Directorul SRI, despre situatia de securitate din zona: "Sper ca nu vom ajunge la un fel de neo-razboi rece"

George Maior

Directorul SRI, George Maior, a declarat, comentand recentele evolutii din zona legate de Ucraina si Rusia, ca spera sa nu se va ajunge la "un fel de neo-razboi rece", el mentionand ca este necesara o atentie sporita "pe linie de contraspionaj".

Intrebat cum evalueaza situatia de securitate in contextul recentelor evolutii din zona legate de Ucraina si Rusia si daca aceste evolutii implica si riscuri interne, Maior a raspuns: "Eu sper ca recentele evolutii pe care, de altfel, le-am subliniat in trecut, si uitati-va atent la felul in care, si din perspectiva institutionala, Serviciul s-a raportat la amenintarile provenind din zona estica, eu sper ca nu vom ajunge la un fel de neorazboi rece. Evident ca aceste evolutii geopolitice au implicatii relativ la securitatea regionala si securitatea Romaniei".

El a mentionat ca nu crede ca se poate vorbi despre o amenintare militara directa. "In schimb, va trebui sa fim foarte atenti la aspecte legate de stabilitatea regionala, aspecte legate de elemente de influentare a evolutiilor din regiune prin metode specifice serviciilor de informatii. Deci atentie pe linie de contraspionaj sporita, am avut de altfel din totdeauna necesitatea de a crea aici un baraj informativ solid, in aceasta regiune, pe care, de fapt, o avem in vedere si am avut-o intotdeaunea in vedere, si necesitatea de a cunoaste mai bine evolutiile si de a incerca sa oferim prognoze vizavi de ele", a spus directorul SRI intr-un interviu acordat Mediafax.

Intrebat daca, in acest context, isi mentine afirmatia facuta la sfarsitul anului trecut, conform careia este nevoie de o "cooperare pragmatica inclusiv in domeniul informatiilor, pentru interesul nostru national, si cu Rusia", Maior a raspuns: "In ceea ce priveste cooperarea pe linia informatiilor, eu imi mentin afirmatia ca pentru interesul national al Romaniei - si ma refer la diverse tipuri de amenintari, incepand cu terorismul si terminand cu crima organizata transfrontalier sau alte aspecte negative care pot influenta securitatea nationala a Romaniei - e nevoie de cooperare pragmatica cu orice stat care poate oferi asemenea informatii, fie ca vorbim de state din Orientul Mijlociu, de state care nu fac parte din sistemul nostru oficial de aliante. Si, din acest punct de vedere, orice ne intereseaza care poate aduce un plus de cunoastere pentru securitatea Romaniei".

Citește și...
SRI: Trei romani se afla in top 10 hackeri specializati in criminalitate cibernetica. Ce tari sunt vizate
SRI: Trei romani se afla in top 10 hackeri specializati in criminalitate cibernetica. Ce tari sunt vizate

Trei din primii 10 utilizatori ai celui mai important si apreciat forum de criminalitate cibernetica sunt din Romania, a declarat marti directorul adjunct al Centrului de National CYBERINT din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Gheorghe Stefan, cunoscut drept
Gheorghe Stefan, cunoscut drept "Pinalti", ar fi anchetat de DNA si SRI intr-un dosar de prejudiciere a bugetului local

Procurorii anticoruptie au descins marti la mai multe firme controlate de apropiatii primarului de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, zis Pinalti.

Primele concluzii dupa dialogul purtat de seful SRI cu fostul director CIA despre
Primele concluzii dupa dialogul purtat de seful SRI cu fostul director CIA despre "securitatea internationala"

Directorul SRI a avut o intrevedere cu generalul Michael V. Hayden, fost director al CIA, cu care a discutat despre securitatea internationala in mediul geostrategic actual si despre "o serie de realizari importante."

Recomandări
Se schimbă regulile pentru construcții. Unde și în ce condiții poți ridica un imobil fără autorizație
Se schimbă regulile pentru construcții. Unde și în ce condiții poți ridica un imobil fără autorizație

O autorizație de construcție trebuie eliberată în cel mult 65 de zile, iar în mediul rural unele case pot fi ridicate fără acest document. Sunt două dintre prevederile noului Cod al construcțiilor aprobat de Guvern.

 

Cătălin Predoiu: Știam că va fi o dezbatere extrem de sensibilă. Cum s-a ajuns la pragul de 9.000 de lei - INTERVIU
Cătălin Predoiu: Știam că va fi o dezbatere extrem de sensibilă. Cum s-a ajuns la pragul de 9.000 de lei - INTERVIU

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022.  

“Toată economia lumii se prăbușește. Vine cea mai mare recesiune din istorie”. Interviu cu Robert Kiyosaki
“Toată economia lumii se prăbușește. Vine cea mai mare recesiune din istorie”. Interviu cu Robert Kiyosaki

Economia lumii se prăbușește sub ochii noștri, sistemul bancar va intra în colaps, cel al pensiilor nu mai e sustenabil, iar toate acestea prevestesc cea mai gravă criză economică globală din istorie.