Generalul David Petraeus, fost șef CIA: „Cea de care trebuie să vă îngrijorați este Moldova”
Generalul în rezervă David Petraeus, fost șef al comandamentului central al SUA în timpul conflictelor din Irak și Afganistan, a fost invitat duminică seara să comenteze la CNN evoluția războiului din Ucraina.
Acesta spune că nu este de acord cu presupunerile militare că Kievul va cădea inevitabil în mâinile Rusiei. Vor încerca să ocupe Odesa, va fi o luptă grea, localnicii vor riposta puternic, a mai spus Petraeus.
Forțele ruse au un convoi de vehicule militare lung de 60 de kilometri, blocat la apropierea de capitala Ucrainei, iar Petraeus a spus că pare că rușii „nu își pot menține coloanele alimentate” și a lăudat rezistența Ucrainei de până acum.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Au dat jos indicatoare rutiere sau au scris „Bine ați venit în iad” și chestii de genul acesta”, a declarat Petraeus, care este și fost director al CIA, pentru CNN.
„Va fi o luptă foarte lungă la Kiev. Localnicii de acolo au făcut stocuri de mâncare, va exista o rezistență enorm de acerbă. Nu accept presupunerile că va cădea”, a mai spus David Petraeus.
Petraeus a scos în evidență, de asemenea, suprafața extinsă a Kievului ca un obstacol major pentru armata rusă, subliniind că orașul este răspândit pe aproximativ 500 km pătrați, mai mare decât New York și puțin peste jumătate din dimensiunea extinderii Londrei.
Gazda CNN, Jake Tapper, l-a întrebat pe Petraeus despre vulnerabilitatea altor țări din apropierea Rusiei, în special a locurilor non-NATO, chiar dacă NATO se mută pentru a-și consolida granițele cu puterea militară de-a lungul granițelor membrilor săi cu Rusia și vecina sa Belarus, din statele baltice până în România.
„Cea de care trebuie să vă îngrijorați este Moldova”, a spus Petraeus.
Generalul în rezervă a adăugat că rușii înaintează greu în Ucraina pentru că „ucrainenii au tăiat toate legăturile între căile ferate ale țării lor și Rusia”, tocmai pentru că ei știau că armata rusă este gândită pentru a folosi căile ferate la aprovizionarea cu muniție, combustibil, hrană, apă. Neputând face asta în Ucraina, are mari probleme logistice. Dar va continua să încerce să compenseze, atacând în sud, acolo unde devine puternică.