Japonia vrea să relanseze industria nucleară, la 11 ani după Fukushima
Japonia va reporni centralele nucleare inactive și va lua în considerare dezvoltarea de reactoare de generație următoare, pe măsură ce prețurile combustibililor vor crește în întreaga lume.
Anunțul oficial al premierului
Premierul Fumio Kishida a declarat, miercuri, că a cerut oficialilor să vină cu măsuri concrete până la sfârșitul anului, conform CNN.
De asemenea, el a cerut și maximizarea utilizării reactoarelor existente care au obţinut autorizaţii de repornire după catastrofa de la Fukushima.
"Invazia rusă în Ucraina a transformat considerabil peisajul energetic mondial", a transmis premierul Kishida, iar în consecinţă "Japonia trebuie să ţină cont de potenţiale scenarii de criză în viitor".
Japonia a încetinit utilizarea energiei nucleare după Fukushima
Mișcarea reprezintă o schimbare semnificativă pentru Japonia, care a încetinit utilizarea energiei nucleare din 2011, când un tsunami declanșat de un cutremur masiv a provocat dezastrul de la centrala electrică Fukushima Daiichi, ducând la cel mai mare dezastru nuclear din lume de la Cernobîl în 1986.
De atunci, publicul a fost sceptic cu privire la energia nucleară, iar Japonia a făcut actualizări stricte de siguranță la centralele din toată țara. Întreg parcul nuclear japonez fusese oprit după catastrofa de la centrala de la Fukushima.
10 reactoare nucleare, repornite după 11 ani, de la Fukushima
După 11 ani, doar zece dintre cele 33 de reactoare nucleare ale Japoniei sunt din nou în funcțiune, iar țara este puternic dependentă de combustibilii fosili importați. Practic, în ultimii ani, țara a importat cantități mai mari de gaze naturale și cărbune pentru a-și satisface nevoile energetice.
Mai mult, nici aceste zece reactoare nu funcţionează în permanenţă şi unele dintre ele sunt acum în mentenanţă, conform AFP.
Guvernul japonez a revizuit și a consolidat standardele de siguranță nucleară și dorește ca energia nucleară să reprezinte 20 până la 22% din producția de electricitate până în 2030, ca parte a eforturilor de a atinge neutralitatea carbonului.