Incredibila poveste a spionului care i-a salvat pe Stalin, Churchill si Roosevelt

Ultima actualizare: 29-09-2012 13:38
spion rus Gevork Vartanian

Spionul sovietic Gevork Vartanian, care a contribuit la demascarea unui complot nazist care urmarea uciderea liderilor Aliatilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a murit de cancer, marti, la Moscova.

Gevork Vartanian a avut o viata remarcabila. S-a nascut la 17 februarie 1924, in orasul Rostov de pe Don, din sudul Rusiei. A calcat pe urmele tatalui sau si a devenit agent sovietic la numai 16 ani.

Avand numele de cod “Amir”, misiunea lui era aceea de a descoperi spionii germani si britanici, pe care a indeplinit-o admirabil. Nu numai ca, impreuna cu echipa sa, a demascat peste 400 de spioni germani intre 1940 si 1941, potrivit Serviciului rus de informatii externe, dar Vartanian s-a si infiltrat in Serviciul de informatii britanic, dupa ce a fost acceptat la un curs de instruire pentru spioni organizat de englezi. Vartanian s-a instruit, iar apoi a transmis toata experienta dobandita la Moscova.

Cea mare mare jignire la adresa lui Hitler, ascunsa intr-o carpeta. Nazistii au crezut ca e un cadou

Insa operatiunea pentru care a devenit faimos a fost sprijinul incredibil acordat aliatilor britanici si americani. Fiind in misiune la Teheran, in noiembrie 1943, Gevork Vartanian si echipa lui a depistat un grup de agenti germani care pregateau un atac la o conferinta sustinuta de Stalin, Roosevelt si Churchill. Agentii au fost capturati si obligati sa transmita informatii false la Berlin, in urma caruia atacul a fost anulat.

Pare incredibil, insa Gevork Vartanian avea doar 19 ani cand a condus aceasta operatiune. Rusii au facut si un film, Teheran 43, despre evenimentele de atunci.

Sotia lui a fost, de asemenea, spion rus si dupa razboi au lucrat impreuna timp de 30 de ani. Serviciul rus de informatii externe a spus ca cei doi s-au casatorit de mai multe ori, in locuri diferite, pentru a nu putea fi demascati. 

Gevork Vartanian s-a retras din activitate in 1992, dar s-a ocupat de instruirea tinerilor spioni.

Presedintele rus Dmitry Medvedev i-a transmis condoleante vaduvei si a avut un mesaj public prin care l-a numit pe Gevork Vartanian un “adevarat patriot”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO