Mike Pence spune ca SUA ar putea instala in Estonia baterii pentru rachete Patriot: "Rusia cauta sa modifice frontierele"

Ultima actualizare: 03-08-2017 16:29

Vicepresedintele american Mike Pence a evocat, la Tallinn, o posibila instalare in Estonia a unor baterii de rachete de tip Patriot, fara sa prezinte insa vreun angajament precis in acest sens.

In fata presei, Pence a reafirmat angajamentul Statelor Unite fata de Articolul 5 al Cartei NATO, care spune ca un atac impotriva unui membru al Aliantei este considerat un atac asupra tuturor.

Mike Pence a felicitat Estonia pentru prezenta militarilor sai in Irak si Afganistan. Si a subliniat ca aceasta tara este unul dintre cei sase membri ai NATO care indeplinesc obiectivul de a cheltui cel putin 2 la suta din PIB pentru aparare.

Potrivit unor surse militare, toate cele trei state baltice vor instalarea pe teritoriul lor a unor baterii de rachete Patriot, care pot intercepta rachete sau avioane. O baterie de acest tip a fost instalata recent in Lituania, insa doar pe timpul unui exercitiu militar.

Mike Pence, vicepresedinte SUA:  "Si nu exista amenintare mai mare pentru statele baltice decat spectrul agresiunii din partea impredictibilului vostru vecin de la est. In acest moment, Rusia cauta sa modifice frontierele internationale prin forta, sa submineze democratia unor natiuni suverane si sa dezbine natiuni libere ale Europei. Presedintele Trump m-a trimis aici sa va spun: suntem alaturi de voi. Sprijinim popoarele si natiunile Estoniei, Letoniei si Lituaniei."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO