Intalnire informala intre cei mai puternici oameni ai lumii. Ce au discutat Putin si Obama, inghesuiti la o masuta retrasa

16-11-2015 08:12


Summitul G-20 aflat in plina desfasurare in Antalya a prilejuit o intalnire informala intre cei mai puternici oameni ai lumii.

Inclinati unul spre celalalt, inconjurati de colaboratori, cei doi sefi de stat au discutat asezati pe fotolii de piele, izolati intr-un colt al salii in care circulau ceilalti lideri si numerosi oficiali. Intrevederea, ale carei continut si durata nu au fost dezvaluite, nu fusese anuntata. Potrivit agentiei Reuters, discutia a durat mai mult de 30 de minute.

Cum s-au vazut Barack Obama si Vladimir Putin si-au dat mana si au schimbat cateva vorbe. Atmosfera dintre cei doi a fost vizibil mai destinsa decat la ultima lor intrevedere de la Adunarea Generala a ONU din septembrie. Presedintele american a fost insotit de Susan Rice consiliera lui pe probleme de securitate. Dornici sa vorbeasca departe de urechile jurnalistilor cei doi lideri s-au indreptat catre o masuta retrasa, unde au stat inghesuiti, insotiti fiecare de cate un consilier. Din imagini se poate deduce o discutie intensa care probabil s-a concentrat pe atentatele de la Paris.

Precedenta intalnire Obama - Putin a avut loc la sfarsitul lui septembrie la New York, in marja Adunarii Generale a ONU, exact inaintea declansarii interventiei militare ruse in Siria.

Obama si Putin au convenit duminica asupra necesitatii unei tranzitii politice in Siria conduse de sirieni, a declarat duminica un oficial al Casei Albe, referindu-se la discutia purtata de cei doi lideri. “Presedintele Obama si presedintele Putin au convenit asupra necesitatii unei tranzitii politice conduse de sirieni, care sa fie precedata de negocieri mediate de ONU intre opozitia si regimul din Siria, precum si de o incetare a focului”, a declarat oficialul, mentionand ca intrevederea, care a durat 35 de minute, a vizat eforturile de gasire a unei solutii la conflictul sirian, devenita si mai presanta dupa recentele atentate de la Paris.

In cursul discutiei, Barack Obama a salutat eforturile depuse de toate statele care lupta impotriva Statului Islamic, remarcand importanta eforturilor militare ale Rusiei in Siria indreptate impotriva acestei organizatii, a mai indicat sursa citata.

Cancelarul Merkel: G20, unit in fata amenintarii teroriste

Grupul celor mai puternice 20 de economii din lume este hotarat sa fie unit in fata amenintarii teroriste, a declarat cancelarul german Angela Merkel, la summit. “Transmitem de aici, de la summitul G20, un semnal puternic ca suntem mai puternici decat orice forma de terorism”, a subliniat cancelarul german, subliniind ca prioritatea este acum identificarea autorilor atentatelor de la Paris si a complicilor lor.

“Datoram aceasta in special victimelor si apropiatilor lor. O datoram insa si multor victime inocente care fug din calea razboiului si a terorismului”, a continuat dna Merkel, potrivit careia intarirea frontierelor externe ale Europei este cruciala pentru Germania.

Sefa guvernului de la Berlin a mai precizat ca se va intalni cu presedintele rus Vladimir Putin in cursul serii de duminica, urmand ca luni sa discute cu liderul de la Casa Alba, Barack Obama. “Toti stim ca timpul preseaza”, a subliniat ea

VIDEO PROTVPLUS.RO