"Japonezul Federalei", cel mai celebru politist anticoruptie din Brazilia, condamnat el insusi pentru fapte de coruptie

Ultima actualizare: 12-06-2016 00:28
Newton Ishii

 Politistul care devenise simbolul luptei anticoruptie in Brazilia si un erou al culturii populare, incatusand numerosi responsabili in dosarul Petrobras, a fost condamnat el insusi pentru coruptie, informeaza AFP.

 Supranumit 'Japonezul Federalei', Newton Ishii, membru al Politiei federale (PF) de origine japoneza, a devenit vedeta in ultimele luni in Brazilia, aparand in toate imaginile difuzate despre arestarile in cadrul operatiunii 'Lavage Express', care ancheteaza uriasul scandal de coruptie in jurul grupului petrolier Petrobras.

In cursul unei recente vizite pe care a facut-o la Congres, cateva zeci de parlamentari s-au grabit sa se fotografieze impreuna cu el.

'Unde este Japonezul Federalei ?', exclamase fostul presedinte Lula in 4 martie, cand politia a venit sa-i bata la usa pentru a-l duce sa faca o depozitie, potrivit cotidianului Folha din Sao Paulo.

Politistul grizonant, echipat intotdeauna cu vesta antiglont si ochelari de soare, devenise o figura a culturii populare si chiar personajul principal al unei nuvele erotice, 'Prinde-ma, Japonez al Federalei !' (scrisa de Reanata Del Anjo).

In onoarea sa a fost compus un cantec pentru ultimul Carnaval, cu refrenul: 'Ah, Doamne /Am primit o lovitura morala/ Cineva mi-a batut la usa/ Era Japonezul Federalei'. Iar o masca cu chipul sau a fost vanduta in 25.000 de exemplare, mult mai bine decat mastile cu reprezentand politicieni cunoscuti.

Insa condamnarea sa marti, la Curitiba, in statul brazilian Parana (sud-estul tarii), anuntata de presa locala miercuri, nu mai este un cantec.

El a fost condamnat in apel la peste patru ani inchisoare pentru implicare intr-un dosar de sprijinire a contrabandei prin frontiera cu Paraguay, potrivit avocatului sau, Oswaldo de Mello Junior, citat de site-tul de informatii G1.

Functionarul, care beneficiaza de un regim de semilibertate, s-a prezentat miercuri la politia federala din Parana.

Internautii au reactionat prompt pe retelele de socializare. Unii au deplans coruptia din tara, marcata si prin caderea acestui simbol al anticoruptiei, altii au comentat situatia cu sarcasm, intre altele si printr-o fotografie trucata in care 'Japonezul Federalei' in uniforma poate fi vazut ducandu-l arestat pe cetateanul Newton Ishii in tinuta civila.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO