Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată pe planetă

canicula
iStock

Luna trecută, marcată de un val de caniculă excepţională care a afectat cu precădere Europa de Vest, a fost cea mai călduroasă lună iunie din istoria înregistrărilor meteorologice, conform datelor publicate marţi, citate de AFP.

Potrivit datelor Serviciul Copernicus privind schimbările climatice, mercurul din termometre a urcat luna trecută, în medie, cu 0,1 grade Celsius peste recordul precedent pentru luna iunie (2016) afectând în special Europa unde temperatura a fost cu aproximativ 2 grade Celsius peste valorile maxime normale.

Mai multe recorduri au fost doborâte săptămâna trecută în numeroase ţări europene sufocate de căldură, în special din cauza unui front de aer cald de origine sahariană. Temperaturile au depăşit valorile normale sezoniere cu 10 grade Celsius în Germania, în nordul Spaniei şi în Italia, dar şi în Franţa, unde vineri a fost atins recordul absolut pentru luna iunie, 45,9 grade Celsius.

Experţii de la Copernicus au notat că este greu de atribuit acest record ''în mod direct'' schimbărilor climatice, însă o echipă de oameni de ştiinţă care a analizat valul de caniculă din Franţa a concluzionat marţi că schimbările climatice provocate de om au augmentat de cel puţin cinci ori riscul producerii unor valurile de caniculă.

Prin coroborarea datelor satelitare cu cele istorice, oamenii de ştiinţă de la serviciul european Copernicus au estimat că temperatura din luna iunie din Europa a depăşit cu 3 grade Celsius media din perioada 1850 - 1900.

Citește și
canicula bucuresti
Canicula a topit Capitala. Experiment: ce temperatură avea asfaltul la ora prânzului
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

''Datele noastre indică faptul că temperaturile de săptămâna trecută din sud-vestul Europei au fost neobişnuit de ridicate'', a comentat directorul Copernicus, Jean-Noël Thépaut.

"Chiar dacă a fost un fapt excepţional, este probabil ca în viitor să trăim mai des astfel de evenimente din cauza schimbărilor climatice", a adăugat el.

Grupul de oameni de ştiinţă World Weather Attribution (WWA) a anunţat marţi că schimbările climatice provocate de influenţa omului ar fi stat la originea valului de căldură extremă consemnat luna trecută în Europa. ''Observaţiile au relevat că temperaturile în timpul valurilor de caniculă cu frecvenţă similară înregistrate în urmă cu un secol ar fi fost cu circa 4 grade Celsius mai scăzute'', se arată într-un raport al WWA.

 

Studiu: Valul de caniculă din Europa, alimentat cu 4 grade Celsius de schimbările climatice


Schimbările climatice provocate de influenţa omului ar fi stat la originea valului de căldură extremă consemnat luna trecută în Europa când în sudul Franţei a fost înregistrat un record naţional, 45,9 grade Celsius, cu 4 grade Celsius peste temperaturile maxime obişnuite în acea perioadă a anului, au avertizat oamenii de ştiinţă într-un studiu citat de Reuters.

''Schimbările climatice nu mai reprezintă doar o creştere abstractă a temperaturii medii la nivel mondial, ci o diferenţă ce poate fi simţită la ieşirea afară pe timp de caniculă'', a declarat Geert Jan van Oldenborgh, cercetător-şef în cadrul Institutului Regal de Meteorologie din Olanda, unul dintre autorii studiului.

''Observaţiile au relevat că temperaturile în timpul valurilor de caniculă cu frecvenţă similară înregistrate în urmă cu un secol ar fi fost cu circa 4 grade Celsius mai scăzute'', se arată într-un raport publicat de grupul de oameni de ştiinţă World Weather Attribution (WWA).

Totodată, schimbările climatice au augmentat de cel puţin cinci ori riscul producerii unor valurile de caniculă.

''Am experimentat un val de caniculă a cărui intensitate ar putea deveni o normalitate la mijlocul secolului'', a declarat Robert Vautard, cercetător-şef în cadrul Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice (CNRS).

Specialiştii în climatologie susţin de multă vreme că o încălzire a suprafeţei terestre cauzată în special de emisiile de dioxid de carbon rezultate în urma arderii combustibililor fosili în era industrială va conduce la apariţia şi intensificarea evenimentelor climatice extreme - furtuni, secete şi inundaţii.

Grupul WWA a utilizat modele computerizate timp de trei zile, între 26 şi 28 iunie, pentru a calcula temperaturile care ar fi fost de aşteptat în perioada respectivă.

Noul record de temperatură stabilit în Franţa, înregistrat în Gallargues-le-Montueux din Provenţa, în sudul ţării, este cu aproape două grade mai mare decât cea mai ridicată valoare consemnată anterior, în august 2003.

Potrivit meteorologilor, o slăbire a circulaţiei curenţilor de aer de la altitudini ridicate prezenţi deasupra Europei conduce la creşterea temperaturilor în timpul verii.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunţat vineri că 2019 este pe cale să devină unul dintre cei mai fierbinţi, perioada 2015-2019 devenind astfel cel mai fierbinte interval de cinci ani din istoria înregistrărilor meteorologice. Este prea devreme pentru a pune actualul val de caniculă abătut asupra Europei pe seama încălzirii globale, dar este ''în perfectă concordanţă'' cu fenomenele extreme asociate emisiilor de gaze cu efect de seră, a precizat agenţia ONU.

Purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis, a declarat la Geneva că "valurile de căldură vor deveni mai intense, mai epuizante, mai extreme, vor începe mai devreme şi se vor termina mai târziu". Totodată, ea a spus că ''Terra urmează să se confrunte cu cinci cei mai călduroşi ani din istoria înregistrărilor meteo, adică perioada 2015-2019 inclusiv".

În intervalul ianuarie-mai, 2019 s-a clasat pe locul trei în clasamentul celor mai călduroşi ani din această perioadă, a precizat Nullis.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Panică în Botoșani după o vijelie care a smuls copacii:
Panică în Botoșani după o vijelie care a smuls copacii: "Se zguduia blocul"

În unele zone au apărut deja furtunile şi ploile torenţiale, după căldura sufocantă. În 10 localităţi din Botoşani, vântul a smuls copacii şi a distrus acoperişurile caselor.

Canicula a topit Capitala. Experiment: ce temperatură avea asfaltul la ora prânzului
Canicula a topit Capitala. Experiment: ce temperatură avea asfaltul la ora prânzului

Şi Capitala s-a topit de căldură, la 36 - 37 de grade, cea mai mare temperatura înregistrată în Bucureşti anul acesta.

Canicula a colorat harta țării în roșu și a făcut primele victime. 44 de grade, resimțite la Herculane
Canicula a colorat harta țării în roșu și a făcut primele victime. 44 de grade, resimțite la Herculane

La amiază, cea mai mare temperatura resimțită era la Herculane: 44 de grade. Aerul a fost atât de fierbinte încât i-a doborât pe cei cu afecțiuni medicale, care nu au rămas la umbră.

Pățania unui turist aflat în drumeție, cu ghete de vară, pe creasta Făgăraşului
Pățania unui turist aflat în drumeție, cu ghete de vară, pe creasta Făgăraşului

O parte din ţară se topeşte sub canicula, însă pe munte, la mare altitudine, zăpadă nu a dispărut cu totul şi îi poate pune în dificultate pe turişti.

Canicula face primele victime. Un vasluian s-a prăbușit sub ochii unui vecin
Canicula face primele victime. Un vasluian s-a prăbușit sub ochii unui vecin

Vremea caniculară face, din păcate, şi primele victime! Un bărbat de 62 de ani din judeţul Vaslui a murit marți, în timp ce se pregătea să muncească la vie, pe o căldură sufocantă.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.