Iranul spune că are „dreptul legal” de a pedepsi Israelul. Apel la SUA să-și retragă susținerea
Iranul nu caută să escaladeze tensiunile regionale, dar crede că Israelul trebuie pedepsit, pentru a preveni o instabilitate suplimentară, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.
Declarațiile vin în urma asasinării liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, săptămâna trecută la Teheran într-un atac atribuit Israelului, potrivit Reuters.
"Iranul încearcă să stabilizeze regiunea, dar aceasta va veni doar odată cu pedepsirea agresorului şi crearea unui factor de descurajare în regiune împotriva aventurismului regimului sionist (israelian)", a afirmat Nasser Kanaani, adăugând că o acţiune de ripostă din partea Teheranului este inevitabilă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Iranul are "dreptul legal" de a pedepsi Israelul, inamicul său declarat, a afirmat acelaşi purtător de cuvânt citat de AFP.
"Considerăm că dreptul nostru de a ne apăra securitatea naţională, suveranitatea şi integritatea teritorială este incontestabil", a declarat Nasser Kanani, insistând că "Iranul are dreptul legal de a pedepsi" Israelul.
Kanaani a făcut apel la SUA să înceteze să mai susţină Israelul, spunând că întreaga comunitate internaţională a eşuat în obligaţia sa de a proteja stabilitatea în regiune şi ar trebui să sprijine "pedepsirea agresorului".
La rândul său, Hossein Salami, comandantul şef al Corpului Gardienilor Revoluţiei - armata de elită a regimului iranian -, a reiterat luni ameninţarea că Israelul îşi "va primi pedeapsa la timpul potrivit".
Teheranul şi aliaţii săi, gruparea islamistă palestiniană Hamas şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah, au acuzat Israelul de uciderea lui Haniyeh la 31 iulie, precum şi a comandantului de rang înalt al Hezbollah, Fuad Shukr, cu o zi înainte într-un atac la o periferie a Beirutului. Israelul nu şi-a asumat uciderea lui Haniyeh la Teheran, dar atacul împotriva comandantului Hezbollah a fost revendicat de armata israeliană.
Anterior, publicaţia americană The Wall Street Journal, citată de postul de televiziune israelian i24News, a relatat că Iranul a respins încercările de detensionare a situaţiei în Orientul Mijlociu întreprinse de SUA şi ţările arabe, precum Iordania şi Liban, declarându-se pregătit să lovească Israelul chiar şi cu riscul de a declanşa un război în regiune.
Israelul se pregăteşte pentru un posibil atac iranian care s-ar putea întinde pe mai multe zile, inclusiv tiruri cu rachete. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ţara sa este "într-un război pe mai multe fronturi împotriva axei răului a Iranului". El s-a întâlnit cu şefii săi de securitate duminică seara, în timp ce ministrul apărării Yoav Gallant s-a consultat cu înalţi responsabili militari.
SUA au avertizat Iranul că un atac ar dăuna grav eforturilor noului preşedinte iranian de a dezvolta relaţii cu Occidentul. Washingtonul încearcă de asemenea să reconstituie coaliţia regională care a contracarat cu succes un atac iranian fără precedent asupra Israelului în aprilie.
Aşadar, armata israeliană rămâne în stare de alertă maximă. Autorităţile ar lua în considerare "acţiuni preventive", potenţial în Liban sau în altă parte. Purtătorul de cuvânt al forţelor de apărare israeliene a afirmat că armata este pregătită să acţioneze imediat la ordinele autorităţilor politice, conform postului de televiziune israelian citat.
O coaliţie internaţională, condusă de SUA, ar fi pe cale să se formeze pentru a contracara eventualele atacuri, sub coordonarea CENTCOM din Qatar. În faţa întrebărilor venite dinspre mai multe ţări, Israelul afirmă ambiguu că "toate opţiunile sunt deschise".
În acest sens, mai multe media israeliene au transmis că Israelul ar putea lansa un atac preventiv împotriva Iranului dacă ar obţine dovezi de necontestat ale unui atac iminent din partea Teheranului, potrivit i24News. Această opţiune ar fi fost discutată în cadrul unei întâlniri de securitate convocată duminică seara de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, în prezenţa principalilor responsabili din domeniul apărării din Israel.
Responsabilii de securitate au subliniat că o lovitură preventivă ar fi autorizată numai dacă Israelul ar dispune de informaţii certe, coroborate de serviciile de informaţii americane, care ar confirma un atac iranian iminent.
Secretarul de stat american Antony Blinken ar avea în vederea o vizită în regiune în timpul apropiat, SUA exprimând temeri cu privire la posibilitatea izbucnirii unei conflagraţii regionale în Orientul Mijlociu. Între timp, mai multe ţări şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Libanul.