Începe reconstrucția catedralei Notre Dame, mistuită de incendiu. Imagini surprinzătoare cu structurile rămase în picioare
Cu doi ani în urmă, întreaga planetă privea îngrozită incendiul care a cuprins catedrala Notre Dame, o adevărată tragedie, petrecută în inima Parisului. În timpul scurs de atunci, a fost instalată o schelă menită să susțină structura.
Abia acum va putea începe complicata muncă de reconstrucție. Jurnaliștii CNN au avut privilegiul unui tur ghidat, în catedrală.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tavanele boltite, vitraliile, coloanele elaborate. În mod miraculos, mare parte a acestei extraordinare bijuterii gotice este încă intactă.
În 1163 a început construcţia catedralei Notre Dame şi a durat aprope 2 secole. Însă, în aprilie 2019, a fost nevoie de doar câteva ore de flăcări pentru a-i afecta dramatic stabilitatea. De atunci s-a derulat o delicată operaţiune de consolidare.
Jean-Louis Georgelin, șeful echipei de restaurare:
„Trebuia să ne asigurăm că structura este solidă. Am luat o mulţime de măsuri pentru consolidarea edificiului.”
Melissa Bell, CNN:
„Aici puteţi vedea legendarul turn nordic care a fost ameninţat de flăcări. Până la urmă au fost stinse înainte să-l fi mistuit. Iar aici a fost epicentrul incendiului, flăcările cele mai puternice. Aici se înalța cândva faimoasa turlă a catedralei.”
40.000 de tuburi de metal, scoase fiecare dintre dărămături
Turla catedralei, aflată pe atunci în renovare, s-a prăbuşit în naos, străpungând tavanul.
Odată cu ea, şi cele 40.000 de tuburi de metal ale schelei care o înconjurau. A fost nevoie ca aceste tuburi să fie extrase unul câte unul, cu imensă grijă.
Jean-Louis Georgelin, șeful echipei de restaurare:
„Asta a fost locul în care s-a prăbuşit turla, aici s-a consumat nucleul dramei.”
Tavanul boltit este susţinut acum de stâlpi de lemn, fiecare cântărind câte o tonă şi jumătate.
Yves Macel, manager de proiect:
„Dacă pietrele se mişcă, din orice motiv imaginabil - furtună, cutremur, orice fel de şoc - aceste bârne de lemn vor ţine structura în picioare.”
Melissa Bell, CNN:
„Aceasta e partea centrală a naosului, unde se va derula cea mai mare parte a reconstrucţiei, întrucât aici s-a prăbuşit turla, distrugând în cădere şi structura de piatră. În schimb, este remarcabil cât de intactă este structura în restul său. Aceste pietre dăinuie exact în această formă de peste 8 secole.”
Bogaţi ori sărmani, oameni din 150 de ţări diferite au donat împreună peste un miliard de dolari pentru reconstrucţie, semn că Notre Dame nu este o pagină vitală doar în istoria Franţei, ci e preţuită de pământenii de pretutindeni.