IMAGINI SPION din Coreea de Nord. Kim Jong Un, dat de gol in fata SUA de un satelit

13-07-2012 12:19

Kim Jong Un

O serie de noi fotografii facute prin satelit in Coreea de Nord a fost publicata de CNN.

In imaginile facute din spatiu de satelitul GeoEye se poate vedea Centrala Nucleara Yongbyon, a carei constructie a avansat vizibil de la reluarea lucrarilor, in primavara acestui an.

Pozele facute in data de 24 aprilie au fost analizate de expertul in imagistica Allision Pucionni, care a observant modificari la acoperisul reactorului. In plus, o "macara mobila" a fost adusa pe santier.

"Aceasta macara se poate invarti deasupra reactorului, pentru a facilita constructia. Cel mai probabil va ajuta la montarea cupolei", a declarat Pucionni.

Potrivit Phenianului, reactorul "va ajuta la rezolvarea unor probleme de alimentare cu energie electrica a locuintelor".

"Este, de asemenea, o componenta importanta in efortul constructiei de arme nucleare", potrivit blogului care a publicat o alta serie de imagini cu centrala in constructive, in luna aprilie a acestui an.

Chiar si dupa ce cupola reactorului va fi montata, mai ramane o cantitate imensa de munca pana cand acesta sa fie functional, a explicat Puccioni.

Coreea de Nord, care s-a retras din Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare din 2003, a acceptat , in februarie, sa suspende acrivitatea nucleara de la Yongbyon, in schimbul primirii de ajutoare din partea SUA.

In aprilie insa, Phenianul a testat fara success o racheta cu raza lunga de actiune. Washington-ul a reactionat imediat, declarand ca termenii intelegerii au fost incalcati.

Lucrarile la centrala nuclear au fost sistate in luna decembrie a anului trecut, fie din cauza decesului lui Kim Jong Il, fie, cel mai probabil, din cauza conditiilor meteo, avand in vederea ca temperaturile scazusera considerabil.

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO