"Ipoteza" lansata de televiziunea de stat chineza. De ce ar fi falsa imaginea cu micutul Omran, simbolul razboiului din Siria

Ultima actualizare: 25-08-2016 07:02
siria

China lanseaza o ipoteza controversata, cu privirea la imaginea simbol in care apare Omran, baietelul sirian scos de sub daramaturi.

Televiziunea de stat chineza pune sub semnul indoielii autenticitatea imaginilor in care apare Omran - baiatul sirian cu chipul insangerat care a devenit un simbol al conflictului din tara sa - si sustine chiar ca acestea ar putea fi fructul 'propagandei de razboi occidentale', relateaza luni AFP, citat de Agerpres.

Realizata dupa un bombardament care a avut loc miercurea trecuta asupra cartierului controlat de rebeli Qaterji din Alep, fotografia lui Omran, in varsta de 4 ani, a suscitat indignare pe internet, iar diplomatia americana a anuntat ca vede in acest baiat 'adevaratul chip' al razboiului din Siria.

Beijingul sustine cu fermitate regimul sirian si este apropiat de Moscova, care lanseaza concertat lovituri aeriene asupra cartierelor din estul Alepului, unde se afla baietelul.

In cursul weekend-ului, televiziunea centrala chineza CCTV a calificat imaginile cu Omran drept 'o inregistrare video suspectata ca ar fi un fals'.

"Criticii au estimat ca aceasta inregistrare video face parte dintr-o operatiune de propaganda de razboi menita sa sprijine un pretext 'umanitar' pentru o interventie a puterilor occidentale in Siria", explica o voce din off la difuzarea acestui subiect.

'In loc de a continua imediat operatiunile de salvare, oamenii au preferat sa puna mana pe camera', se mai mentioneaza in materialul CCTV.

Imaginile, intens partajate, il infatiseaza pe baiat asezat pe un scaun dintr-o ambulanta, cu chipul acoperit de praf si de sange, in stare de soc, dupa o explozie provocata de un raid asupra Alep. Fratele sau Ali, in varsta de zece ani, a murit sambata in urma ranilor suferite, potrivit unui ONG.

Alep este teatrul unor intense bombardamente si lupte intre trupele lui Bashar al-Assad si insurgenti pentru controlul sau.

In jur de 333 de civili au murit de la 31 iulie, cand rebelii au lansat o ofensiva majora pentru a sparge incercuirea orasului de catre trupele regimului.

Totusi, Rusia a respins vineri ideea potrivit careia una dintre loviturile sale aeriene ar fi putut provoca ranirea lui Omran, dand asigurari ca respectivul cartier, Qaterji, se situeaza la distanta de zonele bombardate de aviatia rusa.

Amiralul Guan Youfei, oficial responsabil pentru cooperare militara internationala, s-a intalnit saptamana trecuta la Damasc cu ministrul sirian al apararii si a afirmat ca Beijingul vrea sa dezvolte 'legaturi militare mai stranse' cu regimul sirian, potrivit presei de sta
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO