același anunț se mai precizează că submarinelor li se vor alătura și mai multe nave de război însărcinate cu protejarea Peninsulei Kola în nord-vestul Rusiei, unde se află mai multe baze navale.

UPDATE 13:20 - Lavrov: Al treilea război mondial va fi nuclear și distructiv

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat miercuri că, dacă ar fi să aibă loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare şi ar fi distructiv, a relatat agenţia de presă RIA, citată de Reuters.

 

trupe rusia

UPDATE 13:10 Trupele ruse se află tot mai aproape de Kiev, a anunţat primarul capitalei ucrainene

Rusia a masat trupe tot mai aproape de Kiev, a anunţat miercuri primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, informează Reuters, citată de Agerpres.

Ne pregătim şi vom apăra Kievul! Kievul rezistă şi va rezista", a adăugat Kliciko într-o postare online.

În acelaşi timp, adjuncta ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că autorităţile verifică informaţiile conform cărora Rusia ar fi atacat cu rachete şi obuze portul Odesa de la Marea Neagră.

kiev

UPDATE 12:44. Gruparea de hackeri Anonymous susține că a compromis sistemele informatice ale Agenției Spațiale din Rusia. „Nu ne vom opri până ce nu vă veți opri” au transmis aceștia.

UPDATE 12:40 Angajații ucraineni care lucrează la o centrală nucleară au blocat accesul forțelor ruse 

Sute de muncitori și localnici au blocat un drum de acces către o centrală nucleară ucraineană din apropierea orașului Enerhodar, în timp ce forțele ruse avansează în zonă.

UPDATE 12:20 UE aprobă noi sancţiuni contra Belarusului pentru rolul său de sprijinire a invaziei ruse în Ucraina 

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru rolul său de sprijinire a invaziei militare ruse în Ucraina, a anunţat preşedinţia franceză a Consiliului UE, transmite Reuters.

UPDATE 12:12 - Surse: Putin vrea să-l repună pe Ianukovici în funcția de președinte al Ucrainei

Viktor Ianukovici s-ar afla la Minsk, iar Kremlinul pregătește o operațiune de înlocuire a lui Volodimir Zelenski cu fostul președinte înlăturat de revoluția EuroMaidan din 2014, potrivit serviciilor secrete ucrainene citate de Ukrainska Pravda și de The Kyiv Independent.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 2, 2022

 

În urmă cu o săptămână, Ucraina a comemorat 8 ani de la căderea regimului Ianukovici. În 2014, președintele țării Viktor Ianukovici a fpst înlăturat din fruntea Ucrainei, fiind considerat unul dintre apropiații Kremlinului.

În timpul protestelor antiguvernamentale EuroMaidan au murit circa 104 persoane, motiv pentru care liderul pro-rus Viktor Ianukovici a fost răsturant de la putere. De atunci, Ianukovici a fugit din Kiev și s-a refugiat în Rusia, la Rostov. Un tribunal din Ucraina l-a găsit pe Ianukovici vinovat de trădare pentru eforturile sale de a zdrobi demonstrațiile pro-occidentale din 2014. 

UPDATE 11:55 - Rusia anunţă că a doua rundă de negocieri cu Ucraina poate continua miercuri

Cea de-a doua rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina poate avea loc miercuri, potrivit unui anunţ făcut de Kremlin, transmit EFE şi TASS. 

“Astăzi (miercuri - n.r.), în a doua jumătate a zilei, spre seară, delegaţia noastră se va afla la locul (reuniunii), aşteptându-i pe negociatorii ucraineni”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

UPDATE 11:40  Drapelul Ucrainei a fost dat jos de pe Ambasada Ucrainei la Moscova, a informat miercuri agenția de știri rusă RIA 

Și semnul care indica că acea clădire este Ambasada Ucrainei la Moscova a fost dat jos.

UPDATE 11:30 Ucraina susține că a ucis 5.840 de soldați ruși 

Forțele armate ale Ucrainei spun că cifrele preliminare reprezintă toate pierderile suferite de forțele ruse de la începutul invaziei.

