Rusia intră în al treilea an de război mai bogată ca niciodată. Folosește sancțiunile pentru a vinde SUA petrol de 1,3 mld $

tancuri petroliere
Shutterstock

Kremlinul intră în al treilea an de război mai bogat ca niciodată, iar Vladimir Putin a ajuns să se folosească de sancțiunile care i-au fost impuse de lumea civilizată pentru a exporta Statelor Unite petrol de peste un miliard de dolari.  

Rusia intră în al treilea an de război în Ucraina cu o sumă fără precedent de numerar în cuferele guvernamentale, susținută de un record de 37 de miliarde de dolari din vânzări de țiței către India anul trecut, potrivit unei noi analize, care concluzionează că o parte din acest petrol rusesc a fost rafinat de India și apoi exportat în Statele Unite ca produse petroliere în valoare de peste 1 miliard de dolari, scrie CNN.

Acest flux de plăți în beneficiul Moscovei vine din India, care și-a mărit achizițiile de țiței rusesc de peste 13 ori față de perioada dinaintea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, potrivit unei analize a Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA).

Asta înseamnă că partenerul strategic al Statelor Unite, India, a intervenit pentru a înlocui achizițiile de țiței ale cumpărătorilor occidentali, reduse de sancțiunile impuse Kremlinului, se arată în analiza.

În timp ce vânzările de țiței rusesc către India nu fac obiectul sancțiunilor și sunt în întregime legitime, o examinare a rutelor de transport sugerează că acest volum uriaș de transporturi ar putea implica așa-numita „flotă din umbră” de petroliere, special creată de Moscova pentru a încerca să comercializeze în continuare petrol.

Citește și
Luminița Odobescu
Ministrul de Externe: România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

CNN a asistat la ceea ce este o parte probabilă a acestui comerț complicat în portul grecesc Gythio, la începutul acestei luni.

Două petroliere – unul masiv, celălalt mai mic – s-au apropiat unul de celălalt pentru un transfer de la o navă la alta, care implică trecerea țițeiului între vase, uneori cu scopul de a ascunde originea și destinația sa finală.

Cele două tancuri petroliere au istorii colorate. Ambele au fost încărcate în Rusia, cu câteva săptămâni mai devreme. Unul este deținut de o companie din India acuzată de implicare în încălcări ale sancțiunilor, iar celălalt a fost deținut anterior de o persoană care face obiectul unor sancțiuni separate din SUA, potrivit companiei de monitorizare a transporturilor maritime Pole Star Global.

Transferurile sunt (uneori) făcute în mod legal, dar sunt folosite și ca o tactică ilegală pentru a se sustrage sancțiunile”, a spus David Tannenbaum de la Pole Star Global.

588 de transporturi directe de petrol din Rusia în India, anul trecut

Zeci de transferuri similare au loc în fiecare săptămână în Golful Laconian al Greciei, un punct de referință în drumul spre Canalul Suez și piețele asiatice, spun analiștii.

La începutul lunii februarie, Trezoreria SUA a lansat un nou pachet de sancțiuni împotriva navelor și companiilor suspectate că ar contribui la transportul țițeiului rusesc, încălcând sancțiunile SUA, în încercarea de a împiedica funcționarea flotei din umbră a Rusiei.

Statele Unite au condus de la sfârșitul anului 2022 o coaliție de țări care au fost de acord cu un „plafon de preț”, angajându-se să nu cumpere țiței rusesc la peste 60 de dolari pe baril. Aceste națiuni au interzis, de asemenea, companiilor lor de transport maritim și firmelor de asigurări – jucători cheie în transportul mondial – să faciliteze comerțul cu țiței rusesc peste acest preț.

Plafonul de preț a fost adevăratul declanșator al creării flotei umbre”, a declarat Viktor Katona, de la firma de cercetare comercială Kpler. „Cu cât lanțurile de aprovizionare sunt mai lungi, cu atât este mai dificil să faci transferurile de la navă la navă, cu atât ar fi mai dificil să se determine costul real al unui baril rusesc”.

Unele rute de comerț cu petrol între Rusia și India sunt deschise și directe. Windward, o companie de inteligență artificială maritimă, a analizat mișcările maritime globale pentru CNN și a detectat 588 de transporturi directe ale petrolierelor din Rusia către India anul trecut.

