Canicula a topit Capitala. Experiment: ce temperatură avea asfaltul la ora prânzului
Şi Capitala s-a topit de căldură, la 36 - 37 de grade, cea mai mare temperatura înregistrată în Bucureşti anul acesta.
În zonele fără vegetaţie, asfaltul frigea sub tălpi sau cauciucuri. Şi, cum prin oraş nu prea mai sunt cișmele ori duşuri stradale, oamenii s-au refugiat în cele 20 de containere anticaniculă, amplasate în zonele aglomerate.
În mijlocul zilei, valurile de căldură toropitoare ce se ridicau din asfaltul încins arătau ca un miraj din deşert. Au fost 37 de grade în Capitală, dar temperatura resimţită a fost de 43.
Oamenii care au făcut greşeala să iasă din casă, au căutat disperaţi orice petic de umbră sau răcoarea de la puţinele fântâni arteziene.
Femeie: "Până ajungem la magazin să luăm o apă minerală, leşinăm pe drum. Nici nu mai ştim pe unde să ne băgăm. M-am oprit colo, m-am oprit colo... ce să fac?"
Reporter: "Cald rău...?"
Bărbat: "Da, este."
Reporter: "V-aţi răcorit în fântână?"
Bărbat: "Da, vreau să mă dezbrac să mă bag acolo. E foarte cald."
Alţii au ajuns în parcuri, unde se găsesc şi puţinele cişmele care mai există acum în Bucureşti. Vara, în anii 30, oamenii făceau cozi în jurul lor.
Bărbat: "Erau, erau pe timpuri. Trebuia să stai la coadă. Erau călduri şi acum 40-50 de ani."
Femeie: "Erau şi în parcuri, erau şi la şosea, erau lângă bloc."
Reporter: "Unde le mai găsiţi acum?"
Femeie: "Mai nicăieri acum, decât în parcuri ce am mai văzut câteva."
Pe străzi nu fost instalate deocamdată şi duşuri cu apă, aşa cum erau în anii trecuţi. Doar în Centrul Vechi, patronii teraselor şi-au întâmpinat clienţii cu perdele cu apă.
Bărbat: "Sunt super, sunt foarte eficiente. Un Mojito, rece cu gheaţă."
Aceşti turişti din Israel compară temperaturile cu cele din ţara lor.
Turist: "Am venit din Eilat. Sunt aproximativ 50 de grade Celsius. Cred că e la fel în acest anotimp."
Şi au, într-un fel, dreptate. Asta pentru că deşi termometrele indicau 36 - 37 de grade la prânz, la nivelul asfaltului era mult mai rău.
În oraş, pe timp de caniculă, temperatura resimţită creşte cu atât mai mult cu cât ne apropiem de zona centrală. Asta pentru că aici, întâlnim foarte mult beton, asfalt şi metale. Sunt suprafeţe care - expuse un timp îndelungat razelor solare - emana foarte multă căldură. De exemplu, după doar 5 minute de stat în soare, la ora prânzului, asfaltul are aproximativ 55 de grade Celsius.
Nu e de mirare că unora li s-a făcut rău în plină stradă. În prima parte a zilei, sute de persoane au intrat în containerele anticaniculă în care în afară de aer condiţionat şi apa au primit şi ajutor medical.
Medic: "Mi-a spus că e un pic ameţită şi îi măsor tensiunea. 16 cu 9 e tensiunea. E un pic mare, da."
Femeie: "E mare, că e cald şi asta este. Ne supunem vremii."
Ruxandra Ropciuc, medic ASSMB: "Persoane, în principiu, în vârstă care erau ori un pic ameţite, ori deshidratate ori un pic obosite şi au intrat să-şi verifice tensiunea, să bea un pahar cu apă un pic mai rece şi să se odihnească un pic."
De miercuri, în Capitală, vremea va deveni instabilă şi e posibil să apară vijelii de scurtă durată.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!