Imunitatea dobândită în urma infectării cu Covid-19 a oferit o protecție mai bună decât vaccinarea în timpul valului Delta

Ultima actualizare: 22-01-2022 15:36
coronavirus

Trecerea prin boală a oferit o protecție mai bună decât vaccinarea împotriva Covid-19 în timpul valului Delta, au spus autoritățile federale din domeniul sănătății din SUA, scrie The Wall Street Journal.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au transmis miercuri că datele de la 1,1 milioane de cazuri de Covid-19 din California și New York, înregistrate anul trecut, au arătat că persoanele nevaccinate și care nu au contractat anterior Covid-19 se confruntă cu un risc mult mai mare decât persoanele care au trecut prin boală şi oamenii care fuseseră vaccinați.

Datele despre testare, cazuri și imunizare au fost colectate între mai și noiembrie, pe măsură ce varianta Delta a apărut și a devenit dominantă în SUA, înainte ca varianta Omicron, mai infecțioasă, să înceapă să se răspândească pe scară largă. Datele de spitalizare au venit de la peste 50.000 de persoane din California.

„Înainte de varianta Delta, vaccinarea Covid-19 a avut ca rezultat o protecție mai bună împotriva unei infecții ulterioare decât imunitatea naturală”, a spus epidemiologul CDC Benjamin Silk. „Când ne uităm la perioada vară și toamnă 2021, când Delta a devenit predominantă în această țară, totuși, imunitatea natural oferă acum o protecție mai mare.”

CDC a mai spus că momentul cercetării a coincis cu perioada în care multe persoane s-au confruntat probabil cu o scădere a imunității induse de vaccin. Doctorul Silk a spus că cercetarea nu s-a aplicat la valul actual de Omicron. „Ar fi ca și cum ai compara merele și portocalele”, a spus el.

Omicron este mai blând, dar mai transmisibil decât variantele anterioare, inclusiv Delta, sugerează cercetările, deși numărul mare de cazuri cauzate de variantă a pus o presiune suplimentară asupra spitalelor din multe părți ale țării.

„Deși epidemiologia acestui virus se poate schimba pe măsură ce apar noi variante, vaccinarea rămâne cea mai sigură modalitate de a preveni infecția, spitalizarea și decesul”, a spus Mary T. Bassett, coautor al studiului și comisar interimar pentru sănătate de stat din New York.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO