Jihadiștii ISIS, sursă de îngrijorare în Orientului Mijlociu

Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Miercuri 02 August 2017 12:48
Categorie: Internaţional
armata irakiana

Atacul asupra ambasadei Irakului din capitala afgană Kabul atrage îngrijorarea oficialilor.

Forțele de securitate afgane sunt îngrijorate în privința problemelor pe care jhadiștii ISIS le-ar putea ridica în zonă, notează Reuters.

Jihadiștii ISIS au revendicat luni atentatul. Din primele informații, un jihadist s-a detonat la poarta ambasadei. Atacul sinucigaș a permis accesul celorlalți militanți ISIS, care au atacat persoanele din interiorul ambasadei.

Ambasada Irak-ului din Kabul nu este o țintă întâmplătoare. Trupele irakiene au intervenit armat pentru a lichida jihadiștii ISIS din Mosul. Ofițerii afgani și-au manifestat, în mai multe rânduri, îngrijoarea cu privire la riscul relocării militanților în Afganistan.

"În acest an, vedem mai multe arme noi în mâinile insurgenților și o creștere a numărului de luptători străini", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului afgan de Apărare, generalul Dawlat Waziri. "Ele sunt folosite în primele linii de luptă pentru că ei sunt veterani de război", a adăugat oficialul afgan.

Rusia, pregătită să trimită 100.000 de militari la graniţa estică a NATO. General SUA: “Ruşii nu vor avea de gând să plece”

Un expert în securitate susține că numărul de luptători străini, atât cei care luptă pentru ISIS, cât și pentru talibanii din Afganistan, se ridică la aproximativ 7.000 de persoane, care, de cele mai mult ori, operează la garnița țărilor lor de origine, precum: Pakistan, Uzbekistan, Tadjikistan sau în alte zone din India.

Sporirea numărului de luptători străini din Afganistan ridică probleme pentru oficiali, care se tem de riscurile pe care aceștia le ridică la nivelul securității statului.

"Nu vorbim despre un simplu luptător, vorbim despre mii de luptătorii antrenați, educați și instruiți”, a spus un alt oficial în domeniul securității.

O altă problemă cu care oficialii se confruntă vizează capacitatea de propagare a fenomenului terorist: "Sunt mai periculoși pentru că pot și vor recruta cu ușurință luptători și soldați".

Pacea din spatiul Afganistanului este una fragilă. Cel mai semnificativ conflict contemporan, care a vizat spațiul afgan, a fost intervenția americană din anul 2001, ca o reacție împotriva atentatelor de la 11 septembrie. Declanșarea Războiului din Afganistan a avut ca scop declarat eliberarea țării de sub controlul taliban.

Atât oficialii afgani, cât și cei americani, au avut discuții asupra riscului sporirii capacității luptătorilor străini din zonele de conflict, existând posibilitatea ca aceștia să migreze în Afganistan, însă nu au fost luate măsuri concrete.

În aprilie, în timpul vizitei la Kabul a secretarul american al Apărării, James Mattis, comandantul forțelor NATO din Afganistan, generalul John Nicholson, a spus că, deși ISIS a avut o "aspirație" de a aduce luptători din Siria "noi nu am văzut că au putut face asta”, a declarat atunci oficialul american.

Comandantul american a reafirmat  parteneriatul american cu forțele de securitate afgane, susținând că împreună au redus, în mod semnificativ, puterea Statului Islamic.

Cu toate acestea, documentele de Intelligence relevă faptul că jihadiștii ISIS sunt prezenți în 9 provincii. La est ajung până la Nangarhar și Kunar, la nord în Jawzjan, Farya și Badakhshan, iar în centru vest în Ghor, notează Reuters.

Sunt luptători și în alte țări, dar pot sta și în grupuri mici care servesc diferite interese”, a declarat Juma Gul Hemat, seful poliție din Kunar.

armata irakiana Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Reuters

Analiză CNN: care ar fi consecințele unui război SUA - Coreea de Nord

Analiză CNN: care ar fi consecințele unui război SUA - Coreea de Nord

Rusia, pregătită să trimită 100.000 de militari la graniţa estică a NATO. General SUA: “Ruşii nu vor avea de gând să plece”

Rusia, pregătită să trimită 100.000 de militari la graniţa estică a NATO. General SUA: “Ruşii nu vor avea de gând să plece”

Activitate

Activitate "neobisnuita si fara precedent" a submarinelor nord-coreene. SUA, in alerta din cauza testelor Phenianului

Mike Pence spune ca SUA ar putea instala in Estonia baterii pentru rachete Patriot:

Mike Pence spune ca SUA ar putea instala in Estonia baterii pentru rachete Patriot: "Rusia cauta sa modifice frontierele"

VIDEO PROTVPLUS.RO

Coreea de Nord

Nord-coreenii schimbă etichetele produselor din China, ca să le ascundă proveniența. Care este motivul

De ce a avut doar Putin umbrelă la finala Cupei Mondiale. Serviciile ar avea explicaţia

Inundații în nord-vestul Nigeriei. Sunt cel puțin 49 de morți

Theresa May îl laudă pe Trump pentru atitudinea de la summitul NATO: „A făcut diferența”

Cauza accidentului aviatic din Cuba, în care au murit 110 oameni. Ce a făcut pilotul

Putin și-a adus „bestia rusească” la Helsinki. Limuzina a costat 300 de milioane de dolari și poate sta sub apă

Vladimir Putin

Putin neagă că ar avea dosare compromiţătoare despre Trump. "Greu de imaginat"

Barcă scufundată de o "ghiulea" din lavă, în Hawaii. Ce au păţit turiştii din ea

Donald Trump, criticat dur pentru comportamentul de la summitul cu Putin: „Cea mai jenantă prestație”

Donald Trump: "NATO e minunat, dar ajută Europa mai mult decât pe noi"

Sute de mii de francezi au sărbătorit pe Champs Elysee, luni, câștigarea CM 2018

Comunicaţiile militare între Coreea de Nord şi cea de Sud au fost reluate