Începe reconstrucția catedralei Notre Dame, mistuită de incendiu. Imagini surprinzătoare cu structurile rămase în picioare

Dată publicare: 08-04-2021 20:10
Dată actualizare: 08-04-2021 20:16


Cu doi ani în urmă, întreaga planetă privea îngrozită incendiul care a cuprins catedrala Notre Dame, o adevărată tragedie, petrecută în inima Parisului. În timpul scurs de atunci, a fost instalată o schelă menită să susțină structura.

 

Abia acum va putea începe complicata muncă de reconstrucție. Jurnaliștii CNN au avut privilegiul unui tur ghidat, în catedrală.

Tavanele boltite, vitraliile, coloanele elaborate. În mod miraculos, mare parte a acestei extraordinare bijuterii gotice este încă intactă.

În 1163 a început construcţia catedralei Notre Dame şi a durat aprope 2 secole. Însă, în aprilie 2019, a fost nevoie de doar câteva ore de flăcări pentru a-i afecta dramatic stabilitatea. De atunci s-a derulat o delicată operaţiune de consolidare.

Jean-Louis Georgelin, șeful echipei de restaurare:
„Trebuia să ne asigurăm că structura este solidă. Am luat o mulţime de măsuri pentru consolidarea edificiului.”

Melissa Bell, CNN:
„Aici puteţi vedea legendarul turn nordic care a fost ameninţat de flăcări. Până la urmă au fost stinse înainte să-l fi mistuit. Iar aici a fost epicentrul incendiului, flăcările cele mai puternice. Aici se înalța cândva faimoasa turlă a catedralei.”


40.000 de tuburi de metal, scoase fiecare dintre dărămături

Turla catedralei, aflată pe atunci în renovare, s-a prăbuşit în naos, străpungând tavanul.
Odată cu ea, şi cele 40.000 de tuburi de metal ale schelei care o înconjurau. A fost nevoie ca aceste tuburi să fie extrase unul câte unul, cu imensă grijă.

Jean-Louis Georgelin, șeful echipei de restaurare:
„Asta a fost locul în care s-a prăbuşit turla, aici s-a consumat nucleul dramei.”

Tavanul boltit este susţinut acum de stâlpi de lemn, fiecare cântărind câte o tonă şi jumătate.

Yves Macel, manager de proiect:
„Dacă pietrele se mişcă, din orice motiv imaginabil - furtună, cutremur, orice fel de şoc - aceste bârne de lemn vor ţine structura în picioare.”

Melissa Bell, CNN:
Aceasta e partea centrală a naosului, unde se va derula cea mai mare parte a reconstrucţiei, întrucât aici s-a prăbuşit turla, distrugând în cădere şi structura de piatră. În schimb, este remarcabil cât de intactă este structura în restul său. Aceste pietre dăinuie exact în această formă de peste 8 secole.”

Bogaţi ori sărmani, oameni din 150 de ţări diferite au donat împreună peste un miliard de dolari pentru reconstrucţie, semn că Notre Dame nu este o pagină vitală doar în istoria Franţei, ci e preţuită de pământenii de pretutindeni.


VIDEO PROTVPLUS.RO