Dar un anumit trafic între cele două țări este mai complex, după cum a observat CNN în largul coastei grecești. Pole Star Global a examinat aceeași rută și a găsit peste 200 de transporturi efectuate anul trecut de către nave din Rusia, care au efectuat un transfer în Golful Laconian către alte nave, care au plecat apoi mai departe în India.

”Flota din umbră” a Rusiei avea anul trecut 1.800 de vapoare

Tannenbaum de la Pole Star Global a mai declarat că firma sa bănuiește că motivul principal al acestor transferuri a fost acela de a se sustrage sancțiunile, deoarece „aproape toate aceste nave” au o legătură cu SUA sau Uniunea Europeană și vor fi supuse plafonului de preț.

Acest golf este închis. Este în afara drumului. Și astfel pot face această activitate într-un fel pseudo-anonim”.

Ami Daniel, CEO al Windward, a făcut o evaluare similară: „Acesta face parte dintr-un efort metodic și sistemic rusesc de a face totul mult mai complicat”.

El a descris stimulentul pentru Rusia și comercianții de petrol de a eluda sancțiunile drept „gigantic”, spunând: „Trebuia să ai un motiv pentru a transfera peste 60 de milioane de barili în mijlocul oceanului și a-i exporta în India, deoarece este mult mai ușor să nu faci asta și să navigi direct”.

Flota din umbră a permis Rusiei să creeze o structură de transport maritim paralelă care poate rezista tacticilor în schimbare și concentrării sancțiunilor occidentale, cu sute de tancuri petroliere cu proprietari ascunși, care folosesc rute complexe. Windward estimează că această flotă a crescut la 1.800 de nave anul trecut.

Impactul net al achizițiilor indiene de țiței a fost slăbirea constrângerilor pe care președintele rus Vladimir Putin le simțea din cauza sancțiunilor petroliere. Veniturile federale ale Rusiei au crescut astfel la un record de 320 de miliarde de dolari în 2023 și urmează să crească și mai mult.

Aproximativ o treime din acești bani au fost cheltuiți pentru războiul din Ucraina de anul trecut, potrivit unor analiști, iar o proporție încă și mai mare este pregătită să finanțeze conflictul în 2024.

Fondurile de care dispune Kremlinul pun Moscova într-o poziție mai bună pentru a susține un război de lungă durată decât Kievul, care se luptă cu disperare să mențină fluxul de numerar occidental.

India spune că importă petrol din Rusia pentru a menține scăzute prețurile mondiale

Potrivit unei analize a datelor publice de la Ministerul rus de Finanțe realizate de către economistul Howard Shatz, veniturile și cheltuielile federale din Rusia au fost ambele la cel mai mare nivel istoric în 2023.

Cu toate acestea, Moscova încă nu a echilibrat conturile, a spus el, un indiciu al costului absolut al războiului, dar și al impactului asupra veniturilor din petrol afectate din sancțiuni.

În ciuda creșterii veniturilor, deficitul bugetar federal a fost la al treilea cel mai ridicat nivel. A fost mai mare doar în 2022 și 2020”, a spus el. „Impozitele pe producția internă și importuri sunt deopotrivă mari și eficiente, ceea ce înseamnă că își impozitează propria populație pentru a plăti pentru acest război”, a completat expertul.

India și-a justificat achizițiile din Rusia ca un mijloc de a menține prețurile globale mai scăzute, deoarece nu concurează cu țările occidentale pentru petrolul din Orientul Mijlociu.

Ministrul Petrolului și Gazelor Naturale, Hardeep Singh Puri, a declarat săptămâna trecută pentru CNBC: „Dacă începem să cumpărăm mai mult petrol din Orientul Mijlociu, prețul petrolului nu va fi de 75 sau 76 de dolari. Va costa 150 de dolari”.

Rolul complex al Indiei în comerțul mondial cu petrol se reflectă și în destinația produselor petroliere în care se transformă țițeiul rusesc.

O parte din țiței este rafinat în produse petroliere la rafinăriile de pe coasta de vest a Indiei, apoi este exportat în SUA și în alte țări care au aderat la sancțiunile împotriva petrolului rusesc.