BBC nu poate verifica în mod independent aceste afirmații, dar Ministerul Apărării din Marea Britanie consideră că forțele Moscovei au suferit pierderi grele în timpul invaziei Ucrainei.

Pierderile totale ale Rusiei reclamate de Ucraina până acum includ:

-5.840 de militari
-30 de avioane
-31 de elicoptere
-Până la 211 tancuri
-862 vehicule blindate de patrulare (APV)
-85 sisteme de artilerie
-9 sisteme antiaeriene
-60 de rezervoare de combustibil
-355 de vehicule
-40 de lansatoare de rachete MLRS (capturate) 

 

statistica

UPDATE 10:58 - Ucraina neagă că orașul Herson a fost capturat de ruși

Ministerul ucrainean al Apărării a negat informațiile potrivit cărora orașul Herson din sudul țării ar fi căzut în mâinile rușilor.

"Conform informațiilor din brigada noastră, luptele continuă acum", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. "Orașul nu este capturat în totalitate, unele părți sunt sub controlul nostru". Presa de stat rusă raportase anterior că trupele rusești au preluat controlul total al orașului, transmite CNN.

UPDATE 10:40 - Turcia trimite arme Ucrainei. Dronele turcești au făcut ravagii în rândul trupelor Rusiei, fosta aliată a lui Erdogan

Turcia trimite arme Ucrainei pentru a o sprijini în războiul declanșat de Rusia, o mutare cu totul surprinzătoare ținând cont de faptul președintele Regep Erdogan era văzut ca un apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

UPDATE 10:30 - Zelenski: Circa 6.000 de ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei. Kremlinul ţinteşte să ne şteargă istoria

Şeful statului ucrainean a anunţat, prin intermediul unui videoclip postat pe pagina sa oficială de Facebook, că “aproximativ 6.000 de ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei Rusiei”, iar Kremlinul nu va reuşi să cucerească ţara sa cu bombardamente şi atacuri aeriene.

UPDATE 10:00 - Germania se așteaptă ca Rusia să oprească exporturile de gaze

Germania este pregătită dacă Rusia încetează să exporte gaze către această țară, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.

Întrebat la Radio Deutschlandfunk ce ar face guvernul dacă Rusia oprește exporturile de gaze către Germania, Habeck a răspuns: ”Suntem pregătiți pentru asta. Pot să dau asigurări clare pentru iarna aceasta și vara care vine. Pentru iarna viitoare, vom lua măsuri suplimentare”, scrie The Guardian. 

UPDATE 10:00 - Copii din Moscova, de 7 și 9 ani, au fost reținuți o noapte întreagă la poliție, pentru că au participat la manifestațiile împotriva războiului, susține ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

El a publicat câteva fotografii pe Twitter ca fiind dovada spuselor sale.

„Putin este în război și cu copiii. Ukraina, unde rachetele lui lovesc grădinițe și orfelinate, dar și în Rusia. david și Sofia, de 7 și 9 ani, Gosha and Liza, și-au petrecut noaptea după gratii în Moscova, pentru mesajul lor „nu războiului” de pe pancarte. Asta arată cât de speriat este Putin.”

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 2, 2022 

UPDATE 9:43 - Momentul în care forțele ruse au bombardat turnul de televiziune din Kiev și locul Memorialului Holocaustului

Se raportează 5 morți și 5 răniți. Canalele de televiziune ucrainene au încetat să mai emită

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a declarat: "Turnul de televiziune din Kiev, care tocmai a fost lovit de o rachetă rusească, este situat pe teritoriul Babyn Yar. Pe 29-30 septembrie 1941, naziștii au ucis aici peste 33.000 de evrei. 80 de ani mai târziu, naziștii ruși lovesc același teritoriu pentru a-i extermina pe ucraineni. Rău și barbar".

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 1, 2022

— Ukraine Russia Bot Check (@UA_BotTwitte) March 1, 2022

UPDATE 9:20 - Rusia ar fi revendicat controlul asupra orașului Herson

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au capturat orașul Herson din sudul Ucrainei.

Dacă orașul a căzut, ar fi cel mai mare oraș din Ucraina capturat de forțele rusești până în prezent.

Peste noapte am raportat că trupele rusești au fost văzute pe străzile orașului și că primarul acestuia a declarat că gara și portul din Herson au fost capturate, transmite BBC.

harta

UPDATE 09:10 Blindate rusești distruse la Bucha, lângă Kiev

Mai multe echipamente militare rusești, printre care blindate, au fost distruse la Bucha, lângă Kiev. 

— Nick Dmytriiev (@NDmytriiev) March 2, 2022

UPDATE 09:00 Cocktailuri Molotov din sticle rusești, la Nikolaev

 Corespondentul Știrilor Pro TV în Ucraina a postat, pe Facebook, mai multe fotografii din Nikolaev, dintr-un loc unde se fabrică cocktailuri Molotov. „Simbolistica are și ea un rol important în război. În acest caz folosesc sticle de vodca rusească”, scrie Paul Angelescu.

UPDATE 08:50 Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în Harkov

Cu toate acestea, guvernatorul administrației regionale de stat din Harkov a declarat că toate atacurile rusești "au fost respinse" și pozițiile au fost menținute, în ciuda bombardamentelor intense asupra Harkovului de marți și din timpul nopții.

Guvernatorul Oleh Synegubov a declarat că "inamicul rus a suferit pierderi semnificative".

Potrivit ultimelor informații, trupele rusești au intrat în sectoarele de nord-est și de nord ale orașului, în timp ce Harkovul era bombardat în centru de artileria cu reacție, transmite BBC.

UPDATE 8:43 - Trupele rusești au bombardat Universitatea din Harkov, deși ținta lor ar fi fost clădirea departamentului regional de poliție din Harkov

— Ukrain Vs Russia War Update (@www3update1) March 2, 2022

UPDATE 8:38 - Armata rusă bombardează orașul Sumy și, în prezent, se dau lupte de stradă în oraș.

Administrația militară ucraineană a recomandat locuitorilor să nu iasă din case. 

UPDATE 8:35 - Incendiu puternic în centrul orașului Harkov 

— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022

UPDATE 8:30 Poliţia de Frontieră: De la declanşarea conflictului din Ucraina au intrat în România 113.100 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 68.100 

Peste 100.000 de ucraineni au intrat în România de la declanşarea conflictului din Ucraina, mai mult de jumătate dintre ei, fiind în tranzit către alte state din vestul Europei, conform datelor Poliţiei de Frontieră. 

UPDATE 08:26 Wizz Air oferă 100.000 de locuri gratuite pentru refugiații ucraineni

Compania aeriană europeană low-cost Wizz Air a anunțat că va oferi 100.000 de locuri gratuite pentru zborurile pe distanțe scurte pentru refugiații ucraineni.

Locurile vor fi disponibile pe zborurile Wizz Air cu plecare din Polonia, Slovacia, Ungaria și România în cursul lunii martie, a spus compania aeriană.

Peste 660.000 de persoane au fugit deja în străinătate, potrivit agenției ONU pentru refugiați, Polonia fiind cea mai mare parte a migrației. 

UPDATE 08:20 70 de japonezi s-au oferit voluntari să lupte pentru Ucraina. Zeci de americani și canadieni s-au înrolat

Câteva zeci de japonezi au răspuns la un apel ucrainean pentru voluntari străini care să lupte împotriva invaziei Rusiei, informează miercuri Reuters, care citează presa niponă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică formarea unei “legiuni internaţionale”, ceea ce a determinat zeci de persoane din Statele Unite şi Canada să se ofere voluntari.

UPDATE 08:10 Prima vizită în Israel a cancelarului german Scholz. Principalul subiect al agendei: războiul din Ucraina

Cancelarul federal german Olaf Scholz va avea o întrevedere cu premierul israelian Naftali Bennett şi va vizita Memorialul Holocaustului Yad Vashem în timpul vizitei sale inaugurale de miercuri, informează dpa.

Programul vizitei include de asemenea discuţii cu şeful diplomaţiei israeliene Yair Lapid şi o vizită la Knesset, Parlamentul israelian. Însă principalul subiect al agendei va fi războiul din Ucraina.

UPDATE 8:06 Cel puțin 17 civili ucraineni au murit și alte zeci au fost răniți marți, după atacul cu rachete al rușilor 

Ziua de marți a fost una sângeroasă pentru ucraineni.

Cel puţin 17 civili au murit şi alte zeci au fost răniţi după ce ruşii au atacat cu rachete mai multe zone din Harkov.

Şi turnul de televiziune din Kiev, aflat lângă memorialul Holocaustului, a fost atacat de ruşi.

UPDATE 08:05 Mai mulți marinari ucraineni au cerut statut de refugiat, după ce au reușit să scape de posibile blocade rusești

Nenorocirea din Ucraina agită și apele Mării Negre. Doar în ultimele ore, mai mulți marinari ucraineni aflați pe 5 nave au cerut statut de refugiat, după ce ar fi reușit să scape din fața unei posibile blocade rusești, în largul coastelor Odessei.

UPDATE 8:00 - Rachete rusești au lovit o academie militară din Harkov, potrivit site-ului de știri Hromadske, citat de The Kyiv Independent.

Șeful administrației regionale din Harkov a declarat că artileria a lovit cartierele rezidențiale. Orașul a fost ținta unora dintre cele mai grave atacuri aeriene de când Ucraina a fost invadată de forțele rusești. 

UPDATE 7:40 - „Nu s-au înregistrat victime în rândul soldaților ucraineni” în incendiul de la spitalul din Harkov

Apar mai multe informații despre bătălia raportată între soldații ucraineni și parașutiștii ruși la un spital militar din Harkov în cursul nopții.

Șeful poliției din regiunea Harkov, Volodymyr Tymoshko, a declarat, miercuri, reporterilor, că niciun soldat ucrainean nu a fost ucis în schimbul de focuri.

"În prezent, situația din apropierea spitalului este sub control, securitatea a fost întărită", a spus el, potrivit presei ucrainene, citată de BBC

UPDATE 7:35 - Biden cu privire la noile măsuri: Putin nu are "nicio idee despre ce urmează"

Președintele american Joe Biden a condamnat invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, și a avertizat asupra unor pedepse dure pentru Rusia.

Ne alăturăm aliaților noștri europeni pentru a le găsi și a le confisca iahturile, apartamentele de lux și avioanele private. Venim după câștigurile voastre ilicite", a spus el.

Biden a adăugat apoi, referindu-se la Putin: "Nu are nicio idee despre ceea ce urmează. Putin a dezlănțuit violența și haosul. Dar în timp ce el poate obține câștiguri pe câmpul de luptă - va plăti un preț ridicat continuu pe termen lung". 

UPDATE 7:10 - Ocupația rusă a Hersonului "în curs de desfășurare"

Primarul orașului declară: „Am raportat anterior că se pare că trupele rusești au capturat orașul Herson din sudul țării”.

Nu este clar care este situația exactă în Herson, dar rapoartele locale spun că armata rusă se află pe străzi.

Primarul orașului, Igor Kolykhayev, declarase la radioul local că forțele rusești au capturat gara și portul orașului în noaptea de marți spre miercuri, potrivit BBC Rusia.

UPDATE 6:20 Trupe aeropurtate ruse au debarcat la Harkov

Trupe aeropurtate ruse au debarcat la Harkov în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a indicat armata ucraineană, făcând cunoscut că în oraşul din estul Ucrainei luptele sunt în curs de desfăşurare, notează AFP.

