Criza in Ucraina. Tatarii din Crimeea au votat in favoarea autonomiei lor
Minoritatea tatara din Crimeea a votat, sambata, in favoarea autonomiei sale pe teritoriul anexat recent de Rusia, relateaza agentiile Ukrinform si RIA Novosti.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
"Tatarii nu recunosc anexarea regiunii de catre Rusia. Noi am votat in favoarea crearii unei autonomii", a declarat liderul tatarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, la reuniunea din orasul Bahcisarai, unde reprezentanti ai acestei comunitati musulmane, formate din aproximativ 300.000 de persoane, s-au adunat sambata pentru a-si decide soarta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De asemenea, el s-a adresat catre "ONU, Uniunea Europeana, OSCE, popoarele si guvernele altor state, cu rugamintea de a sustine dreptul poporului tatar la autodeterminare, prin crearea autonomiei pe teritoriul istoric al tatarilor - Crimeea".
Presedintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, de asemenea, prezent la reuniunea din Bahcisarai, s-a declarat pregatit sa joace rolul de mediator intre tatarii din Crimeea si autoritatile ruse. "In acest an se implinesc 70 de ani de la deportatea tatarilor din Crimeea. Din pacate, in decursul acestor 70 de ani situatia tatarilor a ramas neschimbata. Trebuie sa corectam aceasta nedreptate", a afirmat Minnihanov.
El a adaugat ca a avut o intalnire cu presedintele rus, Vladimir Putin, care l-ar fi rugat sa vina la aceasta reuniune si sa faca anumite declaratii.
Tatarii din Crimeea, care reprezinta aproximativ 12 la suta din populatie, s-au opus ferm referendumului din 16 martie, pe care l-au boicotat in cea mai mare parte. Minoritatea tatara nu are incredere in Moscova de cand Iosif Stalin a ordonat deportarea in masa a tatarilor din Crimeea catre Asia Centrala, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand jumatate dintre acestia au murit pe drum. Lor nu li s-a permis sa se intoarca in Crimea inainte de sfarsitul anilor 1980.
Rusia si SUA inca nu au un plan comun cu privire la criza din Ucraina
Presedintele rus Vladimir Putin l-a sunat vineri pe Barack Obama, pentru a discuta, potrivit Casei Albe, despre propunerea americana pentru solutionarea crizei din Ucraina, unde a inceput campania electorala in vederea alegerilor prezidentiale, planificate sa aiba loc pe 25 mai. "In comunicatul de presa cu privire la aceasta conversatie telefonica, Casa Alba nu a relevat corect continutul", a subliniat oficialul rus. "Statele Unite au oferit comentarii la propunerile noastre", si nu invers, a subliniat Riabkov.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, vladimir putin, crimeea, tatarstan, tatari,
Dată publicare:
30-03-2014 07:37