Produsele rafinate în afara Rusiei nu sunt acoperite de sancțiuni, o omisiune pe care criticii o numesc „lacună în rafinare”.

SUA sunt cel mai mare importator de petrol rusesc rafinat în India

Analiza CREA a estimat că SUA au fost anul trecut cel mai mare cumpărător de produse rafinate din India fabricate din țiței rusesc, în valoare de 1,3 miliarde de dolari- între începutul lui decembrie 2022, când a fost introdus plafonul de preț, și sfârșitul lui 2023. Estimările organizației se bazează pe datele de transport și energie disponibile public.

Valoarea acestor exporturi de produse petroliere crește semnificativ odată ce sunt incluși aliații SUA care aplică și sancțiuni împotriva Rusiei.

CREA a estimat că aceste națiuni au importat în 2023 produse petroliere obținute din țiței rusesc în valoare de 9,1 miliarde de dolari, o creștere cu 44% față de anul precedent.

Moscova a găsit practic mijloace de a se îmbogăți și în urma acestui proces de rafinare și export. Una dintre rafinăriile indiene care acceptă țiței rusesc se află în Vadinar și este condusă de o companie numită Nayara Energy, care este deținută în proporție de 49,1% de gigantul petrolier de stat rus Rosneft.

CREA a estimat că SUA au importat produse petroliere rafinate în Vadinar în valoare de 63 de milioane de dolari în 2023 și că aproximativ jumătate din țițeiul folosit în fabrică era rusesc.

Raportul organizației a adăugat că exporturile de la Vadinar „duc la venituri fiscale semnificative pentru Kremlin sub forma impozitării țițeiului rusesc exportat” și, de asemenea, prin profiturile realizate de Rosneft din rafinare și revânzare către oponenții occidentali ai Moscovei.

Cu toate acestea, analiștii spun că profiturile care pot fi obținute chiar și din cea mai mică încălcare a sancțiunilor împotriva Rusiei sunt vaste, din cauza sumelor semnificative implicate în comercializarea mărfurilor unui singur petrolier.

Într-adevăr, vorbim despre ceva care este uimitor de profitabil”, consideră un expert de la Windward. „Tentația de a face asta este absolut uriașă pentru comercianți. Ar putea câștiga de la 10 până la 40 de milioane de dolari în doar patru sau cinci luni. Nu sunt sigur că există altă oportunitate în lume de a mai obține atâți bani”.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Profit uriaș anunțat de cel mai mare producător rus de petrol. Cât bani a câștigat în 2023, în ciuda tuturor sancțiunilor
Profit uriaș anunțat de cel mai mare producător rus de petrol. Cât bani a câștigat în 2023, în ciuda tuturor sancțiunilor

Cel mai mare producător rus de petrol a anunțat un profit net de peste 14 miliarde de dolari în 2023, cu mai bine de 47% mai mult față de perioada anterioară, precum și o creștere a producției, în ciuda sancțiunilor internaționale.

 

Ministrul de Externe: România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Ministrul de Externe: România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, aplicat de către Uniunea Europeană, a declarat, duminică, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

Uniunea Europeană vrea să impună sancțiuni firmelor chineze care au ajutat Rusia să evite sancţiunile occidentale
Uniunea Europeană vrea să impună sancțiuni firmelor chineze care au ajutat Rusia să evite sancţiunile occidentale

Uniunea Europeană (UE) intenţionează să sancţioneze firmele chineze despre care consideră că au ajutat Rusia să eludeze sancţiunile occidentale.

 

China sfidează sancţiunile occidentale. Rusia a devenit cel mai mare furnizor al său de petrol în 2023
China sfidează sancţiunile occidentale. Rusia a devenit cel mai mare furnizor al său de petrol în 2023

Rusia a depăşit Arabia Saudită și a devenit cel mai important furnizor de ţiţei al Chinei în 2023.

Petrolul rusesc ajunge în continuare în Occident. India îl cumpără ieftin și îl procesează pentru SUA și Europa
Petrolul rusesc ajunge în continuare în Occident. India îl cumpără ieftin și îl procesează pentru SUA și Europa

India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în carburanţi pentru Europa şi SUA, transmite Bloomberg.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.