"Trupele aeriene ruse au aterizat la Harkov (...) şi au atacat un spital" local, a declarat armata ucraineană într-un comunicat pe reţeaua Telegram.

"Lupte sunt în curs între invadatori şi ucraineni", potrivit comunicatului.

Acest anunţ a fost făcut în ziua a şaptea a ofensivei ruse din Ucraina, lansată la 24 februarie şi care s-a intensificat marţi. 

UPDATE 6:00 Trupele ruse au ocupat încă un oraș

Trupele ruse au ocupat orașul Trostianets, din regiunea Sumi. Trei convoaie militare au intrat în oraș și au distrus cu tancurile poarta de la Round Court, o fortăreață veche de câteva secole, potrivit Pravda.

Liniile de înaltă tensiune și șoselele au fost avariate, iar în oraș nu este semnal de internet, TV sau radio.

UPDATE 5:35 Crește bilanțul morților la Jîtomîr

Patru persoane au murit când locuinţe din oraşul ucrainean Jîtomîr au fost lovite marţi de o rachetă de croazieră rusă care se pare că viza o bază aeriană din apropiere, a declarat Anton Geraşcenko, consilier al ministrului de interne ucrainean, pe canalul său Telegram, potrivit Reuters.

El a spus că toate clădirile rezidenţiale din apropierea bazei Brigăzii 95 Aeropurtate din Jitomir, la 120 de kilometri vest de capitala Kiev, au fost incendiate.

"Până în prezent, patru persoane au murit. Printre care un copil", a spus el.

Autoritățile anunțaseră inițial doi morți și trei răniți.

UPDATE 5:20 Joe Biden l-a atacat dur pe Vladimir Putin, numindu-l ''dictator''

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a atacat marţi dur pe liderul rus Vladimir Putin, numindu-l un ''dictator'' care este acum izolat de lume mai mult ca oricând. Vladimir Putin ''s-a înşelat'', ''suntem pregătiţi, suntem uniţi'', a spus Biden în primul său discurs despre Starea Uniunii la Washington, cerând Congresului american să ovaţioneze în picioare poporul ucrainean care ''nu se teme de nimic'', relatează AFP.

Citiți mai multe AICI.

UPDATE 4:48 Peste 100 de răniţi în oraşul Mariupol, afirmă primarul

Peste 100 de locuitori au fost deja răniţi în raidurile aeriene ale Rusiei asupra oraşului-port Mariupol din sud-estul Ucrainei, potrivit primarului Vadim Boişenko, notează dpa.

"Numărul civililor răniţi creşte în fiecare zi", a declarat miercuri în zori Vadim Boişenko pentru agenţia ucraineană de presă UNIAN.

"Astăzi sunt 128 de oameni în spitalele noastre. Medicii noştri nici măcar nu se mai duc acasă", a adăugat el.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent, subliniază dpa.

Mariupol se află în apropierea zonelor separatiste din estul Ucrainei şi este ultimul port major aflat sub control guvernamental la Marea Azov.

UPDATE 4:15 Lukașenko prezintă o hartă care pare să indice mișcări de trupă către Transnistria

Operațiunile militare ale lui Vladimir Putin ar putea viza și Republica Moldova. O hartă prezentată marți de președintele belarus Alexandr Lukașenko indică mișcări de trupe către regiunea separatistă Transnistria.

Vezi mai multe AICI.

UPDATE 3:35 SUA își va închide spaţiului aerian pentru aeronavele ruseşti

Preşedintele Joe Biden va anunţa, în cadrul discursului privind starea Uniunii, închiderea spaţiului aerian american pentru aeronavele ruseşti, transmite CNN.

Preşedintele american se va adresa naţiunii, miercuri dimineaţă, în primul său discurs privind starea Uninii, parte din acesta fiind dedicată războiului din Ucraina.

În acest context, preşedintele ar urma să anunţe că SUA vor interzice aeronavele ruseşti din spaţiul aerian au declarat pentru CNN două surse familiare cu decizia.

