Jihadiștii „Beatles” ar putea fi trimiși la închisoarea Guantanamo
Administrația Donald Trump analizează trimiterea unor membri ai grupării Stat Islamic, între care și jihadiștii din așa-numita celulă „Beatles”, în închisoarea de la Guantanamo.
Respectivul centru ar putea fi utilizat pentru a închide pe termen nedefinit unii combatanţi străini "de mare valoare" capturaţi în Irak şi Siria, în timp ce deţinuţi de o anvergură mai mică, refuzaţi de ţările de origine, ar urma să fie trimişi într-o închisoare gestionată de irakieni, a relevat canalul american, citând oficiali americani şi diplomaţi străini neidentificaţi, informează NBC, conform Agerpres.
Conform NBC, Alexanda Amon Kotey şi El Shafee el-Sheikh - doi supravieţuitori ai unei unităţi de patru oameni care a răpit jurnalişti străini şi a torturat şi decapitat prizonieri - ar putea figura printre jihadiştii transferaţi la Guantanamo. Ei au fost porecliţi „The Beatles" de către victimele lor, din cauza accentului britanic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel de transferuri spre Guantanamo ar consemna o schimbare în politica americană: centrul de detenţie, care a numărat până la 780 de prizonieri, nu a avut niciun nou sosit din 2008.
Acolo se mai află acum doar 40 de prizonieri, dintre care mai multe personaje importante din Al-Qaida, acuzate de implicare, printre altele, în atentatele din 11 septembrie din SUA.
O purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sarah Higgins, a afirmat că "nimeni nu a fost identificat la acest moment pentru transferul la Guantanamo".
„Centrul de detenţie Guantanamo Bay este o opţiune la dispoziţie pentru încarcerarea pe termen lung a combatanţilor inamici. Alte variante includ transferul către alţi parteneri străini sau urmărirea penală în Statele Unite", a adăugat Higgins.
Armata SUA a repatriat recent doi cetăţeni americani arestaţi în Siria, ale căror dosare au fost trimise către justiţia obişnuită, ce ar urma să-i judece pentru susţinerea grupării SI.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: donald trump, jihadisti, gruparea stat islamic,
Dată publicare:
31-08-2018 07:52