Directorul SRI, despre situatia de securitate din zona: "Sper ca nu vom ajunge la un fel de neo-razboi rece"
Directorul SRI, George Maior, a declarat, comentand recentele evolutii din zona legate de Ucraina si Rusia, ca spera sa nu se va ajunge la "un fel de neo-razboi rece", el mentionand ca este necesara o atentie sporita "pe linie de contraspionaj".
Intrebat cum evalueaza situatia de securitate in contextul recentelor evolutii din zona legate de Ucraina si Rusia si daca aceste evolutii implica si riscuri interne, Maior a raspuns: "Eu sper ca recentele evolutii pe care, de altfel, le-am subliniat in trecut, si uitati-va atent la felul in care, si din perspectiva institutionala, Serviciul s-a raportat la amenintarile provenind din zona estica, eu sper ca nu vom ajunge la un fel de neorazboi rece. Evident ca aceste evolutii geopolitice au implicatii relativ la securitatea regionala si securitatea Romaniei".
El a mentionat ca nu crede ca se poate vorbi despre o amenintare militara directa. "In schimb, va trebui sa fim foarte atenti la aspecte legate de stabilitatea regionala, aspecte legate de elemente de influentare a evolutiilor din regiune prin metode specifice serviciilor de informatii. Deci atentie pe linie de contraspionaj sporita, am avut de altfel din totdeauna necesitatea de a crea aici un baraj informativ solid, in aceasta regiune, pe care, de fapt, o avem in vedere si am avut-o intotdeaunea in vedere, si necesitatea de a cunoaste mai bine evolutiile si de a incerca sa oferim prognoze vizavi de ele", a spus directorul SRI intr-un interviu acordat Mediafax.
Intrebat daca, in acest context, isi mentine afirmatia facuta la sfarsitul anului trecut, conform careia este nevoie de o "cooperare pragmatica inclusiv in domeniul informatiilor, pentru interesul nostru national, si cu Rusia", Maior a raspuns: "In ceea ce priveste cooperarea pe linia informatiilor, eu imi mentin afirmatia ca pentru interesul national al Romaniei - si ma refer la diverse tipuri de amenintari, incepand cu terorismul si terminand cu crima organizata transfrontalier sau alte aspecte negative care pot influenta securitatea nationala a Romaniei - e nevoie de cooperare pragmatica cu orice stat care poate oferi asemenea informatii, fie ca vorbim de state din Orientul Mijlociu, de state care nu fac parte din sistemul nostru oficial de aliante. Si, din acest punct de vedere, orice ne intereseaza care poate aduce un plus de cunoastere pentru securitatea Romaniei".