În 13 februarie, The Guardian a publicat o listă a ţărilor care le cereau propriilor cetăţeni să părăsească Ucraina, să evită călătoriile acolo sau să se gândească bine dacă vor să rămână acolo, pe prima poziţie fiind SUA.

UPDATE 2:52 80.000 de ucraineni s-au întors în țară de când a început războiul

80.000 de ucraineni, marea majoritate bărbați, s-au întors în țară din străinătate după 24 ianuarie, dată la care a început invazia rusă, au transmis autoritățile.

„Cetăţenii ucraineni care lucrează sau locuiesc temporar în străinătate se întorc în țară pentru a proteja suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Aceștia se alătură forțelor armate, altor formațiuni militare și forțelor teritoriale de apărare”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

UPDATE 2:40 Oficiali de la Moscova îi cer lui Putin să retragă trupele din Ucraina

Consiliul Deputaților din districtul municipal Gagarinsky din Moscova a condamnat operațiunile militare de pe teritoriul Ucrainei și i-a cerut lui Vladimir Putin să retragă imediat trupele din țara vecină, scrie BBC.

Într-o scrisoare adresată președintelui rus, deputații au numit invazia Ucrainei drept un dezastru.

"Aceasta este calea spre degradarea și sărăcirea țării. Nicio altă acțiune nu ar putea provoca mai multe daune economiei Rusiei", este mesajul transmis de oficiali.

UPDATE 2:15 Bombardamente în Kiev şi în mai multe oraşe

Bombardamente au loc, în noaptea de marţi spre miercuri, în cartierele Kievului, dar şi în mai multe oraşe. La Bila Ţerkva a fost lovit un depozit de combustibil, iar la Harkov un complex de apartamente din apropierea unui spital, scrie News.ro.

Potrivit publicaţiei The Kiev Independent, care citează date transmise de Serviciul de Comunicaţii Speciale de Stat al Ucrainei, Rusia bombardează cartierele Kievului, dar şi oraşul Vîşneve, în afara capitalei.

Cartierele atacate sunt Rusanivka, Kurenivka, Boiarka, Zhuliany şi zona din apropierea Aeroportului Internaţional Kiev.

De asemenea, o explozie puternică s-a auzit şi în Bila Ţerkva, un oraş din regiunea Kiev, unde a fost lovit un depozit de combustibil, a informat agenţia de presă UNIAN.

— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022

Potrivit CNN, în Harkov a fost lovit un complex de apartamente lângă un spital, potrivit unor videoclipuri care au fost verificate.

Într-un videoclip, un incendiu izbucneşte într-un complex de apartamente avariat, situat chiar vizavi de spital.

UPDATE 1:50 Trupele rusești au bombardat orașul Jîtomir. Sunt 2 morți și 3 răniți

Trupele rusești au bombardat, marți seară, orașul Jîtomîr, aflat la 140 de km vest de capitala Kiev. O rachetă de crozieră Kalibr care îndreptată spre baza brigăzii 95 a Forțelor Armate Ucrainene a incendiat cel puțin 10 case, care s-au făcut scrum, potrivit Pravda.

Primarul Serghei Sukhomlin a declarat că au fost lansate mai multe bombe, iar una dintre ele a lovit un bloc rezidențial. de asemenea, a fost afectat și un spital.

Potrivit autorităților două persoane au murit, iar alte trei au fost rănite, în urma atacului.

UPDATE 1:30 Biden: Invadarea Ucrainei de către Putin a fost „premeditată și neprovocată”

Președintele american Joe Biden îşi va susţine marţi seara primul său discurs despre starea Uniunii, în care va sublinia că SUA și NATO au fost pregătite să răspundă la invadarea „premeditată și neprovocată” a Ucrainei de către Rusia.

Presa americană a făcut publice fragmente din discursul pe care Biden în va susține în noaptea de marți spre miercuri, la ora 4:00 (ora României).

"Războiul lui Putin a fost premeditat și neprovocat. El a respins eforturile de diplomație. A crezut că Occidentul și NATO nu vor răspunde", va spune Biden.

„A crezut că ne poate diviza aici, acasă. Putin a greșit. Am fost pregătiți”, va mai spune ăreședintele american.

UPDATE 1:05 Zelenski: Rusia trebuie să înceteze bombardamentele asupra civililor 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Rusia trebuie să înceteze bombardamentele asupra zonelor rezidențiale înainte de a purta negocieri pentru pace.

„Trebuie să oprim bombardamentele asupra oamenilor, pur și simpu să oprim bombardamentele și, apoi, ne așezăm la masa negocierilor”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru Reuters, citat de Pravda.

Zelenski a spus că ocupanții ruși au atacat cu rachete blocuri rezidențiale și cartiere de case din marile orașe ale Ucrainei.

Secretarul american al Apărării a discutat cu omologul său ucrainean despre ”invazia neprovocată şi ilegală a Rusiei”

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin anunţă că a discutat cu omologul său din Ucraina, pentru a oferit în continuate sprijin pentru respingerea ”invaziei neprovocate şi ilegale a Rusiei”, potrivit News.ro.

”Astăzi, am vorbit cu omologul meu ucrainean, Oleksii Reznikov, pentru a oferi în continuare sprijinul nostru pentru eforturile curajoase ale Ucrainei de a respinge invazia neprovocată şi ilegală a Rusiei”, anunţă Lloyd Austin, într-un mesaj pe Twitter.

Departamentul de Apărare al SUA a transmis, printr-un comunicat, că secretarul Austin a subliniat că ”Statele Unite sunt unite cu aliaţii şi partenerii în hotărârea de a sprijini Ucraina, inclusiv prin furnizarea continuă de asistenţă de securitate defensivă”.

”Liderii s-au angajat să-şi continue coordonarea strânsă în timpul acestui război pe care doar Rusia l-a început”, se mai arată în comunicat.

Macron convoacă un nou consiliu de apărare privind Ucraina

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a convocat miercuri dimineaţă un nou Consiliu de Apărare consacrat Ucrainei, al treilea de joi, începutul invaziei ruse, a anunţat Palatul Elysee marţi seară, notează AFP.

Emmanuel Macron, în fruntea ţării care a preluat în ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, se află în prima linie în conflictul ruso-ucrainean înmulţindu-şi întâlnirile diplomatice şi convorbirile telefonice pentru a încerca să caute o soluţionare a conflictului şi în primul rând o încetare a focului, în a şasea zi de război.

Marţi, şeful statului francez a discutat la telefon cu liderii Indiei, Japoniei, Azerbaidjanului, Finlandei şi Lituaniei, potrivit Agerpres.

Franţa participă la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi intenţionează să furnizeze echipamente de apărare Ucrainei.

Natura exactă a acestor arme nu a fost dezvăluită.

Luând cuvântul marţi în faţa Adunării Naţionale, ministrul apărării, Florence Parly, a anunţat anticiparea participării forţelor franceze la controlul aerian baltic începând cu luna martie şi, de asemenea, a desfăşurării lor în România. 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Kiev-ul nu a fost capturat nici după șase zile de război. Rusia miza pe un atac de cel mult 48 de ore
Kiev-ul nu a fost capturat nici după șase zile de război. Rusia miza pe un atac de cel mult 48 de ore

"Trăim vremuri în care orice neînțelegere și eroare de calcul poate face situația să degenereze în direcții imposibil de controlat".

 

Vladimir Putin este frustrat de eșecul armatei și ar putea ordona o escaladare a violențelor în Ucraina
Vladimir Putin este frustrat de eșecul armatei și ar putea ordona o escaladare a violențelor în Ucraina

Vladimir Putin este tot mai frustrat că armata sa e în urmă cu planurile de atac în Ucraina și nu reușește să își îndeplinească obiectivele, potrivit unor oficiali americani citați de NBC News, care se tem că ar putea urma o escaladarea violențelor.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.