În toiul pandemiei de coronavirus: Iranul şi Franţa fac schimb de deţinuţi


Ultimul update: Sambata 21 Martie 2020 13:49
Data publicarii: Sambata 21 Martie 2020 13:43
Categorie: Stiri externe
proteste paris

Iranul l-a eliberat pe cercetătorul francez Roland Marchal - după nouă luni şi jumătate de detenţie - în schimbul eliberării de către Franţa, potrivit Teheranului, a unui inginer iranian care risca să fie extrădat în Statele Unite, relatează AFP.

Parisul a anunţat sâmbătă, într-un scurt comunicat, eliberarea lui Roland Marchal, aşteptat în Franţa în cursul zilei.

În schimb, preşedintele francez Emmanuel Macron a ”îndemnat (din nou) autorităţile iraniene să o elibereze imediat pe compatrioata noastră Fariba Adelkhah", o cercetătoare francezo-iraniană încarcerată în continuare în Iran.

Roland Marchal a fost arestat în iunie 2019, în acelaşi timp cu partenera sa, Fariba Adelkhah, cercetătoare ca şi el la centrul de Cercetări Internaţionale (CER) de la Sciences Po Paris. Franţa cere neîncetat eliberarea lor de atunci
.
Vineri, de Anul Nou persan, Iranul a anunţat un schimb de deţinuţi între Paris şi Teheran.

Republica islamică a anunţat că Franţa l-a eliberat pe inginerul iranian Jalal Rohollahnejad, a cărui extrădare către Statele Unite tocmai a fost acceptată de către justiţia franceză, fărăsă precizeze numele francezului eliberat în scbimb.

Izolare cvasi-completă

 

La Paris, comitetul lor de susţinere a clamat întotdeauna nevinovăţia acestora şi a reclamat eliberarea lor imediată, afirmând că se teme pentru viaţa lor din cauza stării sănătăţii acestora.

”Primim cu uşurare sosirea lui Roland Marchal la Paris, după aproape nouă luni de detenţie arbitrară în condiţii foarte dure. Însă s-a făcut doar jumătate de drum”, a declarat pentru AFP Jean-François Bayart, un profesor la Institut de Hautes Etudes Internationales et du Développement (IHEID) de la Geneva, membru al acestui comitet.

Îngrijorările lor au sporit din cauza răspândirii accelerate a covid-19 în Iran, una dintre cele mai afectate ţări din lume, cu un bilanţ de 1.433 de morţi vineri. Epidemia este deosebit de temută în mediul carceral.

Sursa: AFP

VIDEO PROTVPLUS.RO