Criza in Ucraina. Kievul a cerut dezarmarea gruparilor paramilitare dupa atacul armat soldat cu trei raniti
Parlamentul ucrainean a votat marti dezarmarea gruparilor paramilitare care au participat la contestarea proeuropeana si care controleaza in continuare centrul Kievului.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Cronologia evenimentelor, marti, 01 aprilie 2014
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
ora 12:27 La o zi dupa un atac provocat de un membru al miscarii nationaliste Pravii Sektor la Kiev, Parlamentul din Ucraina a votat dezarmarea gruparilor militare.
Textul a fost aprobat de 256 de deputati, in timp ce 47 de alesi s-au abtinut. Dezarmarea acestor grupari radicale cu aspect de militie este ceruta in special de Rusia, care nu a incetat sa avertizeze asupra atingerilor aduse drepturilor rusofonilor. Ea este sustinuta insa si de tarile occidentale.
"Poporul ucrainean cere ordine. Toti cei care poarta arme, in afara de politie, armata, Serviciul de Securitate si Garda Nationala, sunt sabotori care lucreaza impotriva Ucrainei", a declarat presedintele interimar Oleksandr Turcinov inaintea votului.
Gruparile paramilitare precum Pravii Sektor s-au aflat in prima linie a contestarii presedintelui Viktor Ianukovici, tinand garda sus pe baricadele din Maidan si opunandu-se redutabilelor forte antirevolta Berkut.
Grupari proruse de acelasi tip au aparut in cadrul manifestatiilor separatiste din estul rusofon al tarii. In pofida indepartarii de la putere a presedintelui si instalarii unei puteri de tranzitie, membrii grupului continua sa asigure securitatea in Maidan, Piata Independentei din Kiev.
ora 12:02 Parlamentul ucrainean a aprobat marti organizarea unor manevre militare comune cu state din cadrul NATO si UE, in perioada mai-octombrie, pe teritoriul ucrainean, inclusiv in apele Marii Negre, relateaza AFP.
Textul a fost aprobat de 235 de deputati. Niciun parlamentar nu a votat impotriva. "Este o ocazie buna pentru dezvoltarea fortelor noastre armate", a declarat ministrul Apararii Mihailo Koval.
ora 07.00 Corlatean participa astazi la reuniunea sefilor diplomatiilor din NATO, dedicata situatiei din Ucraina
Programul cuprinde o reuniune si un dineu de lucru in format Aliat si patru reuniuni cu partenerii, respectiv Comisia NATO – Ucraina (NUC) si Comisia NATO – Georgia (NGC), precum si reuniunile cu partenerii din Initiativa de Cooperare Istanbul (ICI) si cu partenerii ISAF (Afganistan). "Vor fi analizate stadiul si perspectivele relatiilor cu Rusia, aprofundarea cooperarii cu Ucraina si masurile de consolidare a relatiilor NATO cu partenerii estici, inclusiv R. Moldova. Vor mai fi abordate dezvoltarea cooperarii cu statele partenere NATO, inclusiv in perspectiva rezultatelor asteptate in aceasta directie la Summit-ul NATO din Marea Britanie in domeniul cresterii gradului de interoperabilitate, respectiv construirea capacitatii de aparare si securitate", se arata intr-un comunicat MAE.
ora 06.00 Trei persoane au fost ranite la Kiev dupa ce un membru al miscarii de extrema dreapta Pravii Sektor a deschis focul, luni seara.
Evenimentele au avut loc in fata restaurantului Mafia, situat la o suta de metri de Piata Independentei, epicentul miscarii de contestare. "Potrivit relatarilor unor martori, focul a fost deschis de un anume Orest din cadrul Pravii Sektor. Trei persoane sunt ranite, dintre care doua grav", a precizat ministrul ucrainean.
"Doi combatanti ai fortei de autoaparare din Maidan si vicepresedintele administratiei orasului Kiev, Bogdan Dubas, se afla printre raniti", a adaugat Avakov. El a precizat ulterior ca atacatorul, un barbat de 33 de ani, era beat in momentul deschiderii focului si ca persoana grav ranita grav face parte din cadrul Pravii Sektor.
Miscarea de extrema dreapta Pravii Sektor a intrat deja in centrul unei polemici dupa ce Oleksandr Muziciko, supranumit Sasko Belii (Sasko Albul), liderul Pravii Sektor in Ucraina de Vest, a fost ucis pe 25 martie 2014 intr-un schimb de focuri cu politisti care au venit sa-l aresteze la Rivne. El era cautat pentru apartenenta la un grup de crima organizata. De atunci, gruparea nationalista cere demisia lui Arsen Avakov.
Cronologia evenimentelor, luni, 31 martie 2014
Autoritatile de la Kiev au anuntat ca Rusia isi "retrage progresiv" trupele de la granitele Ucrainei
Rusia a inceput sa reduca presiunea militara la granita cu Ucraina. Presedintele Vladimir Putin a informat-o pe Angela Merkel cu privire la o retragere partiala a trupelor rusesti.
Apoi, ministerul Apararii de la Moscova a anuntat ca un batalion se va intoarce in baza sa. Asta inseamna insa cateva sute de soldati - o nimica toata daca stam sa ne gandim ca, potrivit estimarilor, Rusia a mobilizat la granita cateva zeci de mii de militari.
