Kazahstanul schimbă iar numele capitalei. Povestea ciudată din spatele deciziei
La doar trei ani după ce capitala a fost redenumită, parlamentul Kazahstanului a votat ca numele ei să revină din nou la Astana, s-a confirmat vineri în oraşul cunoscut în prezent ca Nur-Sultan.
Parlamentul a aprobat în unanimitate şi un amendament constituţional restrângând mandatele unice ale viitorilor preşedinţi la şapte ani. Preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev este încă obligat să semneze amendamentul pentru a deveni lege, însă aceasta este considerată o formalitate, conform DPA.
De asemenea, este necesar un decret prezidenţial pentru a redenumi capitala fostei republici sovietice, în timp ce Tokaev, în vârstă de 69 de ani, este în favoarea revenirii la vechiul nume.
Astana a fost redenumită Nur-Sultan în martie 2019 în onoarea fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev, care a demisionat atunci după aproximativ trei decenii la putere.
Vecin al Chinei cu 18,5 milioane de locuitori, Kazahstanul a fost zdruncinat de proteste sângeroase la începutul acestui an.
În urma tulburărilor, Nazarbaev şi familia sa au fost alungaţi de pe poziţiile lor de putere rămase. Până atunci, Nazarbaev era considerat cel mai puternic om din ţară, chiar şi după demisia sa.
Peste 1 milion de locuitori trăiesc în metropola din nordul Kazahstanului, care a fost construită în stepă nisipoasă.
În perioada în care s-a aflat la putere, Nazarbaev a cerut construirea capitalei ţării cu clădiri futuriste modelate după cele din statele din Golf. I-a dat numele neutru de Astana, capitală în kazahă, în 1998.
În epoca sovietică, centrul de putere al republicii bogate în resurse era la Almatî, cel mai populat oraş din sudul ţării.