“Imi voi da viata atunci cand imi vei cere”. Scrisori inedite, adresate lui Adolf Hitler
O carte publicata recent prezinta mai multe scrisori trimise lui Hitler de catre oameii de rand, care il idolatrizau, dar si de unii care indrazneau sa-l critice.
Scrisorile au fost gasite intr-o arhiva din Rusia si au fost scrise intre anii 1924-1945.
Prin urmare, cuprind perioada in care Hitler se pregatea sa preia puterea in Germania, dar si ultimele zile de viata ale dictatorului, cand acesta se ascundea intr-un buncar din Berlin.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Printre marii admiratori ai Fuhrerului se numara vienezul Gustav Jaindl, care i-a scris ca sa-i multumeasca pentru faptul ca a anexat Austria la “marele Regat German”.
Oficialii nazisti pastrau cu grija si catalogau toate aceste scrisori primite de Hitler. Au fost gasite insa si unele redactate pe un ton critic, o parte din ele trimise chiar de evreii care se plangeau de politica antisemita a partidului.
Uneori, cel care raspundea epistolelor era chiar Rudolf Hess, ajunctul lui Hitler.
De la el aflam ca partidul nazist nu este interesat sa promoveze credinta reigioasa si ca Fuhrerul nu are vicii precum fumatul sau bautura.
Totusi, recunoaste Hess, “poate uneori mai consuma cateva picaturi de alcool, la ocazii deosebite”.
O alta scrisoare le recomanda oficialilor nazisti o metoda de a falimenta afacerile evreilor: sa li se interzica membrilor de partid sa mai cumpere produse de la acestia, propunea doamna von Ponief in 1930.
Evreul Heinrich Herz se declara intristat ca nu poate lua parte activ la construirea Germaniei mari, pentru ca etnia lui este discriminata.
De cele mai multe ori, scrisorile primeau raspuns, chiar daca erau critice, pentru ca partidul nazist incerca sa ramana popular.
Insa chiar si admiratorii lui Hitler doreau pacea si au fost dezamagiti cand Hitler a inceput razboiul, atacand Polonia.
“Sunt pregatit, la fel ca tatal meu, sa-mi dau viata, atunci cand Germania va avea nevoie si tu, conducatorul meu, imi cei cere asta”, scria tanarul Stanislaus Jaros.
Imagini cu scrisorile puteti vedea AICI.