Israelul continuă bombardamentele în Liban. Cum arată acum Beirutul. GALERIE FOTO

Beirut
AFP

Israelul a anunţat joi că a bombardat sediul serviciului de informaţii al Hezbollah, în apropiere de Beirut, în timp ce luptele terestre, însoţite de lovituri aeriene, au continuat în sudul Libanului împotriva mişcării armate susţinute de Iran, relatează AFP.

 

După o campanie de bombardamente aeriene masive împotriva Hezbollah, soldată cu sute de morţi în Liban, armata israeliană desfăşoară de luni operaţiuni terestre în mai multe locuri din sudul ţării, unul dintre fiefurile puternicei mişcări libaneze susţinute de Iran.

Între timp, aviaţia israeliană îşi continuă loviturile aeriene, în special asupra Beirutului şi a suburbiilor sale, dintre care una a lovit joi „cartierul general de informaţii” al Hezbollah din apropierea capitalei libaneze, a anunţat armata (IDF). Armata a difuzat o înregistrare video de slabă calitate care arată o lovitură ce distruge ceea ce pare a fi o clădire izolată pe un deal, potrivit News.ro.

La aproape un an de la începutul războiului din Fâşia Gaza, declanşat de atacul fără precedent al Hamasului palestinian pe teritoriul israelian la 7 octombrie 2023, Israelul a anunţat la jumătatea lunii septembrie că îşi mută grosul operaţiunilor pe frontul din nord, la frontiera cu Libanul.

Israelul susţine că doreşte să slăbească Hezbollah, aliat al Hamas, şi să permită întoarcerea celor aproximativ 60.000 de locuitori din regiunile de frontieră, strămutaţi de un an de tirurile neîncetate de rachete ale mişcării către nordul Israelului.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Rețea de tuneluri, sub nasul forțelor ONU

Joi, armata libaneză a afirmat că a ripostat la focul Israelului în sudul Libanului pentru prima dată într-un an, după ce doi dintre soldaţii săi au fost ucişi. În conformitate cu Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului anterior dintre Israel şi Hezbollah în 2006, armata libaneză este desfăşurată în sudul Libanului alături de forţele de menţinere a păcii ale ONU.

Dar Hezbollah a menţinut o prezenţă discretă în regiune, unde experţii cred că a săpat o reţea importantă de tuneluri.

Războiul - acum deschis - între Israel şi Hezbollah este însoţit de o escaladare între Israel şi Iran, care a tras marţi 200 de rachete pe teritoriul israelian, ceea ce a dus la ameninţări încrucişate de represalii între cele două ţări şi la noi temeri privind o conflagraţie extinsă în Orientul Mijlociu.

Iranul a declarat că se răzbună pentru asasinarea lui Hassan Nasrallah, liderul mişcării islamiste şiite, care a murit la 27 septembrie într-un atac israelian lângă Beirut, şi a lui Ismail Haniyeh, liderul Hamas, care a fost ucis la 31 iulie într-un atac la Teheran atribuit Israelului.

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că „discută” cu Israelul despre posibile lovituri împotriva instalaţiilor petroliere iraniene.

15 combatanți Hezbollah uciși joi

În a patra zi de operaţiuni terestre în sudul Libanului, armata israeliană a anunţat joi că 15 combatanţi Hezbollah au fost ucişi într-un raid aerian asupra „clădirii municipalităţii Bint Jbeil”, în apropiere de frontieră, unde, potrivit acesteia, „erau depozitate cantităţi de arme”.

De asemenea, armata le-a cerut locuitorilor a 25 de sate din sudul Libanului să plece.

La rândul său, Hezbollah a afirmat că a respins două incursiuni israeliene în apropierea frontierei, într-un caz declanşând dispozitive explozive.

De asemenea, Hezbollah a declarat că a tras joi rachete asupra Tiberias, un oraş din nordul Israelului situat la aproximativ treizeci de kilometri de frontieră.

Joi este sărbătoare legală în Israel cu ocazia Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc.

Confruntările continuă

Armata israeliană, care a anunţat moartea a opt soldaţi începând de luni în sudul Libanului, a spus că a desfăşurat o a doua divizie ca întăriri.

Un atac israelian a lovit centrul Beirutului înainte de zori, lovind „centrul de protecţie civilă” al Hezbollah din Bachoura, o zonă dens populată, potrivit mişcării. Şapte persoane au fost ucise, potrivit serviciilor de salvare ale Hezbollah.

Noi lovituri au lovit şi suburbiile sudice ale Beirutului, părăsite de locuitori, de unde s-au ridicat coloane de fum.

Agenţia de presă libaneză ANI a raportat lovituri în sudul şi estul Libanului, dar şi în oraşe din afara acestor bastioane tradiţionale ale Hezbollah.

În ciuda campaniei de lovituri, în care Israelul a afirmat că a ucis „majoritatea” liderilor Hezbollah, mişcarea a declarat că va continua să lupte împotriva „inamicului”.

Potrivit cifrelor oficiale, peste 1.928 de persoane au fost ucise în Liban din octombrie 2023, dintre care mai mult de 1.000 de la exploziile dispozitivelor de transmisie ale Hezbollah din 17 şi 18 septembrie, atribuite Israelului, şi de la începerea bombardamentelor aeriene masive din 23 septembrie împotriva sudului şi estului ţării şi a suburbiilor sudice ale Beirutului.

Peste 40 de salvatori şi pompieri au fost ucişi în trei zile de loviturile israeliene, potrivit autorităţilor.

Guvernul estimează că aproximativ 1,2 milioane de persoane au fost strămutate.

Între timp, ofensiva israeliană continuă şi în Fâşia Gaza, devastată şi aflată sub asediu de un an, chiar dacă bombardamentele au scăzut în intensitate. Joi, şapte persoane au fost ucise de loviturile israeliene în diferite sectoare ale teritoriului palestinian, potrivit Apărării Civile.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.