Canicula a colorat harta țării în roșu și a făcut primele victime. 44 de grade, resimțite la Herculane
La amiază, cea mai mare temperatura resimțită era la Herculane: 44 de grade. Aerul a fost atât de fierbinte încât i-a doborât pe cei cu afecțiuni medicale, care nu au rămas la umbră.
Ambulanțele au avut zeci de solicitări toată ziua. Din păcate, în Vaslui, căldura a ucis un om. În aceste condiții, firmele sunt obligate să ia măsuri speciale de protecție pentru oamenii care muncesc.
Cea mai mare temperatură, resimțită la Herculane
La amiază, la Cluj-Napoca, temperatura resimţită a fost de 39 de grade. Oraşul a fost sufocat de caniculă şi mulţi au cedat sub soarele arzător. Ambulanțele au alergat toată ziua.
Răpusă de căldură într-un tramvai vechi, fără aer condiţionat, o femeie s-a prăbuşit pe scaun. Mergea spre casă când i s-a făcut rău.
Vipia a făcut victime şi în Iaşi, unde temperatura resimţită a ajuns la 40 de grade. Cel mai mult au avut de suferit oamenii care au ieşit la muncă pe câmp. Un bărbat de 58 de ani a avut nevoie de ajutorul medicilor ca să îşi revină.
La Vaslui, un bărbat care a vrut să cureţe buruienile din vie s-a stins sub razele fierbinţi ale soarelui. Era cardiac, iar căldura i-a accentuat suferinţa.
Aproape toată harta României a fost roşie. Temperaturi mai mici de 30 de grade au fost doar în zonele de munte. În rest, ţară a fiert.
Cea mai mare temperatura resimţită, de 44 de grade Celsius, a fost înregistrată la Herculane. În Băneasa şi în Banloc au fost 43 de grade.
Citește și: Atenționare meteo. Cod galben de ploi torențiale și vijelii, în 14 județe
La Timişoara, indicele temperatură - umiditate a depăşit pragul critic de 80 de unităţi şi aerul fierbinte a fost irespirabil.
Muncitorii trimişi să repare un drum în oraş au îndurat vipia cum au putut. Ca să se răcorească, firma la care sunt angajaţi le-a adus apă.
Potrivit legii, atunci când sunt temperaturi extreme, firmele trebuie să le asigure angajaţilor între 2 şi 4 litri de apă, să le pună la dispoziţie duşuri şi echipament special de protecţie.
În plus, ritmul activităţilor fizice trebuie redus, iar perioadele de lucru trebuie alternate cu cele de repaus, în locuri umbrite.
Cine nu poate să îndeplinească aceste condiţii, trebuie să reducă programul de lucru ori să organizeze munca dimineaţa, până în ora 11 şi după ora 17. În caz contrar, riscă amenzi care pot ajunge la 2.500 de lei.
Unii dintre cei care ar trebui să beneficieze de aceste prevederi sunt poliţiştii locali trimişi să patruleze toată ziua.
Meteorologii spun că disconfortul termic accentuat şi canicula vor persista şi miercuri în special în regiunile sudice şi Lunca Dunării.
Sursa: Pro TV
Etichete: canicula, victime, meteo, temperaturi, deces, vara, amenzi, caldura, incidente,
Dată publicare:
02-07-2019 19:17