Acoperișul catedralei Notre Dame va fi reconstruit din stejari bătrâni de peste 200 de ani

Dată publicare: 28-03-2021 08:02
Dată actualizare: 28-03-2021 09:47


Acoperişul catedralei Notre Dame va fi reconstruit din lemnul unor stejari bătrâni de peste două sute ani. Unii erau doar puieţi în timpul Revoluţiei Franceze.

Aproape o mie de astfel de arbori au început să fie tăiați pentru a fi folosiţi într-un proces minuţios de reconstrucţie a şarpantei distruse în incendiu.

Este una dintre imaginile pe care parizienii, și nu numai, o au încă întipărită în minte, deși au trecut 2 ani de la incendiul care a cuprins catedrala Notre Dame. Fleşa bjuteriei gotice a căzut pradă flăcărilor şi s-a prăbuşit. Şarpanta acoperişului era din lemn şi a fost şi ea înghiţită de foc.

Pentru reconstrucţie au fost căutați stejarii perfecți. Primii au fost găsiți în cele din urmă într-o pădure din nordul Franței şi au peste 200 de ani. Pădurea în sine este şi mai bătrână, pentru că a fost plantată în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, pentru a furniza lemnul necesar construirii catargelor de pe navele marinei militare franceze.

Jim Bittermann, CNN: „Deși unele grupuri ecologiste s-au împotrivit în ceea ce privește folosirea copacilor vechi de secole pentru a reconstrui catedrala Notre Dame, oamenii din domeniul silviculturii spun că această pădure este foarte bogată în resurse, aici fiind peste 100.000 de copaci care au peste 150 de ani."

Aproape 1.000 de stejari, selectaţi din aproape toate regiunile Franţei, vor fi folosiți pentru a se reconstrui turla catedralei și acoperișul. După ce sunt tăiați, arborii vor fi uscați între 12 și 18 luni, pentru ca grinzile să nu se micșoreze și să se miște apoi de la locul lor.

Între timp, în interiorul monumentului istoric muncitorii lucrează de zor. Pereții au fost curățați de funingină și consolidați, iar unele vitralii și arcade - restaurate. Gaura din acoperiș, rămasă în locul șarpantei, a fost acoperită cu plastic, pentru a fi protejate elementele de dedesubt.

Urmează să fie construită o schelă de aproape 30 de metri înălțime, care va sprijini o platformă, menită să ajute la reconstrucția tavanului și a acoperișului, pe care va fi amplasată noua turlă.

Jim Bittermann, CNN: „Din partea publicului au venit sute de idei care au sugerat mai multe modalități moderne de a reconstrui catedrala Notre Dame, dar în cele din urmă președintele Macron a decis că ar trebui să fie reconstruită exact așa cum a fost, dar cu o mai bună protecție împotriva incendiilor."

După estimările președintelui francez, catedrala Notre Dame ar urma să fie redeschisă publicului în 2024.


VIDEO PROTVPLUS.RO