Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea să se știe despre războiul din Ucraina
Moscova nu a mai dat publicității niciun bilanț încă din primele luni ale conflictului, când a admis că erau aproximativ 2.000 de soldați morți.
31.000 de soldați ucraineni și-au pierdut viața în cei doi ani care au trecut de la începutul invaziei ruse.
E cifra oficială anunțată, duminică, de președintele Volodimir Zelenski, în cadrul unui interviu la Kiev.
Liderul ucrainean a mai adăugat că rușii ar fi pierdut, în total, aproape 500.000 de oameni: morți, răniți sau dispăruți.
Zelenski a anunțat, de asemenea, că un plan de pace pregătit de Kiev alături de partenerii săi occidentali va fi predat Rusiei în această primăvară. Dar insistă că nu va negocia cu Vladimir Putin.
Pentru prima oară de la începutul războiului, președintele Volodimir Zelenski a spus câți militari ucraineni au murit în invazia rusă. Numărul răniților nu a fost dat publicității, nici cel al civililor morți.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "31.000 de soldați ucraineni au murit în acest război. Nu 300.000, nu 150.000, așa cum a mințit Putin în stilul în care mint Putin și cercul lui de mincinoși. În orice caz, fiecare dintre aceste pierderi e un sacrificiu mare pentru noi. Nu știu câți ruși morți sau dispăruți sunt, dar știu că se apropie de o jumătate de milion, împreună cu cei care au fost răniți".
Moscova nu a mai dat publicității niciun bilanț încă din primele luni ale conflictului, când a admis că erau aproximativ 2.000 de soldați morți.
De altfel, armata rusă continuă să atace pozițiile fortificate ucrainene în mai multe puncte ale frontului, în regiunile Zaporojie și Donețk.
Kyrylo Budanov, șeful serviciilor secrete militare din Ucraina: "(Rușii) au un singur obiectiv pe care încearcă să-l îndeplinească de doi ani de zile, fără succes. Să ocupe complet regiunile Lugansk și Donețk și să păstreze ceea ce au ocupat deja. Nu au reușit în 2022 și 2023, vor eșua și în 2024".
În regiunea Donețk, armata ucraineană rezistă cu greu, mai ales din cauza lipsei de muniție cu care se confruntă de câteva luni încoace. Proiectilele sunt folosite cu zgârcenie.
Mulți dintre militarii care luptă în zona orașului Bahmut sunt veterani ai armatei ucrainene. "Udav" e comandantul unei companii de tancuri și e pe front încă din primele zile, când unitatea lui a fost încercuită în Mariupol.
"Udav", comandantul unei companii de tancuri a Ucrainei: "Rușii aveau obiceiul să ne atace în valuri până la ora 07:00 seara. Apoi se opreau și începea aviația să ne bombardeze. Rachetele lor au distrus uzina (n.r. - Azovstal). Am ieșit din încercuire sub foc intens".
SUA amână momentul în care va ajuta din nou Ucraina, dar are încredere în forțele Kievului
În acest timp, la Washington, republicanii și democrații nu au ajuns la un consens în privința reluării ajutoarelor militare către Kiev. Consilierul pe probleme de securitate al președintelui Biden spune că Ucraina încă are șanse să câștige războiul, dacă aliații îi livrează echipamentele de care are nevoie.
Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate al Casei Albe: "Ucraina poate să elibereze teritoriul pe care l-a ocupat Rusia, poate să se asigure că Rusia dă greș și Ucraina învinge. Dar asta se poate întâmpla doar dacă primește ceea ce are nevoie. Din această cauză, Statele Unite trebuie să livreze pachetul de ajutoare care a fost aprobat deja cu o largă majoritate în Senatul SUA. E rândul Camerei Reprezentanților să aprobe acel pachet".
Cel mai recent succes al rușilor, cucerirea orașului Avdiivka, a fost posibil doar din cauza lipsei de muniție, spun oficialii ucraineni, care cer Congresului american să aprobe pachetul de 60 de miliarde de dolari în asistență de securitate, pe care l-a propus administrația Biden.