"Ipoteza" lansata de televiziunea de stat chineza. De ce ar fi falsa imaginea cu micutul Omran, simbolul razboiului din Siria
China lanseaza o ipoteza controversata, cu privirea la imaginea simbol in care apare Omran, baietelul sirian scos de sub daramaturi.
Televiziunea de stat chineza pune sub semnul indoielii autenticitatea imaginilor in care apare Omran - baiatul sirian cu chipul insangerat care a devenit un simbol al conflictului din tara sa - si sustine chiar ca acestea ar putea fi fructul 'propagandei de razboi occidentale', relateaza luni AFP, citat de Agerpres.
Realizata dupa un bombardament care a avut loc miercurea trecuta asupra cartierului controlat de rebeli Qaterji din Alep, fotografia lui Omran, in varsta de 4 ani, a suscitat indignare pe internet, iar diplomatia americana a anuntat ca vede in acest baiat 'adevaratul chip' al razboiului din Siria.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Beijingul sustine cu fermitate regimul sirian si este apropiat de Moscova, care lanseaza concertat lovituri aeriene asupra cartierelor din estul Alepului, unde se afla baietelul.
In cursul weekend-ului, televiziunea centrala chineza CCTV a calificat imaginile cu Omran drept 'o inregistrare video suspectata ca ar fi un fals'.
"Criticii au estimat ca aceasta inregistrare video face parte dintr-o operatiune de propaganda de razboi menita sa sprijine un pretext 'umanitar' pentru o interventie a puterilor occidentale in Siria", explica o voce din off la difuzarea acestui subiect.
'In loc de a continua imediat operatiunile de salvare, oamenii au preferat sa puna mana pe camera', se mai mentioneaza in materialul CCTV.
Imaginile, intens partajate, il infatiseaza pe baiat asezat pe un scaun dintr-o ambulanta, cu chipul acoperit de praf si de sange, in stare de soc, dupa o explozie provocata de un raid asupra Alep. Fratele sau Ali, in varsta de zece ani, a murit sambata in urma ranilor suferite, potrivit unui ONG.
Alep este teatrul unor intense bombardamente si lupte intre trupele lui Bashar al-Assad si insurgenti pentru controlul sau.
In jur de 333 de civili au murit de la 31 iulie, cand rebelii au lansat o ofensiva majora pentru a sparge incercuirea orasului de catre trupele regimului.
Totusi, Rusia a respins vineri ideea potrivit careia una dintre loviturile sale aeriene ar fi putut provoca ranirea lui Omran, dand asigurari ca respectivul cartier, Qaterji, se situeaza la distanta de zonele bombardate de aviatia rusa.
Amiralul Guan Youfei, oficial responsabil pentru cooperare militara internationala, s-a intalnit saptamana trecuta la Damasc cu ministrul sirian al apararii si a afirmat ca Beijingul vrea sa dezvolte 'legaturi militare mai stranse' cu regimul sirian, potrivit presei de sta
China state media questions authenticity of Syria Omran video https://t.co/Jcr9quoq6A pic.twitter.com/AgL7gAnWZ2
— Yahoo Philippines (@YahooPH) August 22, 2016
China state media casts doubt on Syria Omran video https://t.co/5Lu6NYOuFI pic.twitter.com/RulzUHEhlR
— FRANCE 24 (@FRANCE24) August 22, 2016