Iranul ar putea scapa sambata de sanctiuni. Cum se va reflecta masura in pretul carburantilor

Iran petrol, sonda

Regimul de la Teheran va reveni pe piata internationala – mai ales cea a petrolului – daca Agentia Internationala pentru Energie Atomica confirma ca iranienii si-au respectat angajamentele.

„Sanctiunile impotriva Iranului vor fi ridicate astazi", a declarat sambata dimineata ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, la sosirea sa la Viena, informeaza AFP. Ridicarea scanctiunilor ar duce la deblocarea unor valori de miliarde de dolari si va permite Teheranului sa vanda petrol pe piata internationala.

Rezervele de petrol ale Iranulului sunt enorme, fiind depasite doar de cele ale Venezuelei, Arabiei Saudite si Canadei - astfel ca ridicarea sanctiunilor ar putea duce la o ieftinire semnificativa a pretului carburantilor, scrie BBC.

"Astazi este o zi buna pentru poporul iranian si sanctiunile vor fi ridicate. Aceasta este o zi buna pentru regiune, care se debaraseaza de umbra unei confruntari inutile (...) Este, de asemenea, o zi buna pentru intreaga lume, pentru ca aceasta demonstreaza ca mari probleme pot fi rezolvate pe calea diplomatiei si nu prin presiuni si amenintari", a spus Zarif.

Potrivit sefului diplomatiei iraniene, "dupa intrarea in vigoare a acordului pe marginea programului nuclear, terenul a devenit propice pentru o mai mare cooperare la nivel regional impotriva unui pericol care ameninta regiunea, mai exact terorismul si extremismul". "Noi suntem deschisi unei asemenea cooperari si speram ca si alte tari vecine, precum si comunitatea internationala sunt de asemenea deschise", a adaugat Zarif, facand referire la un front comun impotriva gruparii jihadiste Stat Islamic (SI).

Citește și
Iran
Doi iranieni, condamnati la 99 de lovituri de bici pentru ca au dat mana cu o femeie
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Zarif se afla la Viena unde va participa, potrivit agentiei Irna, la o ceremonie pentru anuntarea intrarii in vigoare a acordului nuclear incheiat in iulie 2015 intre Teheran si marile puteri, menit sa puna capat unei dispute de peste 13 ani. Zarif urmeaza sa aiba la Viena intrevederi cu omologul sau american John Kerry si cu sefa diplomatiei europene Federica Mogherini. El este insotit de seful Organizatiei iraniene pentru energie nucleara, Ali Akbar Salehi, precum si de mai multi colaboratori ai sai.

Acordul incheiat in iulie intre Teheran si marile puteri vizeaza limitarea programului nuclear controversat al Iranului, in schimbul ridicarii progresive si controlate a sanctiunilor internationale la adresa Teheranului. In cadrul acestui acord, Teheranul a redus deja numarul de centrifuge si a trimis in strainatate aproape intregul sau stoc de uraniu slab imbogatit. De asemenea, Iranul trebuie sa inlature in zilele ce urmeaza nucleul reactorului cu apa grea din Arak, o alta masura necesara pentru intrarea in vigoare a acordului.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) trebuie sa confirme in mod oficial ca iranienii si-au respectat angajamentele asumate in cadrul acordului din iulie. Un raport in acest sens va fi "probabil" dat publicitatii sambata, potrivit unor surse diplomatice de la Viena.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Tensiunile dintre Iran si Arabia Saudita, un pericol pentru
Tensiunile dintre Iran si Arabia Saudita, un pericol pentru "butoiul de pulbere" din regiune. Apelul facut de Turcia

Turcia a lansat luni un apel Iranului şi Arabiei Saudite sa reduca tensiunile, subliniind ca ostilitatea dintre aceste doua puteri ale lumii musulmane nu poate decat sa inrautateasca situatia din "butoiul cu pulbere" care este Orientul Mijlociu.
 

Doi iranieni, condamnati la 99 de lovituri de bici pentru ca au dat mana cu o femeie
Doi iranieni, condamnati la 99 de lovituri de bici pentru ca au dat mana cu o femeie

Doi poeti iranieni au fost condamnati la 99 de lovituri de bici fiecare fiindca au dat mana cu o femeie, act considerat in Iran "relatie sexuala asemanatoare cu adulterul" atunci cand implica o femeie care nu apartine cercului familial.

Parlamentul iranian a aprobat acordul nuclear incheiat cu marile puteri, in urma cu trei luni
Parlamentul iranian a aprobat acordul nuclear incheiat cu marile puteri, in urma cu trei luni

Parlamentul iranian a aprobat marti cu 161 de voturi pentru, 59 impotriva si 13 abtineri acordul nuclear incheiat cu marile puteri in urma cu trei luni, la 14 iulie, au anuntat media de stat iraniene, relateaza AFP.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.