"Suntem fete pasnice, suntem vacarite, nu suntem puicute tinere. Dar daca trupele rusesti ne invadeaza, le vom arunca in oala. Veniti, veniti alaturi de noi, suntem "Brigada vacaritelor". Sunt milioane altele ca noi, gata sa se alature cruciadei noastre."
Inarmate cu ce-au gasit pe langa casa, 8 doamne pareau gata de lupta, asa cum - spun ele - ar trebui sa fie toti barbatii Ucrainei, daca Rusia va invada tara. Protagonistele acestui videoclip cu mesaj patriotic fac parte din formatia "Batalionul vacaritelor", care a castigat editia de anul trecut a concursului "Ucrainenii au talent". Cantecul a fost postat pe internet, pentru a-i distra si incuraja pe oameni in aceasta perioada tensionata.
Dincolo de acest apel amuzant la rezistenta, este evident ca ucrainenii iau in serios amenintarea. Presedintele interimar a verificat pregatirea trupelor, la o baza militara de langa Kiev.
Totusi, luni, situatia parea sa se mai calmeze. Ministrul rus al Apararii a anuntat ca un batalion implicat in manevrele militare de la granita se va intoarce in baza sa din regiunea Samara. Asta inseamna intre 500 si 700 de soldati - o picatura in marea formata din zeci de mii de militari, mobilizati la frontiera cu Ucraina.
Oleksandr Turcinov, presedintele interimar al Ucrainei: "Suntem pregatiti pentru negocieri, dar as vrea sa subliniez ca eliberea Crimeei de sub ocupatia rusa va reprezenta in continuare elementul de baza al oricarei negocieri."
Sansele ca Rusia sa renunte la peninsula sunt insa aproape inexistente. Luni, premieurl rus Dmitri Medvedev a facut o vizita in Crimeea si a anuntat ca regiunea va deveni o zona economica speciala, care se va bucura de reduceri de taxe si mai putina birocratie, pentru atragerea investitorilor. Medvedev a anuntat totodata ca salariile si pensiile vor creste, iar sistemul medical si infrastructura vor fi modernizate.
Intalnire la Paris pentru rezolvarea problemei ucrainene
O noua intalnire, la Paris, intre sefii diplomatiilor rusa si americana s-a incheiat fara acord in privinta Ucrainei.John Kerry a cerut Rusiei sa-si retraga trupele de la frontiera ucraineana si a avertizat ca nicio decizie nu va fi luata fara participarea Kievului. Serghei Lavrov a propus o "solutie federala" in Ucraina, care, sustine seful diplomatei ruse, ar atenua criza aparuta dupa alipirea Crimeii la Rusia. Ministrul rus al Afacerilor Externe sustine o propunere care urmareste sa confere mai multa putere regiunilor rusofone din Ucraina, in cadrul unei structuri federale. Kievul respinge, insa, ferm aceasta eventualitate, iar John Kerry a insistat ca orice acord trebuie sa tina cont de pozitia Ucrainei.
John Kerry, secretarul de stat al SUA: "I-am spus, fara echivoc, ca Statele Unite considera, in continuare, ca actiunile Rusiei sunt ilegale si lipsite de legitimitate. Orice progres real in legatura cu Ucraina trebuie sa includa retragerea fortelor masive ruse desfasurate, in prezent, de-a lungul frontierei ucrainene. In aceasta seara, i-am facut cunoscuta ministrului rus de Externe profunda noastra preocupare fata de prezenta acestor forte".
Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei: "Avem puncte de vedere divergente in privinta cauzelor acestei crize, dar am cazut de acord sa continuam discutiile pentru a obtine o reglementare diplomatica a situatiei, care sa fie si in interesul poporului ucrainean"
In drumul spre Statele Unite, secretarul american John Kerry a facut o oprire la Paris, pentru a se intalni cu omologul sau rus Serghei Lavrov. Reuniunea a fost aranjata in graba, vineri, in timpul discutiei telefonice dintre Barack Obama si Vladimir Putin. Cei doi oficiali au incercat sa gaseasca o solutie pasnica la criza din Ucraina. Statele Unite vor ca Rusia sa isi retraga trupele si sa respecte suveranitatea vecinei sale de la vest, iar Rusia vine cu o idee radicala: Ucraina sa devina o federatie neutra.
Sute de locuitori ai Crimeei au sarbatorit in strada trecerea peninsulei la ora noii capitale - Moscova. Sambata noapte, ceasurile din gara Simferopol au fost date inainte cu doua ore. Este ultima etapa in procesul de includere a acestei regiuni in sanul noii ei patrii. Atmosfera a fost total diferita in Ucraina, din cauza unei temeri acute ca Rusia isi va trimite zecile de mii de soldati stationati la granita, in teritoriile rusofone din estul tarii. Tineri, dar si barbati in toata firea, se pregatesc cum pot pentru un eventual conflict.
Oamenii au ridicat baricade din nisip si pneuri si au invatat sa pregateasca cocktailuri Molotov. Unul dintre militarii de ocazie i-a sugerat unui reporter CNN ca "unitatea" lui a reusit sa faca rost de cantitati insemnate de explozibil. Declaratii de acest fel arata, inca o data, ca printre ucraineni, asigurarile pacifiste ale oficialilor rusi nu mai au demult credibilitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, Kiev, serghei lavrov, John Kerry,
Dată publicare:
30-03-2014 20:54