Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată pe planetă

Dată publicare: 03-07-2019 14:35
Dată actualizare: 03-07-2019 14:42


canicula

Luna trecută, marcată de un val de caniculă excepţională care a afectat cu precădere Europa de Vest, a fost cea mai călduroasă lună iunie din istoria înregistrărilor meteorologice, conform datelor publicate marţi, citate de AFP.

Potrivit datelor Serviciul Copernicus privind schimbările climatice, mercurul din termometre a urcat luna trecută, în medie, cu 0,1 grade Celsius peste recordul precedent pentru luna iunie (2016) afectând în special Europa unde temperatura a fost cu aproximativ 2 grade Celsius peste valorile maxime normale.

Mai multe recorduri au fost doborâte săptămâna trecută în numeroase ţări europene sufocate de căldură, în special din cauza unui front de aer cald de origine sahariană. Temperaturile au depăşit valorile normale sezoniere cu 10 grade Celsius în Germania, în nordul Spaniei şi în Italia, dar şi în Franţa, unde vineri a fost atins recordul absolut pentru luna iunie, 45,9 grade Celsius.

Experţii de la Copernicus au notat că este greu de atribuit acest record ''în mod direct'' schimbărilor climatice, însă o echipă de oameni de ştiinţă care a analizat valul de caniculă din Franţa a concluzionat marţi că schimbările climatice provocate de om au augmentat de cel puţin cinci ori riscul producerii unor valurile de caniculă.

Prin coroborarea datelor satelitare cu cele istorice, oamenii de ştiinţă de la serviciul european Copernicus au estimat că temperatura din luna iunie din Europa a depăşit cu 3 grade Celsius media din perioada 1850 - 1900.

''Datele noastre indică faptul că temperaturile de săptămâna trecută din sud-vestul Europei au fost neobişnuit de ridicate'', a comentat directorul Copernicus, Jean-Noël Thépaut.

"Chiar dacă a fost un fapt excepţional, este probabil ca în viitor să trăim mai des astfel de evenimente din cauza schimbărilor climatice", a adăugat el.

Grupul de oameni de ştiinţă World Weather Attribution (WWA) a anunţat marţi că schimbările climatice provocate de influenţa omului ar fi stat la originea valului de căldură extremă consemnat luna trecută în Europa. ''Observaţiile au relevat că temperaturile în timpul valurilor de caniculă cu frecvenţă similară înregistrate în urmă cu un secol ar fi fost cu circa 4 grade Celsius mai scăzute'', se arată într-un raport al WWA.

 

Studiu: Valul de caniculă din Europa, alimentat cu 4 grade Celsius de schimbările climatice


Schimbările climatice provocate de influenţa omului ar fi stat la originea valului de căldură extremă consemnat luna trecută în Europa când în sudul Franţei a fost înregistrat un record naţional, 45,9 grade Celsius, cu 4 grade Celsius peste temperaturile maxime obişnuite în acea perioadă a anului, au avertizat oamenii de ştiinţă într-un studiu citat de Reuters.

''Schimbările climatice nu mai reprezintă doar o creştere abstractă a temperaturii medii la nivel mondial, ci o diferenţă ce poate fi simţită la ieşirea afară pe timp de caniculă'', a declarat Geert Jan van Oldenborgh, cercetător-şef în cadrul Institutului Regal de Meteorologie din Olanda, unul dintre autorii studiului.

''Observaţiile au relevat că temperaturile în timpul valurilor de caniculă cu frecvenţă similară înregistrate în urmă cu un secol ar fi fost cu circa 4 grade Celsius mai scăzute'', se arată într-un raport publicat de grupul de oameni de ştiinţă World Weather Attribution (WWA).

Totodată, schimbările climatice au augmentat de cel puţin cinci ori riscul producerii unor valurile de caniculă.

''Am experimentat un val de caniculă a cărui intensitate ar putea deveni o normalitate la mijlocul secolului'', a declarat Robert Vautard, cercetător-şef în cadrul Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice (CNRS).

Specialiştii în climatologie susţin de multă vreme că o încălzire a suprafeţei terestre cauzată în special de emisiile de dioxid de carbon rezultate în urma arderii combustibililor fosili în era industrială va conduce la apariţia şi intensificarea evenimentelor climatice extreme - furtuni, secete şi inundaţii.

Grupul WWA a utilizat modele computerizate timp de trei zile, între 26 şi 28 iunie, pentru a calcula temperaturile care ar fi fost de aşteptat în perioada respectivă.

Noul record de temperatură stabilit în Franţa, înregistrat în Gallargues-le-Montueux din Provenţa, în sudul ţării, este cu aproape două grade mai mare decât cea mai ridicată valoare consemnată anterior, în august 2003.

Potrivit meteorologilor, o slăbire a circulaţiei curenţilor de aer de la altitudini ridicate prezenţi deasupra Europei conduce la creşterea temperaturilor în timpul verii.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunţat vineri că 2019 este pe cale să devină unul dintre cei mai fierbinţi, perioada 2015-2019 devenind astfel cel mai fierbinte interval de cinci ani din istoria înregistrărilor meteorologice. Este prea devreme pentru a pune actualul val de caniculă abătut asupra Europei pe seama încălzirii globale, dar este ''în perfectă concordanţă'' cu fenomenele extreme asociate emisiilor de gaze cu efect de seră, a precizat agenţia ONU.

Purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis, a declarat la Geneva că "valurile de căldură vor deveni mai intense, mai epuizante, mai extreme, vor începe mai devreme şi se vor termina mai târziu". Totodată, ea a spus că ''Terra urmează să se confrunte cu cinci cei mai călduroşi ani din istoria înregistrărilor meteo, adică perioada 2015-2019 inclusiv".

În intervalul ianuarie-mai, 2019 s-a clasat pe locul trei în clasamentul celor mai călduroşi ani din această perioadă, a precizat Nullis.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO